Nedmontering av svensk välfärd

ÖvergivetJag läser ofta kommentarer i kommentarsfält, och där finns ett tema som kommer igen hela tiden:

”Alliansen har nedmonterat den svenska välfärden.”

”De har också raserat allt våra föräldrar byggt upp.”

Bilden är tydlig: Förr fanns ett vackert, rödmålat hus av trygghet, och nu är det förstört. Att bygga upp det igen kommer att ta ett nytt sekel.

Det märkliga är att ingen liksom säger emot. Ingen säger att det inte är sant.

Välfärden består av fyra ben, och tre av dem får pengamässigt mer idag än för sju år sedan:

 1. Vård – mer pengar idag än 2006
 2. Skola – mer pengar idag än 2006
 3. Omsorg – mer pengar idag än 2006
 4. Försäkringssystemen, dvs sjuklön, förtidspension, akassa – där har man dragit ner – men det är inte med särskilt många miljarder, trots allt

Varje år får vi det bättre. Det betyder att om Löfvén vinner valet är det inga större problem att höja nivåerna i försäkringssystemen så att klockan vrids tillbaka till 2006.

Ett eller max två års budgetutrymme behöver satsas.

Detta säger jag utan tyckande. Detta är fakta.

Det märkliga är inte att Vänstersidan ivrigt framför metaforen om det söndertrasade folkhemmet.

Det märkliga är att Högersidan inte säger emot. Inte berättar att välfärdens första tre ben är rikare idag än när man började.

Att personaltätheten på våra skolor och dagis är större än någonsin. När jag gick i skolan var vi dryga 20 barn med en lärare. Idag är det lite större grupper, men de tas hand om av fyra-fem personal.

Att även om det finns problem i sjukvården handlar det inte om att de får mindre pengar, utan snarare om att vi lever så mycket längre, och att stora kullar 30- och 40-talister blir alltmer vårdkrävande och äter upp vårdens resurser.

Är det för att man inte vill berätta hur den offentliga sektorn faktiskt växer fortsätter växa även under en alliansregering?

Eller är det för att man inte läser Aftonbladet?

6 tankar om “Nedmontering av svensk välfärd

 1. Om man ger en grupp gratis vård och välfärd så måste ju någon annan grupp betala. Apartheidpolitiken som regeringen bedriver är inte gratis, och miljarderna man plöjer ner förbättrar inte välfärden, den ständiga miljardrullningen håller den bara under armarna, annars skulle den kollapsa fullständigt.

  Sen är det så här Svava: Det kostar också att utbilda sjukvårdspersonalen i självförsvar, larm, sköldar mm, för att inte tala om vakter. 🙂

  Det som är konstigt är att Sverige inte har lärt något av Sydafrika. Man kan inte dela upp folk i grupper och behandla dem olika med olika rättigheter och skyldigheter. Då kommer rasismen som ett brev på posten, och grupper ställs mot varandra.

  • Jag är ju inte med på din beskrivning av att ickesvenskar får mycket mer än svenskar. Visst finns särskilda etableringsbidrag så att nyanlända flyktingar kan lära sig svenska medan de jobbar, men jag har aldrig hört talas om någon svensk som är intresserad av att göra samma sak.

 2. Att avsätta mer pengar till välfärden betyder inte automatiskt att den blir bättre. För Sveriges del handlar det snarare om att fylla igen de hål man grävt för att ingen ska falla i, men hålen blir fler och fler och miljarderna räcker snart inte till för att fylla igen hålen.

 3. ”Medan de jobbar” säger du. Vet du att ca hälften av ”flyktingarna” inte jobbar? Efter 9 år hade 44 % jobb, i Stockholm var siffran 54 %.

  De här siffrorna lär ju inte bli bättre av att det kommer fler och fler outbildade människor till Sverige. Arbetslösheten ligger idag på ca 8 % och beräknas stiga nästa år.

