Sverigedemokraterna och djuren

SD EUI Sverigedemokraternas valmanifest för EU står texten bredvid.

Förutom det uppenbart komiska i deras bristande förmåga att hantera svenska språket är texten rätt intressant ur ett vidare perspektiv. För det är tydligt att ”onödigt lidande” betyder halalslakt.

I Sverige tillåts halalslakt om och endast om djuret är bedövat, och det är bra. För mig som vegetarian och djurälskare är det oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att djur, om de nu måste bli till mat, mår så bra som möjligt.

Om vi verkligen bryr oss om djurens väl – då blir det självklart att det inte spelar roll om djuren bor i Sverige eller någon annanstans. Ju fler djur vi kan rädda till ett bättre liv och en humanare död, desto större vinst. Och då blir det självklart så att vi använder EU till att försöka få våra humana djurrättsregler gällande både halalslakt och övrig djurhållning och slakt att gälla i så många länder som möjligt. Som Marit Paulsen en gång sa: ”jag bryr mig lika mycket om tyska grisar som om svenska”.

eus bestämmanderättNär jag läser SDs text blir det så tydligt det kan: Det handlar inte om att rädda djur.

Det handlar om att stänga ute eller förstöra för muslimer, och det handlar om att stänga gränserna för import.

Så säg det då.

Göm er inte bakom fejkad kärlek till djur!

Så lite allmän kritik av de flesta partiernas valaffischer, som just nu översvämmar tunnelbanan.

Vad ni tycker om euron är visserligen spännande att höra, men det är inte relevant alls för Europaparlamentet. Om Sverige går med i eurosamarbetet någon gång kommer beslutet att fattas i Sverige. Det är därmed en fråga för riksdagsvalet. Det låter lite som om parlamentet ibland slänger upp frågan om euro på vinst och förlust och att det då är parlamentarikernas uppgift att rösta emot. Att skriva ”I Europaparlamentet kommer vi att jobba för ett nej till eurons införande i Sverige” är fördummande. Antingen är ni opålästa eller också tror ni att väljarna är korkade.

Att vilja sänka Sveriges avgifter till EU är egentligen ingen valfråga. Det jobbar alla partier för. Ingen vill betala mer än den måste. Så stryk från manifestet!

Att vilja minska EUs överstatlighet, men samtidigt vilja driva frågor som är viktiga för Sverige eller för svensk allmänmoral i EU, är inte konsekvent. Om man vill bestämma över andra, men samtidigt jobbar för eget självbestämmande, blir man en översittare enligt begreppets urdefinition.

Sunda affischer är de som är specifika vad gäller frågor som faktiskt ligger, eller skulle kunna ligga, på Europaparlamentets bord.

Jag kommer att läsa på. Och jag kommer att ge min röst till den som vill jobba för ökat djurskydd i EU, och för en human flyktingpolitik där ALLA länder tar ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s