Waidelich och det glömda akassekriget

Efter Juholts avgång glömde alla snabbt den för förra torsdagen stora frågan, nämligen den om Vem Strök A-kassan Ur Skuggbudgeten.

På något sätt verkar media ha rusat åstad och missat att Waidelich faktiskt någon dag tidigare tagit på sig skulden, och förnekat att det där som stod i DI om att han inte varit med på noterna skulle ha varit sant. Det hette att han offrade sig för Juholt, och så kan det vara. Det kan också vara så att det verkligen var hans idé, eller att de kom på det tillsammans.

När så Waidelich dök upp där utanför Sveavägen 68 för att ”berätta hur det gått till” tänkte jag: ”han är där för att ta på sig skulden”. Det är också enda förklaringen till att VU trots alla bevis man hade köpte Juholts förklaring.

Waidelich bondeoffrades för Juholt, eller ”tog ansvar för sina egna handlingar”, någotdera, och Juholt köpte därmed mer tid på posten, men den tiden skulle senare visa sig bli sisådär en dag.

Juholt var emot Europapakten, förmodligen för att det var torsdag och fullmåne och han råkade säga nej, för inget av hans infall hade ju normalt grund i eftertänksamhet.

Men han hade fått så mycket skäll för allt velande, så av prestigeskäl kunde han inte backa, trots att det var uppenbart fånigt att stå på sig.

Så sent som i början av veckan stod Waidelich där trots ledarlöshet och försvarade samma nej. Det förvånade mig. Han hade kunnat uttryckt sig försiktigare, som t ex ”frågan diskuteras”.

Så kom beskedet att nejet blivit ett ja. Sunt förnuft och traditionell socialdemokratisk pragmatik, så egentligen inte förvånande, men vem sa egentligen ja?

Förmodligen behandlade VU frågan när man ändå satt där och diskuterade dag ut och dag in. Förmodligen fick Löfvén sista ordet. Alla visste ju att det var bråttom.

Det vi vet är att det iaf inte var Waidelich, eftersom pressmeddelandet inte kom från honom.

Jag sätter inte många Eurocent på att han är finansministerkandidat när februari är slut.

Vad gäller Löfvén är jag glad att han fick jobbet. Han verkar hederlig och pragmatisk, och det är precis vad Sverige behöver för att klara de kommande 2½ åren av minoritetsregering. Någon som sätter Sveriges bästa före sin egen prestige att försvara Veckans Infall.

SvD, SvD, DN

8 tankar om “Waidelich och det glömda akassekriget

 1. Då är du väl också glad att Stefan Löfven finansierade och samarbetade med extremvänsterns EXPO i kampen mot SD vid senaste riksdagsvalet i sann odemokratisk anda. Ska fackföreningsavgifterna användas till sånt?
  Den här röda tomten som de har grävt fram skulle säkert kunnat vara en bra metall-ordförande om han valt bort politiken. Hederlig säger du, ja han är hederlig i så motto att han erkänner att han är ohederlig. Ännu en kommunist i maktens korridorer alltså, vi får väl hoppas att han raserar det eländiga Socialdemokratiska partiet ännu mer så att det till slut försvinner. Socialdemokratins era är slut, det börjar likna det som hände i Sovjetunionen när de skakade fram gubbe efter gubbe, de dog ju, innan allt brakade samman. Löfven kan bli den tuva som slutligen välter lasset.

  Galenpannan Mona Sahlin använde uttryck som ”det nya Sverige” men hon var för dum för att fatta att Socialdemokratins pampvälde spelat ut sin roll i detta nya Sverige.

  • Att han jobbat med Expo var news för mig.

   Däremot är inte Expo extremvänster. Det har funnits en anställd som tidigare varit med i ett extremt vänsterparti, men det var på 90-talet. Dessutom har figurer som Aschberg och Stieg Larsson absolut vänstersympatier, men de kan åtminstone idag (eller 2004 i fallet Stieg) inte kallas extrema.

   Jag har följt dem rätt länge och de har ALDRIG något höger-vänster-perspektiv i sin rapportering, utan det är enbart synpunkter kring SD, ND och övriga.

