Vi är de mest hatade

Mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna finns ett gränsland av nationalistiska väljare. En del av dem har definitivt lämnat M för SD, och står nu trygga i sin nya partitillhörighet, ivrigt påhejande sina gamla fränder att också ta språnget. Ytterligare andra räknar sig fortfarande som moderater, men är besvikna på partiet. De hoppas att ledningen ska “ta sitt förnuft till fånga” och samarbeta med SD. Sedan finns det en obekant mängd personer som vandrar lite fram och tillbaka.

Till denna grupp räknar jag inte alls dem som av rent strategiska skäl vill se ett samarbete med SD, men som inte i övrigt gillar partiet, utan jag syftar på dem som har en starkt konservativ och nationalistisk värdegrund.

Symptomatiskt för många, men inte alla, av dessa gränslandspersoner är:

… att schablonmässigt kalla samtliga som inte håller med för “vänster”

… att okritiskt dela artiklar ur Fria Tider, Avpixlat och Nyheter Idag

… att avsky feminister, men samtidigt framhäva jämställdhet som en “svensk värdering”

… att vara emot i princip all invandring, även arbetskraftsinvandring, med hänvisning till “kulturella skillnader” som inte går att överbrygga och “undanträngningseffekter” som gör att även den mest lönsamme invandrare kan påstås utgöra en utgift för samhället genom att ta jobb från svenskar

… att anklaga den som inte håller med för att “köra med rasistkortet”, trots att ordet “rasist” aldrig använts, för att i nästa mening utbrista “du är rasist!”, enligt rätt mysko logik

… att vara närmast besatt av badhustider, brott begångna av invandrare i första och andra generationen och hedersvåld

… att beskriva förorter som no-go-zoner

… att vara övertygade om att det finns en sanning som inte får yttras i Sverige och att misstro “gammelmedia”

… att avsky eller i alla fall starkt misstro samtliga muslimer

… att vara EU-kritiker

… att vara övertygad om att Sverige håller på att gå under på grund av invandringen

… att hata Fredrik Reinfeldt

I denna grupp finns åtskilliga som knappt är skrivkunniga, men det finns också en del intellektuella.

Detta gränslandsfolk är mycket, mycket röststarka, och verkar ha massor av tid. De intellektuella smutsar inte sina fingrar med hat, utan håller en någorlunda god ton, men deras Facebookväggar fylls av mindre sakliga entusiaster som hetsar, hatar och delar vidare. Alla som var emot DÖ hör absolut inte till denna grupp, men det omvända gäller: alla i denna grupp hatade DÖ bortom alla gränser, och de skapade ett debattklimat i Sverige som gjorde det helt omöjligt att diskutera en enda annan fråga fram till den dag då DÖ formellt föll. En så stor makt har de.

De är nämligen alla övertygade om att Sverige håller på att gå under på grund av invandringen, och enda räddningen är en koalition mellan SD, M och möjligen KD. För att denna koalition ska bli möjlig krävs förstås att framförallt M, som hittills hållit sig kallsinniga till en dylik romans, ändrar uppfattning. Och för att detta ska ske måste framförallt ledningen övertygas.

Det största hotet mot en SD-M-KD-koalition är därför inte de rödgröna partierna, och inte heller L eller C. Dessa väljare är redan förlorade.

Det största hotet är de moderater som absolut inte under några omständigheter vill vara med om något samarbete med SD.

Moderater som jag.

Vi är de mest hatade, för vi är de som står i vägen. 25 procentenheter står och faller med att vi antingen övertygas, tystas eller förmås lämna partiet.

Om den upplevelsen vill jag berätta, medan jag fortfarande kan och orkar.

Det motstånd jag upplever är av en helt annan sort än det liberaler, centerpartister och rödgröna drabbas av, eftersom jag står på insidan, som en sorts infiltratör. Jag är en svikare. En landsförrädare. Ett verkligt hot.

Jag skriver artiklar och krönikor. Jag för diskuterar i sociala medier.