  Skyddsaspekten då? De som far illa lämnas åt sitt öde, och de som har ekonomiska och fysiska resurser att ta sig genom hela Europa med hjälp av människosmugglare kan säkert ordna sitt skydd på närmare håll. De svaga blir kvar, utlämnade åt sig själva, och vår ”goda” regering tar av biståndsbudgeten för att finansiera en djupt orättfärdig invandringspolitik. Dessutom har denna regering mage att kalla SD:s människosyn för ”hemsk”.

  För man en politik som regeringen gör så måste enligt logikens lagar välfärden bli sämre. Det handlar om att hålla skenet uppe och lappa och laga. Den svenska statsskulden är nu uppe i över 1 200 miljarder, men ändå lånar man pengar till projekt som är dömda att misslyckas. Det betyder inte att det alltid är fel att låna pengar, men de ska trots allt betalas tillbaka, med ränta.

  Att personaltätheten i skolorna är högre idag betyder att de inte fungerar lika bra som tidigare, inte tvärtom. Trots denna personaltäthet så har det aldrig underkänts så många elever som idag.

  Att den offentliga sektorn växer är en direkt följd av den havererade invandringspolitiken. Den offentliga sektorn måste ligga i paritet med befolkningstillväxten, och det betyder att pengarna som avsätts till denna sektor går till att hålla den flytande. Om antalet skattebetalare av dem som kommer till Sverige är ca hälften efter 9 år, så är det inte så svårt att räkna ut att summan av kardemumman blir minus.

  Alliansen är regeringsoduglig och leds av en jeppe som drivs av hat och hämnd. Fjollan Löfven kommer att vinna valet men jag är inte säker på att politiken kommer att bli så värst mycket annorlunda. Han kommer troligen – att på känt politikermaner – ägna en stor del av sin energi att skylla allt på den föregående regeringen.

  Kom nog ifrån ämnet lite, men allt hänger ihop som du vet.
  (jag kommer alltid ifrån ämnet) 🙂

  • ”Medan de jobbar” ja. Om du inte jobbar, praktiserar eller deltar i annan åtgärd får du ju inte etableringsersättning. Det tar tid för flyktingar att få jobb i Sverige, men inte så lång tid som det tog för dig och mig, som är födda här. Arbetslösheten förväntas ligga fast eller sjunka något nästa år.

   Vad gäller skolorna är det inte säkert att andelen underkända betyder att skolan är sämre. Vi hade helt andra betygskriterier – vi som hade 1-5, och de har ändrats flera gånger sedan dess. Jag tycker skolorna blir bättre. Och jag har haft skolbarn i skolan oavbrutet sedan 1995. (Måste vara någon sorts rekord.)

   Den offentliga sektorn växer inte pga invandringspolitiken. Alltså ärligt. De allra flesta som kommer hit behöver mycket lite hjälp – de är partners till svenskar, arbetskraftsinvandrare eller studenter, och upptar totalt kanske en bråkdel av en vecka av migrationsverket, och sedan en tjugondels lärare i något halvår eller år på SFI. Inte heller flyktingar kräver en offentliganställd som håller dem i armarna hela tiden, även om de behöver mer än dem som redan har en väg in i samhället.

   De som invandrar per år är några promille av Sveriges befolkning.

   Den offentliga sektorn kommer att behöva växa för att jättekullen av fyrtiotalister, som är gissningsvis en sjättedel av Sveriges befolkning, kommer att bli alltmer vårdkrävande. Inget kostar så mycket som en åldrande människa. Det har de rätt att göra, men det förändrar inte fakta. Att påstå att nyanlända flyktingar äter upp Sveriges resurser är som att påstå att det är ont om vatten i Atlanten för att allt samlats i Vänern.

   Jag tror inte Löfvén vinner valet, faktiskt. Jag satsar inga pengar, för jag är långt ifrån säker, men det känns som om han kommer att tappa mycket under sommarmånaderna nästa år, när han på allvar ska förklara hur han, miljöpartiet och V ska regera tillsammans. Folk vet vad de har men inte vad de får.

 4. Pingback: Vart tog Offentliga Sektorn vägen? | Svavas Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s