Ebba Busch-Thor som högerytter

Ebba Busch-Thor är ”en mörkblå högerytter”, tycker Daniel Swedin.

I det har han inte fel. Hon är rätt extrem i Sverige. Men Sverige är också ett i många avseenden extremt land.

På X-axeln ser vi frihet, trygghet och engagemang. Vi ser också brist på främlingsfientlighet, kvinnoförakt och homofobi.

På Y-axeln ser vi graden av sekularitet.

Vi är alltså världens mest öppna och toleranta och näst mest sekulära land.

Inglehart Values

Att EBT står en gnutta närmare mitten gör henne knappast extrem, utan relevant för dem som inte känner sig hemma i att vara mest av allt.

Jag hör inte dit. Jag gillar vår position. Men jag ser vissa sympatiska drag i konservatismen. Skynda långsamt. Värna det som varit.

Jag tror vi kan vara trygga i att en undersökning om varför kvinnor gör abort för att se om man kan underlätta för dem som vill men inte tycker sig kunna behålla sina barn inte är första steget mot ett totalförbud.

Jag är för övrigt också tveksam till att fortsätta tillåta abort till vecka 22.

Hårdare straff för brottslingar är inget jag står bakom sådär rent allmänt – jag tycker vi ska ha de mest effektiva straffen istället – men det gör henne inte heller extrem.

Samvetsfrihet i vården kommer hon aldrig att få igenom.

Och nej, hur mycket du än önskar, Daniel, så är Alliansen inte död. Alla vet att den behövs. Däremot kanske hon blir mindre lätt att jobba med än Göran.

Jag är inte kristdemokrat, men jag tycker ändå det är att ta i att jämföra henne med amerikanska tokhögern.

Sveriges konservativa behöver ett alternativ till nationalistiska och muslimhatande SD. Ett ”anständigt” alternativ, som man brukar säga.

Alla tjänar på att EBT mutar in det området. Utom Mattias Karlsson, som redan satt upp hörnpinnarna.

===

PS. Göran, I will miss you.

2 tankar om “Ebba Busch-Thor som högerytter

 1. Tack Helana för intressanta synpunkter.
  Jag har tidigare varit med i KD under Allianstiden. Lämnade p.g. av att etik o moralfrågorna nonchalerades av Moderaterna som helt dominerade Alliansen. Jag förslog ”Bankskatt”, kraftigt ökade ersättningar till pensionärerna( även de som arbetat tidigare o byggt upp nuvarande välfärd borde också ha jobbskatteavdrag) , införande av ”sockerskatt” för folkhälsans skull ( för stärkning av statskassan också), gillade inte privatiseringarna där M o FP sålde till släktingar/kompisar gemensamma tillgångar( liknande efter Sovjets fall där oligarkerna försåg sig). Dessa praktiska erfarenheter gör att jag söker mer av social(som i Socialkonservativ) utveckling.
  När det gäller konservatism uttrycker Du det väl med som jag ser det genomtänkta/försiktiga förändringar. Exempel har jag tidigare skrivit.( utrikespolitiken, det snabba erkännandet av Palistina , där utrikesnämnden inte konsulterades.) jag tycker inte det är förtroendeingivande att i en valrörelse lova en massa som man sedan i maktställning bryter. Tyvärr ger det ännu mer politikerförakt.
  När det gäller Din syn på SD håller jag inte med. För mig är nationalist något positivt. Det mina föräldrar o deras föräldrar byggt upp när det gäller 1. En bra skola för mig o mina kamrater att på ett jämlikt sätt kunna utvecklas i. 2. Ett rättsväsende som dömmer så ”rättvist som möjligt” utan styrningar från politiskt håll eller kapitalistiskt håll. ( det är svårt att ”köpa domar ” i Sverige i dag.Annars korruption ett av världens största problem). 3. I stort något att vara stolt över.
  Jag tror att vi alla vill känna tillhörighet till något att leva för. Familj,Stad (har bott i Göteborg o gillar dessa ”gubbar”) Län, ( bor numera i Halland med bra sjukvård ) Land. ( blir glad när Sverige vinner i idrott. Denna typ av Nationalism tror jag inte är skadlig. När länder tävlar med varandra om olika bra välfärdssystem o.s.v hoppas jag det kan göra världen bättre.
  När det umgänget med muslimer har jag stor respekt för var som görs av ISIS. Efter ha läst Korranen så förstår jag varifrån ISIS hämtar sin inspiration. Dessutom om det är så att majoriteten av Muslimerna tycker att ISIS gör fel varför sker inte massdemonstrationer mot det ISIS gör??
  Än en gång tack för kunskapsfyllda mail o tack för att Du får mig att tänka till. Det är inte så vanligt i dagens ytliga o floskelfyllda värld.
  Bertil Jagebro
  Veddige
  Mycket samhällsintresserad pensionär !!
  Skickat från min iPad

  • Nu är ju detta en semantisk fråga, men jag ser inget likhetstecken mellan att vara stolt över sitt land och att vara nationalist. Inte ett dugg. Tvärtom är de som idag kallar sig nationalister, dvs SD, i grunden mycket föraktfulla mot Sverige och svenskarna. Vårt gemensamma kulturarv av tolerans och öppenhet bespottas, medan man säger sig värna om folkdräkter. Nationalism handlar inte om stolthet, utan om att stänga in och utesluta. Som alla vi som släktforskat eller bara är allmänt intresserade av folklivshistoria vet är det flöden utifrån, inte minst av tyskar, finnar och valloner som skapat Sverige av idag, tillsammans med dem som redan bodde här. Fransmännen bidrog med språk och kultur, och holländarna med handel. Ryssarna jagade oss från öster, och fick oss att bli bättre.

   Kvinnornas starka ställning i Sverige gör mig stolt. Men för dagens nationalister är feminismen ett rött skynke. Som någon skrev: ”jag är för kvinnors rättigheter men avskyr feminism”.

   Den nationalism jag ser i SD är rent destruktiv. Uteslutande.

   Om man däremot vill kalla öppenhet, nyfikenhet och glädje över att vara svensk, värmlänning, skåning eller göteborgare för nationalism är det förstås en annan sak. Men då hamnar man inte i SD.

   Jag är också stolt över Sveriges rättsväsende.

   Om du letar efter muslimer som tar avstånd från ISIS behöver du inte leta länge. Massdemonstrationer finns förstås också. Se bara manifestationen i Paris i januari – tusentals muslimer deltog. Ringar runt synagogor. Artiklar. Facebookinlägg.

   Men det finns också en trötthet hos Sveriges sekulära muslimer. ”Varför ska jag behöva säga att jag tar avstånd hela tiden? Varför kan det inte vara självklart?” Och jag håller helt med. Det är inte deras fel att många är så besatta av sitt muslimhat att de inte kan skilja ISIS från övriga muslimer. De ska inte behöva ta ansvar för andras inskränkthet. Jag har nog ett dussin muslimska vänner på fb, och de säger nog alla likadant.

   Tack själv för dina kommentarer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s