Och för varje artikel blir hatet allt mer massivt. Mer hotfullt.

Att folk blir upprörda i diskussioner är en sak. Jag är inte heller alltid ett mönster av trevlighet.

Men ett större problem, rent demokratiskt, är att jag hatas, hotas och hånas även utanför diskussioner i allt större utsträckning. Jag är inte politiker. Jag är skribent. Min person borde inte vara det relevanta när jag skriver, utan det jag uttrycker.

Nej, jag blir inte sårad, även om det förstås inte är särskilt kul läsning. Det är ibland som att vada i ett träsk. Men jag tål. Och hittills har jag oftast inte varit rädd, även om jag börjar känna en viss oro för framförallt min familj.

Men när människor, i synnerhet moderater, överlag behandlas så här vågar allt färre uttrycka sig. Vi tystas genom kränkningar, ofta kvinnofientliga sådana, hån, hot och ibland rent förtal. Vi påstås vilja bli gruppvåldtagna. Vi förklaras vara vänsterkommunister. Vi uppmanas lämna partiet.

Och till slut ger vi upp, en efter en.

Och då har de vunnit.

Och då har demokratin förlorat.

Och inte bara den.

Screen Shot 2016-07-13 at 07.20.58.png

Ur min inkorg.

a.jpg

Från hennes vägg.

Screen Shot 2016-07-13 at 08.11.47.png

 

Ur en Facebookgrupp.

Screen Shot 2016-07-13 at 07.28.35.png

Från en Facebooksida.

Screen Shot 2016-07-13 at 07.54.43.png

Från debattören Thomas Gührs Facebookvägg

73 tankar om “Vi är de mest hatade

 1. Det var väldigt många hittepå-argument här men jag har märkt att de som vill ha öppna gränser vägrar att se fakta.
  Om det nu är så bra med invandring varför har skattekraften minskat i Malmö, Botkyrka och Södertälje? Varför är Malmö en av Sveriges fattigaste kommuner?
  Hur kommer det sig att den judiska församlingen måste lägga 25% av sin budget på säkerhet? Ledtråd: Det har inte att göra med skinheads.

  • Just när man börjat tro att moderaterna hade blivit förnuftiga efter att Reinfeldt äntligen försvunnit så dyker Helena´s text upp på Aftonbladet debatt. Om jag förstod det rätt så är hon väl bara en vanlig medlem i moderaterna så hon har väl ingen betydelsefull position inom partiet som tur är.

   Jag hoppas verkligen att M + SD kan ta över regeringsansvaret !!!

 2. Som vanligt anklagar du alla som säger emot dig för att vara anhängare av SverigeDemokraterna. Om du förhåller dig intellektuellt hederligt istället kommer du inte att mötas av avsky för dina ständiga Godwins.

 3. De flesta av de inklippta kommentarerna tyckte jag inte var så farliga. Gränsen ska dras när det kommer till hot om våld eller liknande. Jag tycker det här ”Vi är de mest hatade” låter som att Helena försöker skaffa sig offer-poäng. Att hävda att de är de mest hatade är att gå lite för långt. Det finns många olika grupperingar (judar, muslimer, ateister, SD-anhängare, feminister, antifeminister, konservativa, kapitalister, kommunister osv) som är avskydda av olika grupper.

  • Hur får du in judar, muslimer med flera i detta kontext?

   ”Det största hotet mot en SD-M-KD-koalition är därför inte de rödgröna partierna, och inte heller L eller C. Dessa väljare är redan förlorade.

   Det största hotet är de moderater som absolut inte under några omständigheter vill vara med om något samarbete med SD.

   Moderater som jag.

   Vi är de mest hatade”

   • Ja ok, av den kategorin (A) som du pekar ut så tillhör du kategorin (B) som är mest hatad. (Men det finns mycket att hat.) Jag känner mig inte helt som A. Jag tycker mest det är fel när inflytelserika personer far med osanning och relativiserar angående invandringens problem bara för att det enligt dom är det enda goda att göra (läs Tino Sanandaji). Jag hade också önskat ett mer pragmatiskt sätt att förhålla sig till SD och mindre ideologiskt. M:s politik har ganska mycket gemensamt med SD:s nuförtiden.

