Juridiskt oinsatt journalistmobb

LjusDen här snart två år gamla artikeln har plötsligt ploppat upp som en av Expressens mest lästa, och jag stör mig, liksom förra gången jag läste den, på hur extremt osaklig den är. Med svavelosande, högtravande påståenden som att hennes lilla dotters kropp nu inte längre är hennes och ”det är fritt att ta på” bröst och stjärtar, och en slutkläm om att tingsrätten i pur ondska fattat en sorts vägledande beslut som friar framtida rumpnypare borde Frida Boisen få någon sorts megapris i missamåletligan.

Svensk lag är tydlig. A slår B. B slår tillbaka. => Två separata brott har begåtts. Du får inte slå tillbaka hur indignerad du än är. Du får bara slå någon enligt nödvärnsprincipen om du gör det för att försvara dig själv från ytterligare ett slag. Detta är för övrigt en mycket god regel att även tillämpa i hemmet när man har bråkande barn.

Anledningen till att inte tingsrätten dömde mannen för rumpnypet var alltså att han inte var den som stod åtalad. Och anledningen till det är rimligtvis att åklagaren inte ansåg att det gick att bevisa detta brott, för jo, det är ett brott – sexuellt ofredande – att nypa någon i rumpan. Detta är alltså inte ett rungande okejande till rumpnypande från en samling dammiga gubbstofiler som saknar fyrtiotalets nypmöjligheter, utan en tingsrätt som gör sitt jobb, vilket är att tolka svensk lag såsom den stiftats av våra folkvalda.

Frida Boisen är bara en i en rad juridiskt opålästa skribenter som ger sig till att dra absurdra slutsatser ur domar.

Det har också blivit på tok för vanligt att ur diverse friande våldtäktsmål dra slutsatsen att ”det är fritt fram att våldta”, istället för att försvara vad som borde vara uppenbart för alla: Vi dömer inte människor till fängelse om brott inte bevisats, och ord mot ord där båda är ungefär lika trovärdiga är inte i sig ”bevis”.

En som ofta står upp mot juridisk tramspopulism à la Frida ovan är Oìsin Cantwell. Han tar på sig den obekväma uppgiften att förklara och ibland försvara impopulära domar.

Följ honom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s