SD: Upp som en sol

Imorse berättade AB hur SD exploderat och nu är Sveriges tredje största parti, men när solen dalade gjorde även siffrorna det, ty då kom SCBs stora undersökning och visade att de istället ligger en halv procentenhet under valresultatet.

Glädjeskålen måste ha fastnat i halsen på De Stolta Svenskarna, och alla experter som höll på att berätta om varför det går så bra för SD just nu måste ha tappat sina pennor.

Jag har en tes om varför det blir så här, och den är enkel:

Sveriges opinionsinstitut har med åren optimerat sina undersökningar så att de får ett underlag som från vänster till höger stämmer så bra överens med hela Sverige som möjligt. Lagom mycket land, stad, rik, fattig, lågutbildad, högutbildad. Lagom mycket norr, lagom mycket söder, balans mellan kust och inland.

Och SDs anhängare följer visserligen också strukturer, men inte de klassiska och inte tillräckligt väl för att de annars så finjusterade siffrorna ska funka. Därför blir det så mycket större fel åt båda hållen på deras siffror.

2 tankar om “SD: Upp som en sol

 1. När det gäller SD:s siffror i undersökningarna så finns det en parameter av okänt värde som man av förklarliga skäl inte kan ta med i redovisningen. Det betyder att om värdet på den överstiger 0, och allt pekar på det om man pratar med folk, och läser vad de skriver, så är SD:s siffror i realiteten generellt högre än vad undersökningarna visar. Parametern jag talar om är den psykologiska faktorn, som bland SD-anhängare är påtaglig.
  Trycket på SD-väljare är högre än på nån annan väljargrupp, och därför är min bedömning att det okända värdet på den parametern är ganska högt, och därför kommer resultaten från mätningarna för SD:s del att också fortsättningsvis svänga ordentligt. Om jag har rätt så kommer väljarstödet för SD vid valet 2014 att visa sig vara mycket högre än opinionsundersökningarna visar.

  Jag kan sammanfatta det hela så här: Finns det någon reell anledning för dem som sympatiserar med S,M,MP,FP,C,KD, V att hålla inne med vilket parti de sympatiserar med? Svaret är NEJ.
  Ställer man samma fråga om SD så MÅSTE av nödvändighet svaret bli JA.

  Det är alltså strukturerna i samhället som är den grundläggande orsaken till SD:s svängiga resultat, inte strukturerna hos SD-sympatisörerna. SD:s siffror i undersökningarna är en direkt reaktion och följd av hur samhällsklimatet är.

  Det här är alltså min personliga tolkning av resultaten från undersökningarna, och tiden får utvisa om jag har rätt.

  • Jo, jag vet att SD-anhängare ofta hävdar att folk är rädda för att säga SD när opinionsinstituten ringer. Jag tror inte det. Det skulle innebära att man tror att de på något sätt registrerar hur folk svarar. Såvitt jag minns låg för övrigt SD rätt nära sitt valresultat i undersökningarna i september 2010.

   Däremot är jag överens med dig om att det kan vara svårt för den etablerade samhällsmedborgaren att komma ut som sverigedemokrat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s