  • Ja, fånigt att skriva att ”vi är de mest hatade”. Typiskt snack från invandringsförespråkare som inte tål att bli upplysta om alla de problem som invandringen skapat.

   Och hon beklagar sig över att folk påtalar om ”rasistkortet”. Oj, vad många gånger vi hört politiker som inte kan försvara sin ”öppna era hjärtan” politik att använda just rasistkortet. Påtala problem och du anses vara rasist. Men förutom Helena och några aftonbladsjournalister så är vi snart över detta problem (inte konstigt att det var just Aftonbladet som ville publicera hennes verklighetsfrånvända artikel)

   Dessutom mycket märkligt att Helena tycker att man inte ska tala om alla brott som begås av nyanlända. Enligt polisen tar ju detta en mycket stor del av deras resurser och Helena tycker det är märkligt att morden, knivattackerna, gruppvåldtäkterna, badhusövergreppen, förortsvåldet och hederskultur upprör det svenska folket.

   Och som hon själv skriver så verkar hon ju inte vara moderat utan vänsterpartist eller miljöpartist, dvs tillhöra partier som förnekar alla problem och kanske passar bättre hos MP som till och med kallar 11 september för en olycka.

   • Nu blev det väldigt förvirrat.

    1. Var hittar du belägg för att jag inte ”tål att bli upplyst” om de ”problem” invandringen skapat? Jag har skrivit över hundra artiklar, krönikor och blogginlägg och runt hälften give or take adresserar dessa problem – faktiska och påstådda.

    2. Jag beklagar mig över att folk påstår att man drar rasistkortet när man inte gör det. Vad synd om dig som hela tiden råkar ut för motsatsen. Stackare.

    3. Både Aftonbladet, Expressen och Nyheter24 kontaktade mig för publicering. Aftonbladet frågade dock först.

    4. Sedan begriper jag inte riktigt vad du menar med att ”Helena tycker” att vi inte ska ”tala om” allt möjligt. Jag har ju skrivit massor med artiklar om flertalet av de begrepp du tar upp. Hur får du ihop det med att jag inte tycker det ska pratas om.

    5. Att du skriver att jag borde tillhöra MP bevisar min poäng, inte din.

   • Som sagt så tycker jag du borde svara på sakfrågor istället för att försöka vägra tala om problemen och därmed så anser jag att du inte tål att lyssna på argument. Det enda du gör när folk inte håller med dig är att du skriver att du är ”hatad” istället för att försvara dina åsikter.

    Om din kommentar kring rasistkortet. Där försöker du tramsa bort det igen genom att skriva ”stackars dig”. Det är väl snarast så att du drar upp ”jag är hatad kortet” när omgivningen inte håller med dig. Det måste vara jobbigt för dig när allt fler vågar träda fram och diskutera sakfrågor och det inte funkar längre att slippa argumentera genom att säga att personen är rasist. Även om du försöker göra ett liknande försök genom att skriva att du är ”mest hatad”

    Kan tänka mig att tidningar kontaktar dig,det är inte många personer kvar som vägrar blunda för problemen (och tur är väl det).

    I din debattartikel så låter det onekligen som du tycker det är konstigt att folk är oroliga och diskuterar problem kring hederskultur, överfallsvåldtäkter och alla brott som begås av invandrare och som polisen enligt deras egna uttalande får lägga en mycket stor del av sina resurser på. Även no-go-zoner skulle man väl inte prata om enligt din artikel och när någon tar upp problemet här på ditt forum så svarar du bara ”hur vet du var jag bor”. Klassiskt Helena trams för att slippa diskutera problemet.

    Jag tror du har helt rätt i din poäng att du bättre hör hemma hos miljöpartiet (det var min poäng också). Med MP´s önskan om separata badtider, inte hälsa i hand, samröre med islamister och förnekande av terrorattentat.

