Mina vänstervänner

Next Tee

Så jag är liberal. Röstat borgerligt i hela mitt liv. Medlem i Moderaterna. Det betyder på ett övergripande plan att jag vill ha marknadsekonomi med socialt skyddsnät. Egentligen ligger mina värderingar ganska nära en högersosse, även om mittlinjen skiljer oss åt.

Det betyder också att jag är för RUT, vinster i välfärden och fria vårdval.

Men sedan kommer kampen mot främlingsfientlighet, som för mig handlar om nationalism, migrationsfrågor och till stor del muslimhat, och som blivit en nyckelfråga för mig. Jag läser, skriver, debatterar. Försöker påverka och förändra.

Och det är min bestämda uppfattning att varje liberal, och även de som betecknar sig som värdekonservativa, måste vara på samma sida som jag. Visst – kostnader ska alltid ifrågasättas. Arbetslinjen ska gälla. Jag är inte alls för fri invandring, utan anser att arbete eller skyddsbehov ska vara grunden för all migration.

Men skyddsbehövande människors rätt till asyl, religiösa människors rätt att praktisera sin tro så länge de/den inte skadar, och en allmän insikt i att människor med olika ursprung är en tillgång i ett samhälle, är fundament i den liberala synen på världen.

Jag vet att de flesta jag känner med borgerlig bakgrund delar de värderingarna. Ändå är det till övervägande delen människor som betecknar sig som sossar eller vänster som driver frågorna. Jag vet inte varför. Jag kan bara spekulera, men det får bli en annan gång.

Hursomhelst har mitt skrivande runt främlingsfientlighet resulterat i att jag byggt ett nätverk av till stor del nya vänstervänner (i ”vänster” inkluderar jag for the sake of this argument även socialdemokrater och miljöpartister), som jag litar på, resonerar med, samarbetar med. Även om grupperna jag deltar i kallar sig tvärpolitiska tenderar jag att vara en av få som är ”på tvären”. Gruppens moderat, liksom.

Det har förstås påverkat mig som övrig borgerlig debattör. Jag vet ju att människor jag tycker mycket om, som inte delar mina borgerliga värderingar, läser vad jag skriver. Jag funderar därför alltid över hur mina ord kommer att landa hos dem, medan jag skriver.

Jag sorterar bort allt hån. Inga nidbilder på Åsa Romson eller allmänt hånfulla utrop mot Stefan Löfvén.

Sedan är jag mer noggrann med orden. Jag väger dem. Gör dem mindre brutala. Mer resonerande. Men jag säger ändå det jag vill säga, tycker jag.

När jag debatterar visar jag en ny hänsyn. Lindar kanske in ibland. Anstränger mig mer för att få fram kärnan och förstå varifrån motparten kommer, och hitta skiljelinjen. Men jag har märkt att mina vänstervänner gör likadant. Även de anstränger sig för att förstå. Går inte till attack, utan tar in mina argument. Det blir oftast ett ömsesidigt hänsynstagande.

Har jag blivit en sämre debattör?

Jag tror inte det.

Annorlunda ja, men förmodligen inte sämre.

Och tro’t eller ej, men det är faktiskt roligare och mer lärorikt att diskutera och resonera än att gräva ner sig i en skyttegrav.

8 tankar om “Mina vänstervänner

 1. Hej Helena! Beskrivningen av Dina värderingar motsvarar mina en hel del.
  Men privatiseringar! Nog måste det vara besvärande att Attendo(ägt av Borelius ) gjorde 20-tals miljoner i vinst o betalade 0 kr i skatt i Sverige. Han hade tidigare varit utredare i M kansliet!! Anders Borg o Maria Larsson stod i TV o sade att nu har 0 skattningen stoppats,.Inte hade den det.
  Dessutom borde jobbskatteavdragen(bra att återföra pengar till skattekollektivet ) haft mer att ge till lågavlönade!! I synnerhet ”fattigpensionärerna med 7.049kr/mån F ö R E skatt !!
  Dessa trotjänare bordet värderas högre.(idag får de lägre. Ers. Än nyanlända som ej bidragit till vår samhällsuppbyggnad.

  • Bertil: Välfärden ska omgärdas av kontroll och bättre författade upphandlingar. Där verkar vi vara överens. Vad gäller räntesnurrorna är de inte bara ett problem för välfärdsföretag, även om det är där de märkts mest. Men självklart står jag bakom Borg i hans analys och åtgärder. Jag är också öppen för att göra mer om de behövs.

   Nyanlända får inte mer pengar än fattigpensionärer. Dock ska sägas att har man 7049 före skatt har man rimligtvis inte förvärvsarbetat värst mycket i sitt liv. Det betyder inte att man inte förtjänar en värdig ålderdom, dock, men jag skulle tona ner ”bidragit till samhällsuppbyggnad”.

