Pseudotidningar med skräckvarningar

Där inne satt Krösa-Maja och läste Smålands- Tidningen, skrämd och belåten på samma gång: "Det har kommit tyfis te Jönköping" sa hon. Och snart har vi den i Lönneberga också, tro mej!"

Där inne satt Krösa-Maja och läste Smålandstidningen, skrämd och belåten på samma gång: ”Det har kommit tyfis te Jönköping” sa hon. Och snart har vi den i Lönneberga också, tro mej!”

Nej, jag brukar inte länka till nationalist-siter, men jag gör ett undantag.

Denna ”artikel” sprider sig som en skogsbrand genom hela den nationalistiska community:n idag. Den säger i korthet att ”In the first seven months of 2013, over 1,000 Swedish women reported being raped by Muslim immigrants in the capital city of Stockholm.”.

För nationalisterna är det som står på nätet oundvikligen sant, så länge som det bekräftar deras världsbild.

För oss andra är det självklart att ställa frågan: ”vem frågade dessa 700 kvinnor och 300 barn vilken religion deras förövare hade?” eller helt enkelt ”var har ni fått detta ifrån?”.

Det finns statistik över våldtäkter, och den står BRÅ för. Den anger inte förövarreligion, nej. Och siffrorna 700 kvinnor och 300 barn de första sju månaderna i Stockholm känns inte heller särskilt korrekta.

Häromdagen var det en annan artikel som fick nationalistiska fötter, och spreds på samma sätt. Denna gång från Italien. Där står det att 77 % av våldtäkterna i Sverige begås av muslimer. Meningen (sist i tredje stycket) är märkligt avhuggen, och någon referens finns förstås inte heller till varifrån uppgifterna kom, men det hindrade inte alla Sveriges nationalister från att helt förbehållslöst dela den, eller snarare dess svenska översättning, som dagsens oifrågasättningsbara sanning.

Vi kan säga mycket om kvaliteten på våra dagstidningar och journalister, men de följer en viss etik. Man verifierar uppgifter så långt det går. Man berättar om sina källor. Och när det är osäkert huruvida något är sant, och det inte går att kolla, avstår man från att trycka, eller skriver mycket tydligt att uppgiften är osäker.

Det problematiska med alla de nationalistiska pseudo-tidningar som uppstått på sistone är att de skrivs av personer som inte har någon vare sig journalistisk eller vetenskaplig bakgrund, eller som har det, men medvetet för vidare högst osäkra, ibland uppenbart lögnaktiga fakta. Men de är tillräckligt lika en ”riktig” tidningsartikel för att den som inte är kritiskt lagd lätt kan uppfatta innehållet som legitimt.

Jag har vid flera tillfällen sett en sådan pseudo-tidning trycka något flummigt, och sedan plockar en annan upp det och förvränger, och när den tredje skriver om det går det inte ens att känna igen innehållet. Det är inte bara svenska nationalist-siter som gör så. De får hjälp av utländska, och ibland misstänker jag rena språksvårigheter.

Men tack vare facebooks share-knapp når varje ”nyhet” alla Sveriges nationalister inom loppet av några timmar. Och när de sedan inte hittar sin ”nyhet” i ”gammelmedia” blir det tydligt att det beror på att samhället mörkar.

Vi som är ”antirasister” förstår inte. Vi lever i The Matrix. Men de som läser Avpixlat, Fria Tider, eXponerat och Dispatch International med flera, de har svalt the red pill, och lever i verkligheten. Och de vet att i varje buske lurpassar en muslim, redo att kasta sig över nästa blonda flicka.

För det har de läst i tidningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s