Att stödja sig mot Jimmie

9260006973_edb9e359c3_n-1”I nio fall av tio stöttar sig regeringen på SD.” Det hör vi hela tiden, och det tas som en intäkt för att SD och regeringen egentligen tycker ungefär samma sak.

Men så här har jag förstått det – och har jag fel vill jag gärna höra det.

För det första är det en gammal siffra. Den räknades fram 2011. Det är möjligt, kanske till och med troligt, att den fortfarande gäller, men det vet ingen. Dessutom har ingen kollat på hur ofta de röstar med regeringen totalt sett, utan bara i de fall då de har utslagsröst.

Regeringens propositioner förbereds. Då står det klart huruvida samtliga oppositionspartier är emot eller inte. Och det är bara i de fall alla är som emot man behöver bekymra sig. Om ett parti är för eller lägger ner rösterna räcker det för att förslaget ska gå igenom. Regeringen, som redan har slagits internt – man är ju ändå fyra partier som kommit överens – lägger då fram förslaget, och struntar i att de rödgröna är överens och att SD blir tungan på vågen.

Enbart i det läge då alla fyra partierna är emot bryr man sig om att förhandla med något annat parti – som MP eller S (förmodligen inte V). Det är därför det motsatta fallet – det där SD röstar emot regeringen när de har utslagsröst händer så sällan. När regeringen vet att de kommer att förlora förhandlar de eller drar tillbaka förslaget.

Och detta är lite småviktigt, för OM det blir regeringsskifte kommer S med allra största sannolikhet att göra likadant. Varför i hela friden ska en regering söka stöd hos ett parti på oppositionssidan om de inte riskerar nederlag?

Det stör mig att det inte resoneras mer kring detta. Vi har ett politiskt klimat där ingen förhandlar med SD. Det är bra. Vi har sju partier som alla säger att de inte ställer upp på SDs värderingar vad gäller invandringspolitik, och som visar det. Det gör oss unika, och det är också bra.

Jag tycker det räcker så. Och den åsikten kommer jag att ha även om en S-regering inte orkar förhandla med ett alliansparti för att få igenom ett förslag SD stödjer.

Jag älskar hundar. Det gjorde Hitler också. Att vi har ett åsiktsöverlapp gör inte mig till nazist.

SvD

8 tankar om “Att stödja sig mot Jimmie

 1. Men kära Svava! Nu skriver du som en vilsen 16-åring som tycker det är häftigt att kasta sten på demonstrationståg. Läs din egen text och tänk till lite. Vad vill du åstadkomma med inlägget?

  ”Jag älskar hundar. Det gjorde Hitler också. Att vi har ett åsiktsöverlapp gör inte mig till nazist.” Vad är detta? Nazist, Hitler?

  Alla som brukar läsa din blogg vet att du inte har mycket till övers för demokrati, men det här var ett riktigt lågvattenmärke. Jag vet att du kan skriva, men det här är så dumt att det knappt går att bemöta. Det är självklart att de olika partierna stöder de förslag som ligger närmast deras egna ståndpunkter. Att med virriga tankegångar försöka reda ut hur många ggr SD röstar med regeringen, och varför, för att nå slutmålet som är att förringa SD:s betydelse är både dumt och barnsligt.

  Att SD röstar med regeringen oftare än med den så kallade oppositionen tas inte alls som intäkt för att de tycker lika. Du har alltså förstått fel. De röstar på det minst onda, svårare än så är det inte.

  Jag ogillar V, C och MP som pesten, men skulle de övriga partierna med odemokratiska metoder försöka utesluta dem ur den politiska processen så skulle jag protestera. Man ska med argument visa att de har fel, inte tycka att det är bra att de övriga partierna inte vill samarbeta med dem, för var hamnar vi då Svava? Just det, i en diktatur.

  Du har rätt i en sak: Vi är unika, och därför är Sverige på väg att förvandlas till en EU-styrd och laglös bananmonarki i utkanten av Europa.

  Det här inlägget har du skrivit av en enda orsak; Att kasta skit på ett parti du inte gillar. Barnsligt Svava!

  ”det gjorde Hitler också” herregud! 😦

  • Ja, jag förstod att du skulle bli grinig, och det är OK. Men du missar poängen med mina metaforer. Det jag påstår är att om jag kan dela en åsikt med Hitler utan att vara nazist, på samma sätt som JÅ kan vara för jobbskatteavdrag utan att vara moderat.

   Det måste du ju kunna hålla med om?

