Det var inte meningen

LightJag sitter och läser om Shatila Salami, som blivit den första i räddningstjänsten att bära hijab.

Jag läser om henne i ett sverigedemokratiskt forum.

Hatet i kommentarerna under slår emot mig som ett piskande, hagelblandat senhöstregn.

”kul för henne, hoppas hon har yttre tjänst o turbannen brinnuer upp HAhaha”, ” Jävla krok näsa”, ” Ta av dig skiten passar inte in alls”, ”äckel!”, ” Hon var nog en av dom som inte klarade utbildningen men brandkåren var tvungna att ta emot dom ändå på grund av etnisitet.”, ” Vad är det för ett djävla land? Fy fan”, ”Hon är rökdykare bara på med burkan och springa in”, ” Dör hellre än att bli räddad av henne”, ”Då är det fritt fram och kasta stenar på henne med?

Några blir förbannade på de andra och säger ifrån. Men de drunknar i hatet.

Jag drunknar också lite grann. En hel del.

Jag kopierar alla kommentarerna, och lägger in dem i ett dokument. Jag tänker dela det med de vänner på Facebook jag vet känner som jag. Men jag hejdar mig. De har fått läsa så mycket på sistone. Detta att vandra runt i hatet är mitt val, inte deras. Och jag har redan postat flera antinationalistiska inlägg bara de senaste 24 timmarna. Nog nu.

Så jag tänker att jag ska skicka dem till Fatou istället. Hon har lite blivit min ventil. Men jag ångrar mig av samma skäl, och mailet går aldrig iväg. Jag överväger att prata med min man, men han har också fått höra alldeles för mycket. Vad ska han svara, liksom?

Så jag ropar på nioåringen. Hon har en klasskompis vars mamma bär hijab. Jag läser några av kommentarerna för henne. Hon rycker till. ”Men varför säger de så? Vad elakt!”

Jag svarar att de hatar henne för att hon bär slöja. De tycker inte hon ska få göra det.

Då ser jag hur dotterns ögon tåras. ”Det måste ju hon få bestämma själv! Jag tycker det är fint.”

Jag skäms, och slutar. Hon har rätt att slippa veta i några år till.

Det var inte meningen att det skulle gå så här.

Jag skulle bara doppa tårna lite i främlingsfientligheten, för att få stoff till Cuprum, uppföljaren till Ferrum. Romanen är skriven i mitt huvud, och halvskriven som dokument, men jag ville ha trovärdiga karaktärer. Därför gick jag den här vägen.

Jag trodde jag visste vad jag skulle möta.

Jag trodde jag var beredd.

Jimmie Åkesson pratar oavbrutet om att vi inte har råd med bidragstagarna. Men bidragstagarna genererar inte detta hat.

För jag har förstått nu. Starka kvinnor som Shatila och Muna, som verkligen bryter konventionerna och tar för sig i Sverige – de är det ultimata hotet. De som klarar att leva i Sverige och samtidigt gå sin egen väg – de rycker undan hela fundamentet för varje livrädd nationalist. Hela den nationalistiska idén är att den som ska bo i Sverige måste bli svensk. Samma sorts svensk som vi. Inte en egen sort.

Det var inte meningen att denna research skulle plåga mig, och indirekt min omgivning, så mycket.

Men jag var naiv. Man kan inte bara doppa tårna i hat, utan att det sprider sig. Som ett gift.

4 tankar om “Det var inte meningen

 1. Vilket starkt inlägg!! Och du får gärna fortsätta skicka till mig. Jag läser allt, men blir ibland ordlös. Förstås. Som du. Tom. Ledsen. Arg. Ont i magen. Men det är viktigt att läsa. Viktigt att försöka förstå. Tack för det du gör!! ♥♥♥

 2. Jag säger att de hatar henne för att hon täcker över håret oavsett hur rörelsetestad och säkerhetstestad och godkänd balacavan är. Specialdesignade ”slöjor” för rökdykning är nog inget annat än tighta balacavor, eventuellt i ninja-style i brandsäkert stretchtyg, även om det finns de som tror att det är stora, klumpiga sjalar, som kan fastna i saker precis som långt, utsläppt hår. Jag sluter mig till detta, eftersom jag har sett exempel på hur ”sportslöjor” kan vara utformade för att bli goodkända efter alla säkerhetsföreskrifter. Det är verkligen inget överflödigt tyg kvar! Men så brukar inte kvinnor sporta med långt, utsläppt hår heller.

  Hatarna tycker inte hon ska få täcka över håret, eftersom 1. Hon är av honkön. och 2. Västerlänningar av honkön brukar inte täcka över håret nu längre! och 3. Hon lever i Västerlandet Sverige! (Integrationshint åt henne: Svenska tjejer brukar agera troféer och ögongodis åt män och andra kvinnor, med fint, utsläppt, uppglossat hår, gärna blonderat!)

