Blockens kur mot arbetslösheten

Den stora skillnaden mellan blocken är egentligen ganska enkel att beskriva. Jag är bara förvånad att ingen journalist gör det.

Båda blocken vill ”skapa jobb”. Det finns ett begränsat antal sätt att göra det på.

Båda blocken vill på olika sätt stimulera till nyanställningar, via praktikplatser (vänsterblocket) eller främst lärlingsplatser (högerblocket), samt olika varianter av riktade, sänkta arbetgivaravgifter. Båda vill sätta arbetslösa i utbildning.

Skillnaden ligger i resten.

Alliansen vill skapa tillväxt och generera anställningsincitament med hjälp av skattesänkningar.

 • Fördelar: När befolkningen får mer pengar att spendera går företagen bättre. När skatten är låg blir det lönsamt även att ta låglönejobb, eftersom man ändå får mer i plånboken än när man är arbetslös. Då får företag råd att expandera och greppa även efter de mindre lönsamma eller riskabla sektorerna. Blir det sedan högkonjunktur stiger lönern automatiskt, och marknaden blir liksom självreglerande.
 • Nackdelar: Om man ser en skattesänkning som en investering är det långt ifrån varenda krona som skapar jobb. Det är mao dålig utdelning per peng.

De Rödgröna vill att pengarna ska gå direkt till kommuner och landsting, så att de kan anställa fler. Dessutom finns De Gröna Jobben (som ingen säkert vet vad det är, men som verkar vara rälsbyggen, vinkraftverksbygge och forskning).

 • Fördelar: Varje krona går direkt till lön åt någon människa som slipper vara arbetslös. Dessutom finns nästan ingen bortre gräns för hur många händer du kan stoppa in i vård, skola och omsorg (fortfarande osäker på det där med grönjobberiet, men det går säkert åt folk där också). Kvaliteten i välfärden ökar och arbetslösheten sjunker rekordsnabbt.
 • Nackdelar: Tillväxten får ingen direkt skjuts – snarare tvärtom. Vi har redan idag arbetskraftsbrist i delar av Sverige, och när företagen ska konkurrera med en växande offentlig sektor om anställda är risken stor att de i många fall blir utan arbetskraft, samtidigt som det kanske är arbetslöshet i Munkfors och Haparanda. Man kan liksom inte kicka ut folk bara för att det råkar bli högkonjunktur (vilket de flesta är överens om kommer att inträffa närsomhelst nu). Den offentliga sektorn ska dessutom bäras upp av ett näringsliv där allt färre jobbar.

Detta är den stora skillnaden. Båda vägarna har plus och minus – vi måste var och en bestämma vilket vi tror är den bästa vägen framåt, och sedan rösta därefter.

Den som står till höger om dig kommer att hävda att du inte riktigt har förstått komplexa, ekonomiska sammanhang, och den som står till vänster att du är hjärtlös, egoistisk och ondskefull, men sådant är bara trams. Inga sammanhang är så komplexa att de inte går att förklara, och det är inte hjärtlöst att vilja betala mindre i skatt.

I val ska man optimera på sunt förnuft, påstår jag.

SvD, SvD, AB, AB, SvD

6 tankar om “Blockens kur mot arbetslösheten

 1. Håller med föregående komentator. För vägs mot och det svart-vita blir mer av ”vart” eller möjligen ”svit”…

  Det är något jag känner att media inte klarat av att göra det senaste långt mer än dryga decenniet!

 2. Jag håller inte helt med om det du skriver om nackdelarna för alliansen och fördelarna på sosse-sättet:

  ”Nackdelar: Om man ser en skattesänkning som en investering är det långt ifrån varenda krona som skapar jobb. Det är mao dålig utdelning per peng.”

  ”Fördelar: Varje krona går direkt till lön åt någon människa som slipper vara arbetslös. Dessutom finns nästan ingen bortre gräns för hur många händer du kan stoppa in i vård, skola och omsorg (fortfarande osäker på det där med grönjobberiet, men det går säkert åt folk där också). Kvaliteten i välfärden ökar och arbetslösheten sjunker rekordsnabbt. ”

  Det som inte känns rätt är påståendet att alliansens lösning ger mindre jobb per peng. På kort sikt stämmer påståendet ungefär (om än inte helt), men på lång sikt så är det naturligtvis tvärt om – att man får mer jobb per satsad krona om jobben finns inom det privata, då ett jobb inom det privata innebär en intäkt för staten medan ett jobb inom det offentliga innebär en kostnad.

  Betänk att ett jobb inom privat sektor genererar skatteintäkter – låt oss säga 10 000 kr per månad, medan ett jobb inom offentlig kostar – låt oss säga 15 000 kronor per månad. Skillnaden däremellan (ca 25 000 kr per jobb) är hur mycket mer det faktiskt kan kosta staten att skapa ett privat jobb utan att det blir någon skillnad på sista raden.

  Det är med andra ord svårt att räkna ”jobb per krona” eftersom ett jobb som skapas inom det privata är så enormt mycket billigare för staten. Även om man behöver slänga på 10 000 kronor mer per jobb för att skapa privata jobb, så är det värt det med råge eftersom offentliga jobb är så ofantligt dyra.

  Dessutom finns det faktiskt en övre gräns för hur många offentliga jobb som man kan skapa, i och med att de måste bäras upp av den privata sektorn.

  • Anna: jag håller med dig – och det du säger står egentligen inte alls i motsägelse mot vad jag säger. Syftet med inlägget var inte att säga vilket alternativ som är bäst, bara att visa att här ligger skillnaden. Min egen uppfattning är att vi ska ha den mängd människor i offentliga sektorn (eller i privata företag som får sin inkomst från den offentliga sektorn, t ex vårdbolag) som behövs för att utföra ett adekvat jobb. Inte fler, inte färre. Vad som är adekvat ska inte avgöras av arbetsmarknadsläget, utan vi måste bestämma oss för en nivå där vi är tillräckligt nöjda. De rödgröna säger sig vilja skapa jobb genom att ösa in folk i offentliga sektorn, och det är som sagt enligt min mening inte OK med offentliganställningar pga arbetsmarknadsläget. Praktiskt ja, men en farlig väg. Min uppfattning verkar stämma med din, eller hur?

   Att generera jobb genom sänkta skatter är en svårare väg. Många människor använder inte sina skattelättnader till investeringar som höjer tempot i näringslivet, vilket ökar tillväxten och skapar nya jobb. Det är liksom ingen idé att hymla med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s