 2. Ja Svava, jag förstår. Nej jag missade inte poängen, jag tyckte bara att det var en lite väl drastisk metafor att blanda in nazister i samma andetag som du nämner SD, annars håller jag med dig om riktigheten i metaforen.

  En sak som jag inte är säker på att du förstår är hur människor påverkas av det som sägs i riksdagen. Jag kanske har helt fel, du kanske är väl medveten om hur språkbruket hos statsråd och riksdagsmän påverkar allmänheten. När landets statsminister säger ”inte ta i med tång” och Löfven säger ”jag kan samarbeta med alla utom SD” osv, så är det – även om alla inte förstår det – en uppvigling till odemokratiska metoder mot det parti som blir föremål för såna låga kommentarer.

  Ingen av dessa meningar behöver nånsin sägas, aldrig någonsin. Det är ett sätt att visa väljarna att ”det är våra åsikter i de 7 partierna som gäller” och ni ska inte tycka nåt annat.

  Jag kan sätta en slant – en miljon ungefär – på att om inte de etablerade partierna och pressen bedrivit häxjakt på ett parti så hade vi inte haft det här våldet på gator och torg så fort SD ska informera väljarna om sin politik, så de ska kunna ta ställning om de gillar det de hör eller inte. Man måste inte hålla med om något SD:s företrädare säger, men man måste låta väljarna ta ställning i lugn och ro, annars har vi inga demokratiska val, och ingen demokrati.

  Att hela tiden inta den här fjantiga attityden så fort SD kommer på tal är det som gör att partiet växer. Folk vill höra vad de olika partiernas politik innebär för dem själva, och för landet. Sverigedemokraterna framstår nu som det enda vuxna partiet i Sveriges riksdag. Partiet växer men Sverige plaskar på i ankdammen, men inte ens Sverige behöver politiker som inte ens kan ta i sina motståndare ens med tång, eller tjuriga fd svetsare som förklarar att han inte tänker samarbeta med vissa ens för Sveriges bästa. Nej Svava, vad Sverige behöver är en fundamental förändring om vi ska kunna kravla oss upp ur ankdammen. Som våra politiker resonerar nu liknar det mer ankskit än något annat.

  För övrigt så är det nu klart att SD gör gemensam sak med övriga oppositionen om att inte höja brytpunkten för jobbskatteavdraget. Det är bra, de välbärgade klarar sig bra ändå, (eller hur Svava :)) och miljarderna behövs till andra eftersatta områden. Ska jag vara exakt så är det inga pengar de har, utan det handlar om lånade pengar som ska betalas tillbaks, med ränta. Men de slipper ju låna till att göda de redan rika då.

  • Sverigedemokraterna gör gemensam sak med S, V och mp…men vänta nu, hur har de tänkt sig det här nu då? Vem ska nu vara främlingsfientlig? Och vem ska vara rasist? Thoralf på tv, och ingen bössa att skjuta utlänningar hade han med sig. 😀

   Vad säger SVT om det? Kanske hade han den dold? Bäst att V, S och MP kollar jobbskatteavdragets brytpunkt en gång till. Kanske finns det något litet…pyttelitet inbyggt rasistiskt nånstans. 😀

   Stackars svenska ankungar…vilken knipa…tycka lika som SD! :-O

  • Jag vill inte på något sätt försvara våldsverkare, men upphovet är inte riksdagen. Upphovet är snarare den tradition av skins i militärkängor som skriker bevara Sverige svenskt medan vänsteraktivister skriker tillbaka. Detta är SDs vagga. Våldet från båda sidor är betydligt äldre än riksdagsdebatterna.

   Jag tycker det är bra att de andra partierna inte samarbetar med SD. Och det är inte odemokratiskt. Hur du än frågar hamnar SD extremt långt ner på listan över partier folk gillar. Och där har du en skillnad.

   Det är sant att SD har fler röster än de borgerliga småpartierna i undersökningarna, men skillnaden mellan C och SD är att ungefär 40% av svenska folket egentligen skulle kunna tänka sig rösta på C – det är bara det att man väljer ett annat alliansparti hellre. Däremot är det extremt få som någonsin skulle kunna rösta på SD. Svenska folket vill fortfarande inte ha den politiken.

   Att partiet växer av att folk tycker synd om det är jag överens med dig om. Dock tror jag det finns ett tak (och detta har jag sagt länge) på 10-15% där det inte längre kan bli större. för att det potentiella väljarunderlaget inte finns.

