Hatar hela borgerligheten

Ja ja, jag hatar hela borgerligheten
ja ja, jag hatar hela kungahuset
ja vi, vi ska beväpna oss

Ja ja, jag svär utifrån mitt hjärta
att vi från förorterna ska beväpna oss
ja vi, vi ska beväpna oss

Ja ja, jag hatar prins Bertil å Carl-Gustav
ja ja, jag hatar Zarah Leander
ja vi, vi ska beväpna oss

Jo, vänstern hatar.

Men inte på samma sätt. Om man är stolt över att vara intellektuell skickar man inte våldtäktshot till Carina Herrstedt. Guillou har en av flera bra poänger där.

Ingen ursäktar stenkastarvänstern. Men vi som rör oss runt mittlinjen känner skillnaden på hatet från vänstern och hatet från nationalisterna.

Vad man ska göra åt det vet jag inte dock. Ska fundera lite på det.

3 tankar om “Hatar hela borgerligheten

 1. Och medan dagarna gick så funderade hon och funderade. Sen slogs hon av en tanke; Kan det möjligen vara journalisterna som triggar igång hatet i ren frustration över att kanske missta ensamrätten till att ha åsikter, som de sen ska portionera ut genom TV-rutan och på tidningarnas förstasidor och ledare…och kanske Expo som styr bakom kulisserna? Och den där alternativa median som inskränker herrar och damer journalisternas makt. Hon funderade och funderade…

 2. Om du följde debatten på publicistklubben om näthat och lyssnade på vad intelligenta Sakine Madon hade att säga, så behöver du inte fundera mera. Synd bara att Stina Dabrowski inte förstod sin roll som ledare av debatten, utan krälade omkring vid lågvattenmärket genom att försöka punktera debatten med att införa det urvattnade ordet ”rasism” som inte har i denna typ av debatter att göra. En ärlig och klarsynt journalist i publiken utmärkte sig också.

  • Jag såg debatten, och jag tänkte så här:
   1. Jag håller med om att de inte lyckades få in någon ordentlig träff på Dagerlind. Det beror på att de inte var tillräckligt pålästa. De var dessutom illa förberedda även i övrigt, och kom med exempel som gick lätt att peta hål på, trots att det finns så mycket bra de hade kunnat använda istället.

   2. Jag håller med om att Sakine var i särklass bäst. Hon brukar vara det. Men det räckte inte.

   3. Dagerlind var dock inte särskilt bra. Hade de gjort sitt jobb rätt och grävt fram relevanta fakta, och sedan serverat dem med en dos kontruktiv logik hade han varit chanslös. Det är nämligen min bestämda erfarenhet att avpixlat svämmar över av rasistiska tillmälen och hot, och att även om moderatorerna försöker vifta med en ”här ska vi vara snälla”-flagga är det helt i deras linje att göda hatet mot överklassen och etablissemanget. Det finns inga ord som är för vidriga för att få skrivas och stå kvar på den siten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s