Våldtäktsmän med utländskt påbrå

Elisabeth Massi-Fritz har delat en ganska vitt spridd instagramstatus där hon funderar över varför majoriteten av de våldtäktsmän hon möter har utländsk härkomst.

Eftersom vi är vana att se världen så här, dvs utrikes födda är 18 procent, känns förstås en ”majoritet”, oavsett om det innebär 60 procent eller 90 procent, som helt fel.

mf1

Men det relevanta för våldtäkter i Storstockholm är inte hur fördelningen ser ut oavsett kön och ålder i hela landet, utan hur fördelningen ser ut bland tänkbara gärningsmän.

Och då behöver vi plocka bort alla outliers, dvs personer som inte normalt begår den här typen av brott. Som kvinnor.

Sedan är det sällan yngre barn och äldre män begår våldtäkter. Runt 30 till 32 år är medianåldern enligt BRÅ, och när vi plockat bort kvinnor, killar under 15 år och män över 45, samt begränsat oss till Stockholm, ser förhållandet istället ut så här:

mf2

Men Elisabeth Massi-Fritz skrev inte att en majoritet var utrikes födda. Hon skrev att de hade utländsk härkomst. Rimligtvis betyder det att deras namn var utländska. Så då behöver vi bryta ner de inrikes födda lite till. De som inte har någon svensk förälder har rimligtvis ett utländskt namn, och de som har en svensk förälder kan vi dela mitt itu, för förmodligen har hälften utländska namn.

Och nu är förhållandet mellan svenska namn och utländska namn betydligt jämnare.

mf3

Men detta är bara de som är folkbokförda i Stockholms län. Betydligt fler personer vistas här. Och nu rör vi oss utanför befintlig statistik, och istället behöver vi uppskatta en smula och göra lite överslagskalkyler.

Enligt ungefärliga beräkningar från 2010 uppehåller sig mellan 10 000 och 35 000 papperslösa personer i Sverige. Om vi räknar med 20 000 är kanske 15 000 av dem män i aktuell ålder, och en tredjedel, dvs 5 000 bor i Stockholm.

16 303 personer var 2016 asylsökande boende i Stockholm. 40,3 procent av de asylsökande förra året var pojkar och män 13-44 år, vilket borde ge 6 570 personer (minus en handfull som är 13 och 14 år).

Stockholm hade 1,9 miljoner gästnätter med utländska besökare. Det betyder 5 205 per natt. Om 30 procent av dem är män i ”våldtäktsålder” blir det 1560 personer.

Om vi lägger till dessa tre personer ökar gruppen med utländska namn med ytterligare två procentenheter, och skillnaden är nu bara tio procent. Det finns femtiotusen fler killar och män i ”våldtäktsålder” med svenska namn än utländska.

mf4

Jag delar Massi-Fritz’ uppfattning att det är på sin plats med fördjupad statistik runt just våldtäkter. Fakta är aldrig farligt.

Men det går inte utifrån det faktum att hon ser en majoritet utländska namn bland gärningsmän dra slutsatsen att invandrare skulle vara överrepresenterade, eftersom de rent statistiskt borde vara ungefär hälften.

Se gärna min powerpoint med fler grafer:

Svenska och utländska namn

En tanke på “Våldtäktsmän med utländskt påbrå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s