Ditt fel att SD växer

SverigePå sista tiden har ett par personer på min Facebook-vänlista framfört att jag bidrar till att SD växer. Argumentationen har varit att jag visar förakt för SDs väljare genom att … pja … ifrågasätta och säga emot.

Detta inlägg syftar inte till att urskulda mig. Jag är själv trygg i min åsikt att det måste vara rätt att visa på faktafel, belysa tankevurpor och påpeka rena dumheter.

Men jag är orolig över utvecklingen.

”SD har X procent så därmed är det bevisat att alla som argumenterar emot dem har fel. Tyst med er nu, annars växer de ännu mer!” … är en farlig väg.

Jag tror inte alls på att begå brott i antirasismens namn, som att riva ner affischer och kasta sten. Jag undviker rasist-epitetet och försöker avstå från att dela nidbilder, även om jag inte alltid lyckas. Men jag kommer aldrig att sluta argumentera.

SD växer just nu för att var femte, sjätte svensk inte vill att vi ska bevilja asyl/skyddsstatus till dem som kommer hit. Anledningen till det är antingen att de är helt ointresserade av att hjälpa eller också att de gått på SDs propaganda om att de som kommer hit är våldtäktsmän som överger sina fruar och barn för att leva på svenska bidrag, eller åtminstone att de tror att vi genom att ta av biståndet som idag går till vattenprojekt och skolor och flytta till UNHCR kan minska strömmarna hit.

Jag kan aldrig övertyga dem som helt enkelt inte vill se flyktingar och skyddsbehövande i Sverige. De kan stanna i SD. Men jag kan påpeka det absurda i att vilja skicka dem som kommer hit tillbaka till krigszoner. I att vilja bryta ingångna avtal med EU. I att avhumanisera de mest utsatta.

Jag har för länge sedan bestämt mig. Jag vill att vi tar hand om dem som kommer, men jag vill att vi slutar bevilja PUT. Vägen till medborgarskap ska gå via eget arbete, och uppehållstillståndet ska annars gälla så länge det finns skyddsbehov. Vi ska hjälpa, men vi ska vara selektiva med medborgarskap.

Och jag är övertygad om att om vi låter den bråkdel av medborgarna som inte klarar att känna empati med dem som flyr stanna i SD kan vi med vettiga argument övertyga resten om att det finns alternativ.

SD har inga svar.

Om det må vi berätta.

6 tankar om “Ditt fel att SD växer

  1. Som vanligt Helena en god analys,men vissa kompletteringar. SD are känner mer empati med de som drabbats av kriget. Detta genom att hjälpa mångdubbelt fler i närområdet. Dessutom har SD (om du har tid att sätta dig in i) strålande barn- o skolpolitik som presenterades förtjänstfullt av förra läraren Stefan Jacobson o Carina Herrstedt i Almedalen. Jordbrukspolitik, Försvarspolitik hanterat av 2 F.d. Officerare, Energipolitik som bygger på sunt förnuft o försiktiga (konservativa) förändringar.( presenterat av riksdagsmannen Mattias Bäckström/Johansson. SD byggande på Socialkonservatism har ett komplett program för Sverige av i dag.

  2. Vem har sagt att skicka tillbaka ?? Typisk populistisk propaganda !! Först måste vi få ner inflödet !!! Tror Du inte att Löfven snart kommer att dra ned på inflödet precis som SD sagt hela tiden !!!

    • Du blandar flera frågor. För det första bestämmer ingen över ”inflödet”. Det enda som går att göra åt det är att stänga gränserna mot Danmark. Men det är en helt annan sak än att skicka tillbaka. Det SD vill är att inte bevilja asyl/skyddsstatus till (= skicka tillbaka) 90 procent av dem som idag får asyl/skyddsstatus, nämligen de som får det enligt EU och Europakonventionen. Det betyder att nittio procent av alla syrier ska skickas tillbaka till kriget.

      Läs programmet. Läs webben. Allt står där sedan många år.

  3. En utmärkt inlaga. Vad som bekymrar mig mest är att så många kommer att myndigheterna helt släpper sin uppgift att hålla ens lite reda på vem som kommer och varför. Självklart skall vi ge skydd och hjälp åt dem som har reala flyktingskäl, vilka nog är de flesta, givet situationen i mellanöstern. Det är även bekymmersamt att regeringen knappast ger intryck av synnerlig krisinsikt, då man sonika försäkrar att man har kontroll över situationen, viket ju tydligt visar sig vara rent nys. Hur detta skall turneras, kan jag tyvärr inte se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s