Las Vegas, Försäkringskassan och Aftonbladet

I hittills två artiklar har Aftonbladet berättat om Försäkringskassans sju anställdas kurs i Las Vegas. Det som framkommit är:

 • Sju tjänstemän reste
 • Resan kostade 112,000, dvs 16,000 per person
 • Syftet med resan var en konferens/kurs kring ett verktyg för data mining som F-kassan köpt in
 • De bodde på Caesar’s Palace, där rum kostar 711 kr/natt (hotels.com), men i ABs artikel kallas det ”lyxhotell”

Ur detta tolkar jag att F-kassan skickade sina IT-specialister för att lära sig mer. Nu vet inte jag om dessa specialister är duktiga, om kursen var relevant, eller om det hade gått att lära sig samma sak billigare.

Men en sak vet jag: Försäkringskassan, som är en såpass stor arbetsgivare, måste hålla sig med IT-specialister, och dessa måste skickas på kurser för att vidareutveckla sig. I det sammanhanget är sextontusen, om det nu dessutom inkluderar resa, traktamente och hotell, verkligen inget belopp att hetsa upp sig ett smack för.

Detta vet rimligtvis också Aftonbladet. Rimligtvis har AB egna IT-specialister, och rimligtvis vet AB att om man eftersätter deras utbildning kommer de med tiden att bli kassa på sina jobb, och dessutom tappar man de bästa till andra företag som satsar på personalens utveckling.

Att kursen var i Las Vegas är bara relevant om det finns krognotor, spelnotor eller annat liknande som man försökt dra på statens bekostnad. Annars är det bara en plats som alla andra. Själv har jag bland annat varit på konferens på Disneyland, och vi jobbade då från tidig morgon till sen kväll. Ett åk och en middag inne på området var hela behållningen av platsen.

Aftonbladet hintar också om att syftet med kursen är att jaga fuskare. Detta får nämligen många att se rött, av någon anledning som övergår mitt förstånd. Fuskare stjäl. De stjäl vår gemensamma egendom. Menar AB att detta är OK? Menar AB att även polisen ska skämmas för att de försöker sätta dit tjuvar? Att ekonomisk brottslighet på något sätt är OK så länge som man inte bryter sig in hemma hos någon?

I nästa artikel, under rubriken ”De är förlorare i Försäkringskassans spel”, med hänvisning till att man kanske inte var på konferens alls, utan spelade på casinon istället, visas den ene ledsne försäkringstagaren efter den andre, och berättar vad den skulle göra med 112,000. Sens moralen är enkel: Försäkringskassan valde Black Jack framför sjuka, fattiga, behövande svenskar.

I mitt huvud har ersättningsnivåerna till bidragstagare inte ett smack med vilken budget våra myndigheter har för att kunna hålla sig med personal som klarar att utföra sina jobb. Det är inte ens äpplen och päron, det är äpplen och tennisbollar.

Jag vet att många hatar Försäkringskassan, och jag har läst säkert hundratals artikelkommentarer där precis varenda F-kasseanställd beskrivs som psykotiska minidjävlar. Varje gång jag ser det blir jag liksom trött.

F-kassans anställda är människor som försöker göra ett bra jobb. En del är säkert dåliga på sitt yrke, andra desto bättre. Men med tanke på den hatstämning som råder lär precis alla må mer eller mindre dåligt.

Det är rätt och riktigt av all press att försöka gräva fram korruption och oansvarig myndighetsutövning, men såvida inte AB sitter på mer information än vad som framgått av artiklarna är detta ingetdera.

Därför undrar jag:

Vad är syftet med att låtsas att man inte vet vad utbildning för högutbildade kostar?

Vad är syftet med att ytterligare piska upp stämningen mot dessa stackars krakar, som redan är så avskydda?

SvD, Exp

8 tankar om “Las Vegas, Försäkringskassan och Aftonbladet

 1. Om vi bortser från summan – som i sammanhanget är en struntsumma – nog finns väl denna kompetens i Sverige!? Det är väl som det brukar vara, dvs vi måste se vad storebror gör så vi är säkra på att vi gör rätt. Och storebror bor ju så långt bort, och då måste man lätta på lädret för att besöka honom och få lite råd och en klapp på axeln. 😀

 2. förvisso svavavalkyrie, men det är fortfarande skattepengar och det känns tämligen meningslöst om man inte ens kan redogöra för vad man lärt sig och nog torde det finnas en del annat att lägga pengarna på och snackar vi kompetensutveckling och det kontot så vet jag av folk som jobbar där att de själva behöver komptenshöjande utbildningar och stöd i sitt arbete och där räcker 112000 rätt långt! De sliter ihjäl sig och när det gäller datasystemet som infördes så finns det ju en hel del att säga, bara att snacka med de som jobbar där…Tror dessutom att en hel del kompetens torde finnas här, inte sant?De kanske borde satsa på att behålla servicekontoren istället för att lägga ner dem och minska all mänsklig kontakt? Ja jag vet olika konton….

  • Mja.

   1. Vi vet inte om de kunde redogöra för vad de lärt sig. AB hade telefonintervju med en person, som rimligtvis inte fick många sekunder på sig att tänka igenom och redovisa ett tydligt svar. Hur klar hade du varit om AB ringt och frågat dig om vad du lärt dig på en konferens/mässa du deltog i för flera månader sedan, och du dessutom vet att svaret återges i tidningen?

   2. Det kostade inte 112,000 utan 16,000 per person, och om det är IT-specialister det handlar om är det faktiskt lågt. Tro mig, jag jobbar i branschen.

   3. Det är egentligen inte intressant om kompetensen finns här eller inte, utan vilken totalkostnaden blev. Med den låga dollarkursen kan det mycket väl ha blivit billigare där än i Sverige. Själv har jag varit på åtskilliga konferenser runtom i världen som kostat mindre än de gör på hemmaplan.

 3. Dessa artiklar var nog beställningsjobb åt Juholt. Det fina med att låta pressen sprida FUD är att man själv slipper stå till svars för krångliga frågor, eller kanske rent av påståenden som får en att se ohederlig ut. Juholt kan sånt här. Han får nog hjälp av sin särbo ska ni se… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s