   Brytpunkten för statlig inkomstskatt lär röstas ner, och jag tycker det är lite synd, för det är precis en sån åtgärd som verkligen får framför allt kvinnor att jobba mer genom att exempelvis låta männen vara pappalediga eller avstå från att jobba deltid. Dessutom behöver konjunkturnedgången den injektionen.

 3. Vi har olika åsikter och det är ju gott så, annars hade vi ju inget att diskutera. När det gäller jobbskatteavdraget så tror jag på en marginell effekt, ungefär så som utfallet blev av krogmomssänkningen. Enligt statistiska centralbyrån har antalet anställda blivit några tusental fler efter sänkningen av krogmomsen, men ökningen är för liten för att vara statistisk säker. Samma sak kommer att hända med effekten av det omdiskuterade jobbskatteavdraget. Regeringen, och framför allt Reinfeldt spelar på människors önskan om att få lite mer i plånboken, och han vet att samma människor har svårt att greppa vad som kommer att ske i andra änden med de extra stackars hundralapparna. Ingenting är gratis.

  Jag är ingen ekonom, däremot har jag ett sunt förnuft som säger att om en nation, vars ekonomi redan är ansträngd, tänker sänka skatten för att få fart på ekonomin, så måste man se till att sanera ekonomin på andra områden så det finns utrymme för en skattesänkning. Lånar man pengar till denna åtgärd så är det ekonomiska utrymmet noll. Det är en bättre strategi att undersöka var pengarna tar vägen som leder till den dåliga ekonomin. Det stinker valfläsk lång väg.

  Ja, du har länge sagt att det finns ett tak för hur stort SD kan bli. Jag tror inte det finns något tak. Det provisoriska tak som 7-klövern och media försöka lägga över SD måste ju rivas efter snart sagt varje opinionsundersökning för att få plats med alla nytillkomna.

  Valet nästa år är inte vilket val som helst. Nu är allmänheten ganska så väl informerad om SD:s existens och deras politik tack vare alternativ media, men också i stor utsträckning tack vare den etablerade median. Så var inte fallet vid 2010 års val, och ändå fick partiet 5,7 % av väljarnas röster. Skulle SD få 10-15 % så får du rätt, och då visar det klart och tydligt hur väljarna tänker. Kommande val är ett ödesval. Det är då vi ska bestämma vilket Sverige vi vill leva i. När vallokalerna stänger nästa år är Sveriges väg utstakad för överskådlig tid framåt.

  Med ett år kvar till valet, ett år av information och en allt bistrare verklighet som tränger igenom det hårdaste censurskynke så dubblar jag dina 10-15 %.
  🙂

  • Det går ALDRIG att bevisa huruvida en åtgärd haft effekt. Spelar ingen roll vilken den är. Arbetslöshet och tillväxt beror av så många snärjiga parametrar, som i sin tur påverkar varandra, att det vi har kvar är att titta på den statistik vi har, och sedan göra en bedömning.

   Jag ligger ekonomiskpolitiskt i den fålla som anser att din inkomst i första hand är din egendom. Samhället ska plocka in de skatter som behövs för att sköta det som bäst sköts med allmänna medel, och för att ta hand om dem som verkligen behöver det. Det betyder att när det är tillväxt ska samhället sluta ta in så mycket i skatt. Vi betalar redan nästan mest i världen. Vi får mycket också, och det vill jag inte ändra på, men det får aldrig vara självklart att staten har första tjing på våra inkomster.

   Skatter på alkohol gör att folk super mindre. Skatter på tobak påverkar rökningen. Skatter på arbete gör att folk jobbar mindre. Det betyder inte att vi inte ska ha skatt på arbete – bara att vi ska vara medvetna om de konsekvenser det får.

   Att man lånar till skattesänkningar tycker jag är OK i detta läge – pga att stimulanser behövs i ekonomin.

   När det gäller SD sätter jag ett tak på 15 % på dem som någonsin kan rösta på dem. Jag tror inte SD får så många röster. Det finns trots allt andra partier som väljare bättre bedömer kan behöva deras röster. Den som har en stark åsikt om vem som ska bli statsminister kommer inte att rösta på SD, utan lägga sin röst på M, S eller deras samarbetspartners. Däremot tror jag SD får många missnöjesröster denna gång. Det är trots allt sisådär två procent av svenska folket som alltid är Emot, oavsett vem som har makten. Förr röstade de på M när S hade makten och tvärtom – nu går förmodligen många av dem till SD.

 4. Pingback: Ms nya ”samarbete” med SD | Descendants of the Golgafrinchans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s