Matmoms som budgetinkomst

Sanna Rayman är tillbaka, och gläds åt att sänkningen av restaurangmomsen faktiskt givit nya jobb.

Jag har alltid gillat reformförslaget – även när det var rödgrönt. Förutom de skäl Sanna nämner finns aspekten att hederliga krögare gynnas på bekostnad av ohederliga konkurrenter, och det tjänar vi alla på på längre sikt.

Jag har inte heller förstått den massiva kritiken från både höger och vänster. Många verkar kräva att varenda krona BÅDE ska gå tillbaka i prissänkningar OCH i reda jobb. Sker inte detta är det en total förlust för samhället. Dessutom är alla restaurangägare djävulens tjänare, och deras vinst är därför fel i sig.

Det blir dock spännande nu inför S-budgeten. Magdalena måste göra följande matematiska övning:

 • höjda ersättningsnivåer för akassa och fkassa
 • övertrumfa regeringen marginellt i deras satsning på utbildning, så att de kan fortsätta hävda att denna halva promille innebär en enorm skillnad för arbetslösas möjlighet att få kvalificera sig för dagens jobbutbud
 • hålla samma budgetramar som regeringen

Detta har hon och andra förberett genom att prata ner momssänkningen och låtsas att den inte ger ett endaste jobb och därför kan tas bort utan att det märks alls. ROT, RUT och jobbskatteavdrag ska däremot inte tas bort, så denna moms är hennes enda inkomstkälla.

Så hur ska hon tackla detta nya läge?

Kan höra Reinfeldt redan nu: ”Riktiga jobb byts mot bidrag.” Och sedan ett rätt trist fäktande mellan Borg och Andersson om hur viktig momssänkningen varit för jobbskapandet. Det är absolut viktigt att siffror kan visas, men det finns en risk för överdrift.

Om utgången ovan är given är sedan frågan hur det blir fortsättningsvis.

Kommer även de kommande två årens skuggbudgetar att förutsätta en återgång till det gamla momssystemet för att finansiera försäkringssystemshöjningar? Och sedan gör S och Alliansen precis likadant i allt övrigt?

I så fall blir det rätt tråkigt.

2 tankar om “Matmoms som budgetinkomst

 1. Om den sänkta krogmomsen generat en massa nya jobb, vad ska man då dra för slutsatser av att Hotell och restauranganställdas förbund hävdar att arbetslösheten bland deras medlemmar ökar? Jag tror att vinsten kommer att ätas upp av kommande prishöjningar och inte kommer att få någon bestående effekt. Jag tycker att momssänkningar generellt är bra, men det finns alltid incitament för företagare att höja priserna. Prisutvecklingen på råvaror och löneglidningen kommer ju knappast att avstanna.

  Med den invandringspolitik regeringen för kommer de nyanställningar den sänkta krogmomsen innebär inte att göra så stor skillnad i ett större perspektiv. Vi är snart tillbaka på ruta ett igen. Det kan liknas vid att man börjar tillverka små bilar som fler har råd att köpa, men samtidigt höjer bensinpriset kraftigt.

  Kanske vore det bättre att använda miljarderna som momssänkningen kostar för att stärka och anpassa utbildningen till industrins behov, utan att för den skull ge avkall på andra utbildningar naturligtvis. Jag är alltså inte emot momssänkningen, men menar att den måste ingå i en kedja av åtgärder för att få en långsiktig effekt.

  • När det gäller det där med utbildning brukar jag säga att det är lite som mat. Den ska finnas där, så man inte går hungrig, men det finns ingensomhelst vits med att tillhandahålla mer än behovet.

   Det betyder att det är mycket viktigt att se till så att komvux, universitet och andra instanser har de medel som går åt för att den som vill läsa kan göra det – kanske inte varje individ får exakt vad den vill, men det ska finnas något åt alla – men det är meningslöst att ösa in mer medel än så. Därför saknar jag analyser som visar hur läget är nu. Är det svårt att komma in? Jag vet inte.

   Jag kan bara gå på mina egna erfarenheter från mina ungar runt 20, och jag ser inte något skriande behov, men jag kan förstås ha fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s