Vägen mot lägst arbetslöshet i EU

S vill ha lägst arbetslöshet i EU, och det ska nås genom att höja sysselsättningen, så man får inte gå genvägen via praktikplatser.

En bra ambition, men det blir snabbt förvirrat. De kortare betaltiderna var ju regeringens beslut, även om S stödde det, och redan genomfört. Ökat exportstöd är väl bra, men samtidigt vill man ju höja bolagsskatten, eller har man ändrat sig där? Andra sjuklöneveckans slopande är nog också bra, men blir det verkligen märkbart fler jobb av det?

När det gäller utbildning, forskning och innovationer är det lite som med mat, brukar jag säga. Det måste finnas så det täcker behoven, men det finns ingen anledning att ösa på med mer än så. S har pratat utbildningssatsningar i många år, men är det verkligen brist på platser? Inget tyder på det. S har haft tre partiledare sedan Göran Persson och ingen har satt sin fot i någon universitetsutbildning. Det gör i sig ingenting – man kan vara partiledare på andra meriter än högre utbildning – men kanske bottnar denna enligt min mening övertro på att pengar till utbildning oundvikligen ger fler jobb även när marknaden är mättad i en överdriven respekt för det akademiska.

Själv tror jag lägstalönerna behöver falla något, men jag ser ingen mening med att de ska nå extremt låga nivåer. Det är också otvistligt så att en förbättrad akassa ger högre arbetslöshet. Nu kan man välja att höja akassan ändå av andra skäl, men det kommer att kosta.

Det jag egentligen är mest rädd för när det gäller sysselsättningsmålet är dock att man när det inte går dit man tänkt väljer den enklast tänkbara åtgärden: att låta offentliga sektorn växa. Då kan en miljard ge 2000 jobb utan att man behöver gå omvägar och trassla med besvärliga företagare som gör annat för sina skattesänkningar än att anställa. Och de som är för svåranställningsbara förtidspensionear man bort ur statistiken.

Och vips är det sjuttiotalet all over.

Om man ser på den här grafen – scrolla ner en bit – framgår att vi kontinuerligt förbättrar våra positioner mot övriga Europa. Det betyder inte att vi ska vara nöjda – men vi behöver i alla fall vara medvetna om att vi redan är på rätt väg i mångt och mycket. Och detta trots att vi slutat förtidspensionera alla som inte passar in i arbetsförhetsmallen.

10 tankar om “Vägen mot lägst arbetslöshet i EU

  1. Hur kan du ens ta detta parti på allvar? De tre senaste partiledarna: Mona Sahlin, en totalt obildad människa som lever i nån sorts fantasivärld och utnyttjas av Expo (nyttig idiot). Juholt, en vimsig nallebjörn som försökte visa en aggressiv framtoning mot Moderaterna, men som inte ens kan hålla reda på sina privata affärer, och valdes för att handskas med nationens affärer. Stefan Löfven, en tragisk och patetisk morsgris som presenterade sig som feminist, men vill framstå som en ”riktig karl”. En Expostyrd robot som troligtvis har Palme som förebild.

    Det enda man kan vara tämligen säker på om S vinner valet är att de kommer att höja skatten, i övrigt kommer de att köra den gamla invanda trallen; Mera konstgjorda jobb som inte leder nånstans, mera pengar till arbetsförmedlingen så att de kan köpa upp ”jobbsökarkurser” som de inte vet vad de innehåller, samtidigt som deltagarna går på bidrag. Den verkliga arbetslösheten kommer självklart att öka pga invandringen, men energin kommer att läggas på att gömma den i olika åtgärder förklarade med allehanda floskler, gammal beprövad sossepolitik alltså. Efter mandatperioden kommer Stefan Löfven att förklara att arbetslösheten minskat med x antal procent, fast den egentligen har ökat. (Tänk Tage Danielsson)

    Sverige behöver en LEDARE som har visioner och integritet nog att ta itu med de grundläggande problemen Sverige har, och står inför. Valfläsk blir ingen mätt på!

    • Hm. Ta dem på allvar lär vi måsta – de har fortfarande en tredjedel av svenskarna på sin sida. Sedan tycker jag att ambitionen är rätt, men jag känner skepsis mot mål som mål. Det ska ifrågasättas på allvar när man sätter upp mål utan att ha en aning om hur man ska komma dit – mål borde alltid presenteras samtidigt som medlen – åtminstone på en hög nivå. Idag har S absolut inte en politik för att lyckas. Men det kan också vara interntaktik, dvs han sätter upp målet för att sedan tysta sina kritiker när han kör samma mittenpolitik som Alliansen.

