Faderskapsdiskriminering

SvD skriver om en man vars sambo tragiskt fick en stroke innan de hann skriva faderskapspappren, och nu måste de vänta på ett DNA-test innan han kan räknas som far. Fruktansvärt, och fadern har min fulla sympati.

Men bloggvärlden har nu fått helt spel och tycker det är oerhört fel att man ska behöva erkänna faderskap. Det ”diskriminerar” fadern.

Jaha. Vad ska vi ha istället då? Ska man kunna surfa till en hemsida och klicka i ”far till Victorias barn”-rutan?

Jag är helt ense med att enklare rutiner vore på sin plats, till exempel att man får möjlighet att skriva på redan på BB eller kanske ännu tidigare, som på MVC, men inte sjutton kan vi ha ett samhälle där något annat än bådas medgivande behövs för faderskapstilldelning utan DNA.

Sedan finns en stor grupp människor som nu tycker det ska vara DNA-test för alla faderskap. Varför? Möjligheten för den osäkre finns redan idag – man kan till och med lösa detta i smyg utan att mamman vet om för ett par tusenlappar – men att samla in DNA-prov från män som inte egentligen vill det är ju oerhört integritetskränkande.

Det enda jag håller med om i debatten är att den regel som säger att båda föräldrarna automatiskt har gemensam vårdnad om man är gifta men inte annars inte är särskilt tvåtusental.

2 tankar om “Faderskapsdiskriminering

 1. Hoppas iaf inte du menar min blogg för jag har inte sagt nått om det ”Men bloggvärlden har nu fått helt spel och tycker det är oerhört fel att man ska behöva erkänna faderskap. Det “diskriminerar” fadern.”
  Tycker som du och har inte kommit på fråga att det borde ske med automatik. Men det borde inte kunna hända så här. Någon förändring borde kunna göra så att det inte händer igen. Här i malmö kan man ex göra det innan barnet är fött. Det som är bra med det är att det kan ju med hända nått under förlossningen. Får man bara den informationen av ex bvc så är det ens eget ansvar att se till att boka innan. =)

  • Nej, det var inte din blogg – jag läste ganska många inlägg innan jag retade mig.

   Jag tror också det vore bäst om man fick göra det på MVC, så det blev lite enklare och mer avdramatiserat.

   Visste inte att man fick det i Malmö – har inte hängt med på några år. Jag har varit gift när jag fått alla mina barn utom ett, och det var 2003, och då fick man snällt vänta till efteråt.

   Tack för kommentaren och god jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s