   Odemokratisk, säger du? Pja, då är ju Avpixlat också odemokratisk.

   Demokrati handlar om att få ta ställning, och det gör ju Expo.

  • Du resonerar kring socialdemokratins slut och drar paralleller till det som föranledde Sovjets upplösning 1989. När Sovjet föll var det ett system som inte funderade. De sovjetiska brödköerna slingrade sig över hela Ryssland. 25% av BNP gick till en gigantisk militär apparat. Frihetsrörelser över hela östblocket tilltog i styrka under hela 80-talet.

   Sverige idag är det som Socialdemokratin byggt upp under nästan ett århundrade. Vi har en stark välfärd som uppskattas av många. Folk får den sjukvård de behöver. Folk får de mediciner de behöver. Folk får den äldrevård de behöver. Folk får den barnomsorg de behöver. Folk får den skola de behöver. Till detta har Sverige en stark industri.

   Vad har då hänt med Sverige under de 5 år som Alliansen har styrt Sverige? Vi har utförsäljningar som folket reser sig emot. Vi har en sjukvård på knäna. Vi har vårdskandaler i företag med enorma vinster, som folk reser sig emot. Vi har en infrastruktur i förfall, som folk reser sig emot.

   Det vi däremot har är en statlig budget som är 10% mindre än innan. Dessa 10% finns nu i folks plånböcker fördelat beroende på hur mycket den enskilda tjänar.

   Hur kan du få detta till att de Socialdemokratiska idéerna av samhällsbygge är ute? Det är det socialdemokratiska samhällsbygget vi skördar ifrån nu och det är det socialdemokratiska samhällsbygget som gör att vi står starkt i den pågående skuldkrisen

   Vad är det Alliansen har gjort?

 2. Svava.
  Du är en klok människa, men jag förstår inte vart du vill komma med dina resonemang kring Waidelich? Antagligen kommer Löfven att tillsätta andra personer till de viktiga posterna, jag tycker man inte ska dra i några större växlar på grund av det.

  Det vi däremot kan se är att Juholt personliga åsikter, vilka jag tyckte mycket om, inte har haft något gehör i partiet. På grund av detta förlorade han greppet för att tillslut vara helt utfryst av partiet. Lite annorlunda än den bilden man fick av media innan avgången.

  – Det är svårt för Juholt att angripa en regering som står för vinster i välfärden när det finns ett kongressbeslut som accepterar just det.

  – Det är svårt att vara kritisk till EU när en stor del av partiet vurmar för det.

  – Det är svårt att prata regleringar när man kommer från ett parti som genomfört en stor del av de avregleringar som kritiseras.

  – Det är svårt att kritisera utförsäljningar när man, återigen, kommer från ett parti som genomfört de flesta utförsäljningar.

  Juholt stod helt enkelt för en annan politik än det kongressen beslutat om. Jag trodde att han valdes för en kursändring, men det var inte fallet. Hur man kunde välja Juholt, inse att han stod för en annan politik och sedan skjuta ner honom är för mig en gåta.

  Min röst ligger just nu på V.

  • Hej Per! Jag har ägnat några månader åt släktforskning (jag fick ett infall på mellandagarna, och fastnade sedan), och glömt bloggen. Nu så här minns jag knappt hur jag tänkte när jag skrev, men jag håller inte med om att jag resonerar kring socialdemokratins fall ovan, utan bara Waidelichs.

   Vi är överens om att Juholts retorik låg mycket längre till vänster än Löfvéns. Nu har ju paret Löfvén och Andersson i princip placerat sig på exakt samma ruta på spelplanen som M. Det är lite intressant – jag tror S snart kommer att börja läcka till Sjöstedt. Vad tror du?

 3. Jag försvarar inte alliansens oansvariga politik på något område. Socialdemokratin har byggt upp Sverige, men nu delar man den oansvariga politiken med alliansen. Vänstern står för diktatur och har aldrig varit något alternativ. Sammanfattningsvis så är 7-klövern en enda röra som envist vägrar att se verkligheten som den är, än mindre försöka göra nåt åt problemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s