      ”Vi har ju sagt att … så få kan vi inte
      a) höja akassan
      b) låta lönerna öka
      c) förbjuda vinster i vården
      d) höja skatterna
      …”

      • Jag sitter nere i Schweiz, dubbel nationalitet, känns lugnt, när jag läser i den svenska pressen; tyvärr är ju de flesta journalisterna vänstervridna i gamla Sverige, och vi stackars utlandssvenskar har svaart att hitta en vettig artikel i den svenska pressen, som vaagar säga sanningen !! Socialdemokratin hade sin plats paa Erlanders tid, men nu liknar den mest en religion, som blev helig för mycket länge sedan!! Specielt nu, daa svenska kyrkan staar nästan tom!!! Jag har ingenting emot religioner, saa länge de inte tror att de är ensamma om att vilja ta hand om de stackars människorna paa vaar jord!!!
        Läste en bra artikel i DN i gaar!!!!En Kyrka i Skottland har öppnat dörren för hundatals muslimer, saa att de skall faa naagonstans att be!! Fem gaanger om dagen turas de och kristna om att använda katedralen. Det var iskallt ute och moskén var fulproppad, och alla muslimer fick inte plats inne i värmen!! Som sagt, Jesus lärde sina lärjungar att älska sin nästa saasom sig själv!!!!!! Vad som borde ske mellan alla religioner, borde ocksaa ske mellan politiska partier!!! Ett parti är ingen helgedom, som inte lyssnar paa andra!! Alla religioner borde förstaa, att ingen GUD är bättre än de andra!! Innerst inne vill väl ALLA partier att deras medlemmar skall umgaas och älska sin nästa i de andra partierna, det borde i alla fall vara saa!!! Jag känner baade rika och fattiga i den perfekta ”schweiziska demokratin” Ha,ha,ha!! men jag hör sällan en saadan vidrig smutskastning av de andra partierna, som specielt socialisterna i Sverige!! Rikedom = synd, Fattig =den Rikes slav o.s.v. Vi har en helt självklar syn paa att det alltid behövs en social politik i alla vaara partier och vi har ofta folkomröstningar paa grund av att ”Rättvisan” inte alltid är lika antagen i alla partierna!! En riktig svensk tycker nog att vi är gammalmodiga, och ”Skönt” är det!!!!
        Har inte haft mycket tid för att läsa dina artiklar paa sistone, men jag blir alltid kärt ihaagkommen om att det finns ”Riktiga svenska valkyrier, som du!!!! HEJA PAA SVAVA!!!
        PS: Angaaende STUDENT och LAERLING!! !! Jag blir flyförbannad när jag hör denna eviga dumma svenska avundsjukan!!!! I Schweiz har en duktig Hantverkare lika stor möjlighet till att bli en erkänd personlighet i vaart yrkesliv!! Lärlingstiden kan ta upp till 4 aar, och när du faatt ditt diplom, firar man den som vilken studentexamen som helst, t.o.m. firas en Studentexamen i Schweiz mycket sparsamt. STUDENT är ju inget YRKE!!!
        En duktig hantverkare tjänar ofta lika mycket som en färdig lärare, ibland även mycket bättre!!! För trettio aar sedan byggde mina föräldrar ett hus i Sverige!! Som tur var visste min far, att man inte kan spika fast en kopparstupränna med järnspik!!! De tvaa metallerna taaler inte varandra. Spikarna rostar och fräter paa kopparplaaten!! Ett saa stort och dyrt fel skulle aldrig hända om plaatslagaren hade varit en lärling fraan Schweiz!!! Alla skall inte tvingas till akademiska studier, alla yrken bör vara efterlängtade av maanga!! och när yrket är professionellt utfört skall det ochsa bli en bra lön för arbetet!!! Förresten kommer ni ihaag Springpojkarna?? Dom fick en slant, ibland en stor slant och dom blev för det mesta sparsamma och senare ofta butiksinnehavare……….o.s.v. Inte ens en gaang tvillingar är LIKA DANA, HEJA SVERIGE!!! mitt fosterland Agnes (4 -barnsmor +Mormor och Farmor

      • Tack Agnes för din trevliga kommentar. 🙂

        Jag har faktiskt också bott i Genève, men det var på 80-talet. Det har väl förändrat sig sen dess kantänka. När det gäller alla religioner – eller för den delen ateism – tycker jag också att tolerans för andras åsikter är centralt. Självklart ska vi inte acceptera dumheter som t ex kvinnoförtryck, men som du delvis påpekar: respekt och tolerans är faktiskt centralt i alla de fem stora religionerna, och det är viktigt att minnas det.

