“A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools.”
— Douglas Adams
Det är alltid lika spännande att läsa kommentarer – man förundras över hur långt folk kan gå i sin förmåga att inte fatta poängen.
Krucifixförbud hotar den svenska flaggan, skriver Expressen.
Detta ärende har blivit känt som ”The Crucifix Rage”, med hot från alla håll.
En finsk, ateistisk kvinna som bor i Italien gillar inte krucifix i skolorna, och har fått Europadomstolen att köpa hennes argument och förbjuda dessa.
Här har vi det klassiska ”två rättigheter står emot varandra”-problemet. Kvinnans rätt att låta sitt barn växa upp utan religion. Italienarnas rätt att manifestera en religion som är djupt integrerad i den italienska kulturen.
Det är inget lätt fall – båda parterna har sina poänger. Men kvinnan vann, och krucifixen ska väck.
Enligt Expressen – har inte lyckats hitta någon annan länk till detta påstående – har en grupp Harvardprofessorer nu hårdragit denna dom in absurdum och påstått att en rad flaggor med samma argument likaledes ska väck – däribland vår. Och jag som alltid trott att den symboliserade en sol på blå himmel – men nej, det är tydligen Jesus det också.
Syftet med deras inlägg, även om jag inte läst det i första hand, borde rimligtvis vara att visa på det orimliga i domen – inte att på allvar avskaffa hälften av alla Europeiska flaggor.
Men kommentatorerna lyckas fullkomligt missa detta i sin iver att vara upprörda.
De EU-kritiska skriver upprört om EU som ska förbjuda flaggor.
Och så har vi gruppen främlingsfientliga som – naturligtvis – hittar en muslimsk komplott bakom alltihop.
Vilket skulle bevisas.
Å andra sidan finns ju ingen ”rätt att slippa se saker man inte gillar”-rättighet, mer än i huvudet på förvirrade människor.
I vilket fall som helst är jag jätteglad att du har kommit tillbaka till min rss-läsare!
det var snabbt svarat!
det finns ju sånt vi kan kräva att slippa se – till exempel nakna människor… dock inte i tidningshyllorna…
tackar och bockar för välkomsthälsningen!
Jag har principiellt inget emot ett sådant ”förbud” i skolor. Skolans mening är inte att läxa upp barn i filosofi och hur de ska tänka (eller inte tänka). Skolan bör vila på en vetenskaplig grund, och då hör religiösa element, enligt min mening, inte hemma i den miljön.
För mig får gärna undervisa OM religion, men inte I.
Sen om det blir problem exempelvis med flaggor, och andra krucifix-liknande ting, ja då får man väl gå efter dess symboliska nutida innebörd. Annars får man nog ta och jobba lite till på ytterligare förbud, för flaggstången i sig är farligt lik en fallos-symbol! 😀
”För mig får gärna undervisa OM religion, men inte I.”
Skulle så klart ha varit ”För mig får skolan gärna undervisa OM religion, men inte I.”
Flaggstången ja. Midsommarstången är ju än värre… Den ser inte bara ut som en fallossymbol, utan lär de facto vara en, enligt vad jag hört 🙂
Jag håller i övrigt med dig i sak. Religion ska inte predikas i skolor.
Dan Dennett har en hel del klokt att säga om det där. Han har hållit några föredrag på TED.com (närmast till hands ligger ”a secular rebuttal to Rick Warren” som jag vill minnas det hette), samt skrivit en högst läsvärd bok: Breaking the Spell. Alla hans böcker är högst läsvärda, men just den där behandlar just det här. Bland annat.
”One of our most important living philosophers, Dan Dennett is best known for his provocative and controversial arguments that human consciousness and free will are the result of physical processes in the brain”
Kontroversiellt! 😀
Ska kolla upp denne på TED.com. Rätt tungt att få goda vitsord från Marvin Minsky.
Dan Dennett alltså? OK, ska lägga den till listan. Ni verkar dock inte köpa det där med att det är en arabisk komplott…
Tittar på en av hans föreläsningar just nu. Mycket duktig sådan. Har absolut inget att göra med varken araber eller komplotter! 🙂
Jag beställde den – behöver lite fler böcker…
En annan gammal goding är Atheism, The Case Against God, av George Smith. Underhållande till sista sidan. 🙂
eller ”life after death” av deepak chopra