Att anmäla på Facebook

Här beskrivs hur du anmäler en grupp, en sida eller ett inlägg på Facebook.

Börja med att bestämma om det är inlägget du vill anmäla eller hela sidan/gruppen. Det är mycket lättare att få Facebook att ta bort inlägg, men att ta bort hela sidan eller gruppen kräver många anmälningar.

Så här gör man

Om du hittat hit via Facebooksidan Anmäl hets mot folkgrupp ber vi dig se till att du inte är kvar där, utan går till den sida du vill anmäla.

Bilderna nedan visar Facebook på engelska.

1. Klicka på de tre punkterna i hörnet, och välj "report page" i menyn.

1a. Klicka på de tre punkterna i hörnet, och välj ”report page” i menyn.

1. Om det är en status, bild eller länk klickar du på v:et i övre, högra hörnet.

1b. Om det är en status, bild eller länk klickar du på v:et i övre, högra hörnet.

2. Här bör du välja att säga att det du anmäler inte ska vara på Facebook.

2. Här bör du välja att säga att det du anmäler inte ska vara på Facebook.

3. Bestäm om sidan är "hate speech", dvs hets mot folkgrupp, eller om den innehåller hot mot människor eller djur. Hot verkar smälla högre för Facebook, men då måste det ju finnas sådana.

3. Bestäm om sidan är ”hate speech”, dvs hets mot folkgrupp, eller om den innehåller hot mot människor eller djur. Hot verkar smälla högre för Facebook, men då måste det ju finnas sådana.

4. Avgör om folkgruppen är en "ras", religiös grupp, kön eller sexuell läggning eller handikappade.

4. Avgör om folkgruppen är en ”ras”, religiös grupp, kön eller sexuell läggning eller handikappade.

Du får sedan ett email som talar om vad Facebook tycker. Förmodligen säger de nej. Det betyder inte att din tid var bortkastad. Du har gjort din röst hörd, och de kan ändra sig senare tack vare bland annat dig.

Här kan du rapportera innehåll

Skicka en länk till oss, så lägger vi upp den och uppmanar till anmälan. Men det gäller enbart hets mot folkgrupp, dvs etnicitet, sexuell läggning eller religionstillhörighet.

Vi agerar inte på den som:
1. Hatar politisk tillhörighet eller något som inte är människor.
2. Lägger upp sexuellt innehåll (det brukar vara lätt att få Facebook att ta bort sådant).
3. Bryter mot upphovsrätten (också lätt att få Facebook att agera).

För dig som vill veta mer om hur Facebook fungerar

Facebook har levande personer som sitter och går igenom anmälningar, och inte maskiner som triggar på ord. När de får en anmälan tittar de på den, och säger sedan i princip alltid nej. Men när de fått fler anmälningar förefaller de gå mer till grunden med frågan. En del sidor plockas bort relativt snabbt, medan andra kan ta månader eller år.

Det som verkar avgöra är:

  • Hur ny sidan/gruppen är, och hur många/få likes/medlemmar den har. Med viss rätt, för det tar trots allt tid att bygga upp likes och medlemmar. Därför är det viktigt att vara snabb och anmäla även små sidor/grupper – det är lättare innan de växt till sig.
  • Hur många som anmäler.
  • Hur grovt de som driver sidan uttrycker sig.

Egentligen är det inget direkt fel på kriterierna ovan. Det är så det borde gå till. Felen är istället:

  1. Att det är alldeles för svårt. Facebook tar inte ansvar för det massiva hat och den desinformation om vissa folkgrupper de idag sprider. Samma metod, men lägre ribba hade varit bra.
  2. Att det inte finns något sätt att föra en dialog med Facebook. Ibland räcker det inte med en knapp. Man behöver förklara. Det gäller även från motsatta sidan – det har förekommit att sidor som propagerar mot hat har lagts ner – förmodligen för att de som läser missförstått – och då försvinner den bara utan förvarning. Det borde finnas en möjlighet att samla bevis, lyfta fram dem och motivera, åt båda hållen.

För dig som vill veta mer om hets mot folkgrupp

I Sverige har vi en lag mot hets mot folkgrupp, Brb 16 kap, 8 §, som förbjuder alla kränkningar som riktar sig till en grupp människor av viss etnicitet eller religionstillhörighet. Den sortens lag finns i de flesta västländer, men inte i USA, eftersom den skulle strida mot konstitutionen, där ”Freedom of speech” är en upphöjd rättighet.

Facebook är inte bara juridiskt, utan också moraliskt, ett amerikanskt företag. Det betyder att ett ammande barn censureras, medan ”låt oss spränga denna kyrka/moské/synagoga” får finnas kvar.

2 tankar om “Att anmäla på Facebook

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s