Juholtskaoset: Stalltips

Jag tänkte ge mig på en gissning så här inför dagens väntade turbulens, innan jag åker till jobbet, för i efterhand är ju stalltips inte mycket värda.

1. Jag tror faktiskt INTE åklagaren lägger ner förundersökningen idag. Reglerna för riksdagsledamöter må vara grumligt formulerade av riksdagens tjänstemän, men inte i svensk lag. Den som är skriven i sin hemort är på tjänsteresa när den är i Stockholm, och ska söka ersättning för sina logi-kostnader enligt samma regler som vi andra när vi jobbar tillfälligt på annan ort. Och det är ju lite där felet ligger. Att bo permanent med en sambo är inte tillfällig övernattning. Å andra sidan är folkbokföringsreglerna generösare för riksdagsledamöter än för vanligt folk, som måste skriva sig där familjen bor, eftersom de behöver bo i den del av landet de representerar.

Ytterligare en anledning till att undersökningen inte läggs ner är uppgifterna om påpekande i augusti, och Cervins säkert sanna påstående att han upplyst Juholt. Nu sägs det att det var ett missförstånd, men det kan man liksom inte ta på hörsägen, utan det måste polis och åklagare själva reda ut med Juholt. Så som sagt. Man lägger inte ner idag, utan går vidare med delgivning.

Huruvida han sedan faktiskt blir fälld är jag mer osäker på, men jag är inte så övertygad att han inte blir det som alla andra verkar vara.

Sedan pratas det mycket om att sambons namn stod på kontraktet. Jo, men som alla vi som bor i Stockholm vet säger inte vilka namn som står för en hyresrätt allt om vem som faktiskt bor där.

2. Mitt andra stalltips är – trots ovanstående – att Juholt inte går. Jag kan ha fel, men allt jag läst och sett tyder på att hans nuvarande roll är hans yttersta mål och mening, och så länge det finns minsta hopp om att han ska kunna klamra sig fast kommer han att göra det.

Jag gissar dock inte kring vad VU-mötet klockan nio kommer att resultera i, för det lär vi inte få veta. Om de ber honom avgå frivilligt lär han säga tvärnej, och då blir det svårare för alla.

En personlig reflektion: Jag är ingen stor fan av karln, och det handlar mindre om sista veckans turbulens än det som framgått tidigare.

S har bra alternativ. Östros, Österberg, varför inte Jämtin – hon känns varm och äkta även om hon lagt fram några konstiga förslag – eller kanske till och med Bodström kan övertalas.

Men frågan är hur man går vidare nu. Jag avundas inte dem som måste ta i detta.

SvD, SvD, DN, Exp, Exp, SvD

En tanke på “Juholtskaoset: Stalltips

  1. Pingback: Juholt med marjasinmoral | Svava Valkyrie's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s