 2. Hoppas inte Du stod bakom Borg( han var bra) när han gjorde dåliga saker??
  Att inte kunna bromsa de hutlösa vinsterna inom välfärden är ett misslyckande. Som tidigare företagsledare inom näringslivet är jag fullt medveten om konkurrensen som effektivitetshöjare. Tyvärr gav Moderaternas klantiga hantering av privatiseringarna V ett bra argument ( är inte till salu) som många vänner till mig gillade. Turligen är V så negativt befläckade att de fick inte så många röster. 5-6% tror jag??
  Tyvärr har de fått oerhört stor makt över regeringsarbetet, genom det helt odemokratiska DÖ.
  När det gäller ”fattigpensionärerna (över 200 000 styck.) så är väldigt många lantbruksfruar o småföretagsfruar som har arbetat i sin makes företag. O sedan levt på gemensam pension med maken. När sedan maken dör(kvinnan blir som regel äldre) (hur jämställt är det) så får kvinnan leva 7.049kr/mån. Dessa kvinnor har verkligen bidragit till samhällsuppbyggnaden.
  Tack för ett balanserat inlägg. För mig som oerhört intresserad av samhällsfrågor gillar jag debatter där man blir motsagd ,eftersom det stimulerar till egna bättre argument.
  Du beskrev dig som M. Där finner vimånga likheter, ett effektivt samhälle där alla bidrager efter sin förmåga. Alltså en så liten statsapparat som möjligt. (Därför var jobbskatteavdraget bra.) tror någon att om Göran Persson fått sitta kvar att vi fått några skattesänkningar ??
  Som ekonom inser jag att vi nu håller på att förgöra den goda ekonomi som Borg byggt upp, o det går fort.
  Samtidigt ska sägas att S/MP regeringen styrda av V på klassiskt Sossemaner höjer alla tänkbara skatter o delar ut bidrag till alla. (Se hur vänsterpolitik slutar genom att studer Grekland.
  Som SD are gläder det mig att vi ligger ganska nära varandra i samhällssynen.
  P.S. Hoppas Du är lika orolig över granatexplosionerna i Malmö o skottlossningarna i GBG.
  Behov av konservatism D.v.s. Försiktiga förändringar där man hinner utvärdera resultatet av gjorda insatser ??D.S

  • Jag syftade på räntesnurrestoppet. Sedan är det riktigt att privatiseringen i många fall inte var optimal, men det var ju oftare landsting än staten som förivrade sig. Men det var mest i början, enligt min ytliga bedömning.

   Jag tycker det är trist med granatexplosionerna i Göteborg. Utanförskap med påföljande kriminalitet är ett problem oavsett partifärg. Vi har bara olika sätt att vilja lösa det.

   Tack själv!

 3. Helena, vi har samma analys av problemen. För mig finns det just nu bara ett parti som har program för att våga attackera problemen. Socialkonservatism. Social för att så många som möjligt ska få det så bra som möjligt. Konservatism för försiktiga förändringar. Om man märker att något går snett, exempelvis granatexplosionerna så måste man bromsa förändringarna som kan tänkas ligga bakom våldsamheterna.
  När det gäller privatiseringarna så är vi överens om fördelarna . SD Oscar Sjöstedt har synpunkter på beskattningen av bolag. Det borde vara ett område för samspel mellan SD o M.(snart över 50% tillsammans) .
  Mer en privat fråga, vad sysslar Du med , o vad ska Du göra när Du blir stor ??
  MVH
  Bertil J

  • OK, kan du ge ett enda förslag till åtgärd på något enda problem som SD är ensamma om (alltså sådant som inget annat parti har föreslagit), och som kommer att lösa problem på ett juridiskt korrekt och effektivt sätt?

   Och nu menar jag inte prat på bubbelnivå om inriktningar osv, utan konkreta åtgärder ur partiprogram, motioner eller uttalanden från företrädare.

   Jag är produktledare för cloudtjänster på ett större IT-företag. Jag är också författare.

 4. Konkret att vi sänker invandringsvolymen till samma nivå som Danmark/Norge alt. Finland. Ingen bubbelnivå eftersom det socialkonservativa programmet innebär försiktiga förändringar i samhället. D.v.s. Vi reglerar invandringen till den nivå där vi kan hantera den , Vi ska ha bostäder, arbete så vi inte får som Reinfeldt sa utanförskap. Han vann valet 2006 på att minska utanförskapet, tyvärr lurade han oss medborgare eftersom utanförskapet var större när han avgick 2014 än när han tillträdde 2006.
  Grattis till ett bra jobb o hoppas att Du inte drabbas av våra numera vanliga samhällsoroligheter.

  • Danmark och Sverige beviljade asyl till lika många per capita under Q1. Just saying. 🙂

   Se kolumnen ”positive”, och dela med befolkningen. Hittas enklast på wikipedia.

   ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:First_instance_decisions_by_outcome_and_recognition_rates,_1st_quarter_2015.png

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s