Sexarbetare imorgon

FruitJag tänkte resonera lite kring sexarbetare. Deras liv är något de flesta av oss tänker ganska lite på, men de är ändå en del av samhället, och deras situation är värd eftertanke.

För något tiotal år sedan stötte jag på en bloggerska som kallade sig ”Älvan” som var prostituerad. Hon berättade ingående om sitt liv, och det var uppenbart att även om det inte var någon dans på rosor trivdes hon i stort. Hon hade vad jag förstod rätt god sexuell aptit, och hade inget emot att ha sex med främlingar, även fula sådana, så länge de duschade (just den biten fastnade i mitt minne), och pengarna hon fick in gjorde att hon slapp ta studielån.

Hennes problem var stigmat runt hennes ”yrke”. Och det blev ganska uppenbart när Aftonbladet, där vi båda bloggade, hanterade henne ganska valhänt. Först lyfte de fram hennes blogg i en artikel, sedan kom de på att hon kanske kunde skaffa kunder via bloggen och det kunde man inte vara med om, så då förbjöd man henne plötsligt från att ha kommentarsfunktionen påslagen. Vi var många som reagerade över dubbelmoralen.

Jag inser att många, kanske de flesta, kanske nästan alla, vem vet, kvinnor som är prostituerade mår dåligt över det, och inte sällan sitter fast i ett drogträsk.

Men samtidigt är det också rätt tröttsamt att vuxna kvinnors val, när de är svårbegripliga för omvärlden, alltid ska utgå från att kvinnan är ett offer – hijab, hemmafru, prostituerad – säkert finns någon elak karl där och tvingar henne, resonerar omvärlden. Män däremot får fatta konstiga beslut helt utan att någon ifrågasätter deras förmåga att välja självständigt. Få ser en gigolo som ett självklart offer. Det i sig är sexistiskt.

Som tämligen liberal skulle jag därför väldigt gärna vilja säga att jag tycker vi ska sluta stigmatisera prostitution, göra den laglig och låta kvinnorna komma in i samhällsvärmen med kollektivavtal och pensioner.

Men det finns ännu en dimension, och den ligger just i själva tvånget. Fattiga kvinnor från tredje världen skulle, av rena överlevnadsskäl, kunna söka sig hit för att jobba som sexarbetare om det är lagligt. Ett par tuffa år med TUT och sedan kan man leva i Sverige resten av livet. Det känns inte riktigt som en god väg framåt.

Jag har inte kommit i mål med mina åsikter än, men jag skulle kunna tänka mig en legalisering som innebär att sexarbete tillåts, men ges en specialställning. Det får inte vara grund för uppehållstillstånd, och det får inte vara ett yrke arbetsförmedlingen förväntar sig att arbetslösa ska ta, om jag säger så. Säkert finns fler villkor som behöver listas.

Porrskådisar och strippor är förstås närbesläktade yrken, och även där borde samma lagar gälla. Mig veterligt finns inga specifika regler idag, så teoretiskt kan förmodligen kvinnor flytta hit och leva av den sortens sexarbete.

Sker det idag? Jag vet inte.

En sak är jag dock helt bestämd på. Oavsett om den sexarbetande kvinnan är ett ”offer” eller fullständigt lycklig i sitt val är det aldrig acceptabelt att se ner på henne. Mig veterligt känner jag ingen som har världens äldsta yrke, men hade jag gjort det hade jag utan att blinka presenterat henne inför mina vänner som ”Detta är Älvan och hon är sexarbetare”.

Det där sista var inte riktigt sant.

Men jag önskar att det vore det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s