        Ha en bra helg!
        /Svava

  2. Ja, sossarna begriper naturligtvis att jobbfrågan är viktig och måste göra nåt sorts utspel, trots att de inte har en aning om hur de ska gå tillväga för att lösa den, så visst är det taktik. Politik är taktik.

    Sen är det så att om jag bjuder in folk till middag, så måste jag vara noga med att se till att maten räcker till alla. Jag måste stämma av antalet gäster med hur mycket jag har att bjuda på, eller hur snabbt jag hinner anpassa middagen till antalet gäster. Bjuder jag in för många i för snabb takt i förhållande till mängden mat jag kan och hinner laga, så får många gå hungriga. Det är alltså inte de förväntansfulla gästernas fel att de får gå hungriga, utan det är jag som i min godhetsiver att mätta så många som möjligt glömt bort att göra en konsekvensanalys av middagsbjudningen.

    Byt ut ordet ”gäster” mot ”invandrare” så har du en stor del av anledningen till Sveriges problem. (det är inte PK att ifrågasätta invandringspolitiken) men å andra sidan har jag aldrig varit PK heller. Logik och sunt förnuft har ingen plats i dagens politik. Logik och sunt förnuft har fått ge vika för något slags diffust och övergripande mål som diskvalificerar all kritik mot den förda politiken, men att mer eller mindre överge 40 miljoner flyktingar och hjälpbehövande och i stället försöka ge några få utvalda ett liv i lyx, är det något att sträva efter? Vari ligger empatin med världens fattiga i detta? Av de förhållandevis få som kommer blir många dessutom hänvisade till ett liv utanför det etablerade samhället, och alla vet ju vad det innebär. Jag vet att Sverige har en biståndsbudget, men nu har de börjat nagga den i kanten för att finansiera den för landet stora invandringen. De verkligt behövande får alltså lida för att några förhållandevis få ska kunna leva ett lyxliv.

    Jag ska inte berätta om nån ”Hibo” men sätt barnen i Afrika med uppsvällda magar som inte ens har rent vatten att dricka i förhållande till de relativt välbärgade och friska invandrarna som kan betala skyhöga belopp för att komma till Sverige, och varav många slänger sina ID och ljuger sig in i landet. Då undrar man vad det där diffusa och övergripande målet är för nånting. Kan det helt enkelt vara så att målet är den där skimrande och falska glorian som är så åtråvärd? En gloria som för länge sen hamnat på sne, och behöver bytas ut mot en rejäl arbetarkeps, för det är endast hårt arbete som gäller för att lösa Sveriges problem. Några verklighetsfrånvända feminister har Sverige inget behov av.

    Som du antagligen förstått vid det här laget så kan jag inte hålla mig innanför ramarna! 😀

    • Jo, alla vägar leder lite till Rom … 🙂

      Och som du vet anser jag att invandringen i sig är en fördel för Sverige.

      Just flyktingar kostar, men inte alls sådana hiskliga belopp. Men jag välkomnar en saklig, djupare debatt om flyktingpolitik. Det är på tok för polariserat idag – där är vi nog överens.

  3. ”Det är viktigt att driva feministiska frågor” ”Det är viktigt med jämställdhet” Orden är från i kväll och kommer från Stefan Löfven. Det betyder i klartext att den genomsjuka kvoteringen kommer att fortsätta, eller kanske t.o.m öka om S kommer till makten. Tänk att det ska vara så svårt för somliga knäppgökar att förstå att män och kvinnor är olika. Kvinnor och män har utvecklats olika för att mänskligheten ska kunna överleva och utvecklas. Självklart ska samhället vara jämställt mellan kvinnor och män, men jämställdhet betyder inte – för att ta ett exempel – att kvinnor ska kvoteras in som brandpersonal, såsom sker i Sverige, det är sjukt. Kvotering har inget med jämställdhet att göra. IQ-test bör införas på politiker och beslutsfattare, det skulle lösa många problem.

    • Jag är principiellt emot kvotering, men inte alltid. Det finns lägen där det faktiskt fyller en funktion. Dock är det ett medel man ska ta till när allt annat visat sig verkningslöst, imo.

