Mörkertal av hemmafruar

Det finns många som tycker mycket om hemmafruars existensberättigande.

Jag vill inte debattera för och emot just nu, bara komma med ett stilla, åsiktsfritt påpekande som ingen annan verkar göra. Jag vet inte om folk inte vet, inte vill veta eller inte bryr sig, men här kommer det. Avslöjandet.

Den svenska arbetslösheten döljer förmodligen ett stort mörkertal hemmafruar.

Det är kvinnor, och säkert enstaka män även om jag inte känner till någon, som vill stanna hemma, men eftersom det, till skillnad från i de flesta andra länder i världen, knappast går att leva på en lön i Sverige väljer de att gå på a-kassa så länge de kan istället, söka de jobb man måste, ta någon praktikplats eller utbildning emellanåt och hoppas att det går ett tag till.

Ibland har de barnen helt hemma, ibland på dagis några timmar om dagen.

Jag har inga siffror att hänvisa till, bara en handfull verkliga exempel. Om jag känner till en handfull, hur många är de då inte i resten av Sverige?

Omoraliskt?

SvD, SvD, SvD

7 tankar om “Mörkertal av hemmafruar

 1. Jo, jag känner också till (åtminstone) en. Dessutom en som är heligt förbannad på att Alliansen vill försvåra för såna som hon; den moraliska aspekten i detta är ju … Intressant. Men inget ont som inte har något gott med sig; hon har lyckats med något ingen annan har – övertyga en god vän till mig att för första gången inte rösta rött.

 2. Jag tycker att det är omoraliskt, av den enkla anledningen att vara hemmafru inte är att vara sjuk eller vara arbetslös p.g.a. att man inte får jobb. Hade det funnits något som heter hemmafru-kassa, och man utnyttjade det, så hade jag inte sett några problem med det.

  Det finns liksom inte pengar till alla, för allt.

   • Ja, jag tror att i vårdnadsbidragsfrågan har det kanske hjälpt vissa, men grejen är att om man börjat harva med a-kassor och det lönar sig mer än vårdnadsbidrag eller man till och med kan lyfta bägge samtidigt slutar man inte bara.

    Det finns olika sätt att se på det, men i arbetslöshetsgruppen gör de ju inte någon glad. Stressande för dem själva och dyrt i form av felriktade resurser för samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s