Att hjälpa av hat

KnoppDet är inte lätt det där med godhet.

Jag skrev häromdan om SDs nya hjälporganisation, vars syfte ska vara att hjälpa flyktingar på plats, för att visa att det ger bättre resultat än att de flyttar hit, går i skola och bygger ett liv här, enligt tesen: man får precis samma hjälp i Utlandet för en trehundradel av den svenska kostnaden.

Jag berättade att samtliga projekt är i ett man-kanske-skulle-kunna-stadium, och handlar om Nepal, som inte direkt är landet med de enorma flyktingströmmarna till Sverige. Jag berättade om vad jag uppfattade som påtaglig självgodhet och fokus på ”vi är bäst och to hell with everybody else” snarare än ”detta vill vi göra”.

Med samma höga svansföring postade ordföranden idag två inlägg på facebook med bilden bredvid.

Nu ska man nämligen hjälpa kristna i mellanöstern, och vill omedelbart ha pengar:

Fb-inlägg 1: ”Jag finner inte ord för hur dessa två ministrar borde skäms. I dag håller Irak på att gå rakt till helvete, och det är igen de kristna som måste hålla för i Mosul. Syster Hatune hälsar. Jag ber er hjälpa.”

Fb-inlägg 2: ”Den förakt jag hyser för dessa två människor är inte lätt att beskriva. I dag när islamkramarna står utan för Bagdad är det ännu svårare att fatta dessa två ministras islamwurmande! Medan kristna jagas i Mellanöstern som aldrig före!” 

Jag är helt ense med problematiken runt kristna i Mellanöstern. Men vem är syster Hatune? Det står inte ett ord om vare sig henne eller vad hon gör på webbsidan. Hur ska denna syster fördela pengar till kristna över hela arabvärlden? Och är det verkligen pengar de behöver? Är det inte rättigheter? Skydd? Var är analysen?

Den anledning SD anger för att dra igång sin nya hjälporganisation är att sverigedemokrater inte får vara engagerade i Röda Korset.

Det är nu en sanning med modifikation. De får självklart donera pengar. Däremot vill inte Röda Korset samarbeta med organisationen Sverigedemokraterna, och de vill inte ha volontärer som gör politiska poänger av sitt engagemang hos dem. För de flesta av oss är det dock inte viktigt att vår politiska tillhörighet klargörs när vi skänker pengar. För de flesta av oss handlar inte hjälp till tredje världen om att göra en politisk poäng av vår godhet, genom att t ex påstå att vi jobbat för SIDA när vi i själva verket bara varit ett par veckor i Afrika och varit snälla mot afrikanerna.

Jag vill i sammanhanget påminna om Zakat, den tredje av Islams fem pelare, som påbjuder alla muslimer som har mer än de behöver att ge en rätt stor del av sin inkomst till fattiga.

Här är presenteras en poll genomförd i UK runt olika religiösa gruppers donationer till fattiga. Även andra religiösa ger pengar, men mindre än muslimerna enligt undersökningen, och då är de ändå i UK en grupp som är mindre välbeställd än de övriga.

Det är inte särskilt känt.

Kanske för att de inte pratar så mycket om det.

Kanske för att de inte använder sin godhet som argument i hätska utfall mot oliktänkande.

Det är detta som är så tragiskt. Även när SD gör gott, om de nu verkligen kommer att göra det, är det av hat.

Så synd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s