  4. Du brukar ha bra kommentarer och vara påläst, men du ger du mig ett förvirrat intryck. Du ifrågasätter saker som lätt kunde ha kontrollerats. Exempelvis vad småföretagare anser om den andra sjuklöneveckan. Du påstår att (s) haft tre partiledare sedan Göran P och dessa har inte satt sin fot i någon universitetsutbildning. Nu håller jag inte koll på vilka partiledare som (s) har haft. Men den senaste har en påbörjad socionom-utbildning.
    Du skriver att lägstalönerna behöver falla. Men menar du lägstalöner eller ingångslöner? Svenskt Näringsliv brukar mässa om att lägsta-lönerna måste ned. Det är väldigt få som har dessa lägstalöner; normalt så är ingångslönerna högre. Så sänkte lägstalöner skulle inte ge något större antal anställda.
    Du skriver att en förbättrad a-kassa skulle leda otvistligt till högre arbetslöshet. Det är en högst tvivelaktig slutsats. Nationalekonomer brukar hävda detta samband och gör stödja sig på sammandrag av statistik för regioner. Går man in och tittar på länder så ser man att i vissa OECD-länder så stämmer inte denna relation. Det är länder med utvecklat socialt skyddsnät såsom Sverige och Norge. Vi har i Sverige haft en relativt låg a-kassa. Och man kan inte heller så att detta skulle ha lett till fler personer skulle ha fått anställning tack vare det.
    Du skriver även att vi har så det räcker med utbildning, forskning och innovationer. Jag får associationer till ‘allt är uppfunnet – vi kan lägga ned patentbyråerna’.Klart att det behövs fortsatta satsningar på forskning och innovationer. Och de som inte har en avslutat gymnasieutbildning har svårt att få ett jobb. Vi står för generationsväxling inom bland annat sjukvården.
    Du skriver om svåranställningsbara som skulle förtidspensioneras bort. Det låter återigen om ungdomar som inte har gymnasieutbildning. Det du skriver om 70-talet var väl snarare företag som ville ha bort 58+ som såg en billig lösning och på så sätt kunde få in folk med lägre lön. Detta ändrades på 90-talet när förtidspension flyttades till socialförsäkringarna.

    • Mja. Att jag inte vecklar in mig i alla sammanhang betyder inte att jag är illa påläst.

      1. Jag är fullt medveten om att den andra sjuklöneveckan är starkt ifrågasatt av småföretagare. Därför skriver jag att slopandet av den kan vara bra. Jag skriver ”kan”, för det är självklart också en kostnad att ta bort den. Någon måste ju betala för den.

      2. S har haft tre partiledare, dvs Sahlin, Juholt och nu Löfvén. Ingen av dem har någon universitetsutbildning. Som jag skriver är det i sig inget fel, men det blir lite bisarrt när de som själva aldrig utbildat sig är de som ropar högst på vikten av högre utbildning. Tycker jag.

      3. Med lägstalöner menar jag lägstalöner, vilket oftast men inte alltid betyder ingångslöner. Jag kommenterade en debattartikel (av bl a Löfvén) där det stod att Sverige inte ska konkurrera med lägre löner, och jag anser att de kan behöva sjunka lite till för att få in fler framför allt unga på marknaden, men inte att de behöver falla radikalt, som t ex Centern anser.

      4. Det är fullständigt vetenskapligt, empiriskt bevisat att hög ersättning vid arbetslöshet leder till högre arbetslöshet genom analyser av höjd och sänkt akassa i många länder. Jag hinner inte leta efter länkar nu, men om du inte lyckas hitta något sådant bevis kan jag föralldel gräva ikväll. Det lärs till och med ut på universitet.

      5. Jag skriver inte att vi har så det räcker med innovationer, men, och notera nu att jag själv står som uppfinnare till över tio patent och att jag forskarstuderat och medverkat både som forskare, referensperson och granskare i en rad forskningsprojekt: jag ser inte att mer statliga medel till forskning hjälper arbetslösheten annat än högst marginellt. När det gäller utbildningsplatser ska de finnas så att de täcker behoven, men sen är det liksom stopp. Det är sällan en bra idé att tvinga omotiverade att läsa.

      6. Svåranställningsbara förtidspensionerades bort i Sverige fram tills 2007/2008. Nu har vi till stor del slutat med det, och det påverkar förstås arbetslöshetssiffrorna negativt, eftersom de dyker upp där istället för att vara borta för alltid. Vitsen med hela inlägget är att ifrågasätta det mål som S satt upp, och som riskerar att leda till suboptimering, dvs om man inte når målet kan man behöva ta till andra åtgärder för att frisera siffrorna, och då är det nära till hands att gå tillbaka till beprövade metoder man faktiskt aldrig egentligen tagit avstånd ifrån.

      Slutligen vill jag säga att detta inte är en artikel, utan ett blogginlägg. Jag framför åsikter, och är alltid tydlig med att presentera fakta som fakta tyckande som tyckande, och att tydligt berätta när jag gissar utanför mitt kompetensområde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s