  Jimmie Åkesson pratar oavbrutet om att svenskar inte har råd med bidragstagare år 2014, ja.. och spelar samtidigt bort sin höga, skattemedelsfinnsierade lön. Folk accepterar det och röstar glatt på partiet han företräder ändå, eftersom han är tvålfager svärmorsdröm och faktiskt går i inhemsk folkdräkt ibland! (Plus att han har en fin, äkta blond, svensk troféflickvän, som gärna ikläder sig äkta traditionell sverigedräkt med lite mer modernt utsläppt och stylat hår!)

  Vissa hatare Dör tydligen till och med hellre än att bli räddade av en kvinna som täcker över sitt egna hår! Inte av en egen sort! Dock så tror jag inte att denna svenska kvinnliga muslim är ensam om sin sort, men det är väl alltid värre ju mer egen en kvinna är och hon är ju faktiskt den första svenska muslimkvinna som propsar på att få täcka över sitt hår i lumpen och som brandman. (Borde det inte heta brandkvinna också, förresten?)

  ”Det är klart att jag tar av den om något handlar om liv eller död. Det säger min religion att jag ska göra. Men när det, som i detta fall, handlar om övningar och förberedelser så gör jag inte det.” Säger den så hatade, okonventionellt svenska muslimska kvinnan som täcker över sitt hår år 2014. Hon som dessutom dragits till att göra vad som i Sverige är traditionellt, nationalistiskt mansdominerade hjältemodiga saker. (Militärutbildning och att utöva brandmansyrket.) Hon var väldigt noggrann med att hon inte ville bli särbehandlad som kvinna. Nej, hon ville göra lumpen precis som ”alla andra”, även om de flesta svenska kvinnor inte gör det. Fast I Israel och vissa andra länder är det en lång och obligatorisk värnplikt för både män och kvinnor, om jag minns rätt? I vilket fall unnades hon inte att klara av att göra lumpen av en hel del av de andra:

  ”Det var ett otroligt tryck från de andra soldaterna, att jag inte skulle klara det. Det var svårt ibland, men tack vare mitt starka psyke och höga självförtroende klarade jag av svårigheterna.” Berättar hon om sina minnen från när hon gjorde lumpen.
  Samtalen hem till familjen var många gånger räddningen från all extra psykisk press hon tvingades tränas i att utstå, utöver allt som samtliga som gjorde lumpen tränades i.
  ”Min mamma förstod vilka svårigheter jag gick igenom. Hon sa: ”Orkar du inte så kom hem”. Men då tog pappa luren och sa: ”Du fixar detta, min dotter. Jag är stolt över dig”. Han visste att jag innerst inne ville göra det. I dag är jag stolt över mig själv.”
  När hon muckade fick hon stor respons från både samhälle, befäl och soldater.
  ”Jag klarade det militära med bra betyg och jag fick även en så kallad ”kämpemedalj”.”
  Visst fanns det dagar som var tuffare än andra. Men hon har hela tiden haft sin familj och man bakom sig som förstått hennes vilja att göra vad hon gör och stöttat och pushat henne att klara av att göra vad hon vill göra på sina egna, ibland mycket tuffare, villkor!

  Jag har till och med sett denna lite löjliga, men ändå mordsbenägna kommentar till den här artikeln på Flashback:

  ”Personligen anser jag att alla som bär slöja bör konverteras till energipellets.”

  Eftersom jag själv har valt att täcka över mitt hår, också som svenskfödd kvinna uppväxt i Sverige, men av andra orsaker än denna kvinna, kan jag säga att:

  Det var inte meningen att detta mitt val skulle plåga mig och indirekt mina närmaste så mycket!

  Men jag var naiv. En svensk kvinna i världens självutnämnt mest jämställda nation kan inte bara dölja sitt hår i hatt eller huva eller huvsjal nu längre, inte ens utan att det sprider sig som mode gör. Inte utan konsekvensen att hon blir hatad i den kommersialistiska, nationalistiska nutiden, eftersom hon inte kan användas som ”en typiskt (blond) vacker svenska” för männen att marknadsföra nationen med!:,( Hennes hår är en frågan om att bevara nationens heder!

  • Jag vet inte så mycket om rökdykning, men har de ju full mundering i form av hjälp och dräkt på sig i all fall. Huruvida det finns en slöja under lär inte ha betydelse. Även hår fattar ju eld.

   Det stora problemet för en stor mängd svenskar är att islam är ondska och muslimer ska bara bort från allt så de slipper se dem.

   Och visst är det så at nationens heder sitter i att vi följer svenskhetsnormen så som den satts upp av nationalisterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s