Flyktingar, integration och arbetslöshet

Jag gör research för ett litet romanprojekt där jag behöver läsa på om andra världskrigets flyktinghantering, och snubblar över denna text:

Regeringen hade i februari 1939, av hänsyn till den allmänna opinionen, sett sig tvungen att avvisa judiska intellektuella flyktingar. Härvid spelade resolutioner vid Uppsala, Stockholms och Lunds universitet en avgörande roll. Studenterna hänvisade till arbetslösheten bland akademikerna. Men det rådde också en ganska allmän enighet bland det svenska folket om att en större invandring av judar inte var önskvärd. Man ansåg att integrering skulle bli svår och det höjdes röster som varnade för att följden kunde bli utbrott av antisemitism.

Vad var det det stod?

Sveriges regering kände trycket från opinionen att avvisa skyddsbehövande flyktingar tillbaka till tortyr och död, därför att man var rädd för arbetslöshet och problem med integration.

6 tankar om “Flyktingar, integration och arbetslöshet

  1. Läser man historia, europeisk historia, upptäcker man ganska snabbt att SD liknar ett annat parti väldigt mycket. Retoriken är nu, som då, känslosam och spelar på människors rädsla för det okända. SD vill ju bara ha lite livsrum åt svenskarna.

    Idag är det inte judarna, idag är det muslimerna.

    • Ja.

      Likaså hur de liksom nazisterna först var skränande skinnskallar som ingen brydde sig om, sedan plötsligt spottade upp sig, klädde sig snyggt och talade rent och fint.

      ”Vi är inte rasister, vi är bara bekymrade över Sveriges ekonomi.”

  2. Inget direkt nytt under solen. Fenomenet som kulminerade 1933-45, och solkades av sin egen svärta och ruttenhet, har bara kammat håret och bytt till en mer representabel kostym. Kropp och skalle är densamma…

    Det är lätt att börja misströsta. Idiotin är inte enbart ”inhemsk”. Den triggas ju av ”likasinnade, hitkomna” opponenter… och vice versa. Andefattig egoism i sitt esse!

    Orka!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s