    Så sammanfattningsvis tycker jag du har rätt på en enda punkt. Vi är eniga om att du inte hör hemma i moderaraterna och det är tur att partiet äntligen har vaknat upp. Kanske gör du det en dag också, vem vet !

   • ”Klassiskt Helena trams”. Really? Vi ”känner” varandra?

    Ergo: Du är en anonym fegis.

    Kom ut och presentera dig, ”Ida Svensson” med mailadress ”rosenlundsbadet@outlook.com”.

    Sakfrågan i denna tråd är innehållet i artikeln. Varken du eller någon annan kan traska in i tråden och hosta ur dig en drös substantiv och sedan yla om att jag vägrar ”diskutera sakfrågan”.

    Det är nämligen inte du som bestämmer vilken sakfrågan är, på min blogg, på min vägg, på min sida. Det gör jag.

 4. Jag måste erkänna att jag skrattar lite. Inte åt Dig, utan åt mig själv. För jag uppfyller inte mindre än tre av kriterierna du lägger upp. Det om EU-kritiken, det om vänsteranklagelser (fast jag använder nog hellre skällsordet ”nyliberal” istället, ett ord med egentligen samma andemening, då jag betraktar mig som värdekonservativ) och att Sverige håller på att gå under (men inte pga invandringen utan pga sekulariseringen som skjuter all kristen etik o moral i sank). Och ändå håller jag med om mycket av det du skriver. Jag tycker att du skriver en bra och nyanserad artikel, som stämmer till eftertanke. Fortsätt så!

 5. när våra barn i framtiden läser om hur nationalismens och populismen vann mark i vårt land så kommer de att läsa om sådana som du och förstå att det fanns folk som stod emot, att vara höger betydde inte att man sympatiserade med brunna krafter..

 6. Härligt att se att det finns motstånd inom moderaterna 🙂 När fascistiska krafter börjar samlas är det skönt att se att motstånd finns i alla partier. Jag är själv aktiv Vänsterpartist men känner ändå stark samhörighet med dig i detta motstånd 🙂 Bra jobbat och tack för att du delade!

 7. Hmm.. Anser du att det faktum att du blivit kränkt på någon vis utgör att argument för att M inte bör närma sig sina konservativa rötter när det politiska landskapet förändras i just en riktningen? Det blir tyvärr ett rätt patetiskt vädjande till känslor. Och att försöka nyttja otrevliga personangrepp för att slå mot andra än just de som utfört dem, det är knappast hederligt och väcker då inte min sympati. Och för att svara på dina avslutande meningar, nej, demokratin hotas inte av att du blir folkpartist istället.

 8. Bra och intressant post. Stå på dig då jag är säker på att du egentligen står för den stora majoriteten inom M. Själv är jag tillsvidare förlorad till det mer liberala spelfältet av precis de orsaker du nämner.

 9. Mycket intressant och träffsäkert inlägg. Nu är inte jag politiskt aktiv på samma sätt som dig, men jag känner igen väldigt mycket av det du skriver från internets olika vrår.

  Likt den andra Christoffer här ovan ligger även mina politiska sympatier någonstans emellan Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna. På senare tid har det blivit allt mer de två senaste då jag ser med oro på utvecklingen i KD och framför allt Moderaterna, där allt fler gräsrötter verkar närma sig SD för varje dag som går. Då är det väldigt skönt att se, för både Moderaterna och Alliansen, krafter likt dig som bromsar denna utveckling och förhoppningsvis möjliggör Alliansen som alternativ för mig även 2018.

  Vi är många som står bakom och stödjer dig, kämpa på!

 10. Jag läste igenom kommentarerna och förväntde mig att alla skulle innehålla oförskämdheter och påhopp, men många var kloka och resonerande. Hela denna text om hat blir därmed fullkomligt obegriplig. Trotzenfeldt ser fiender överallt och trivs sannolikt med att utmåla sig själv som offer. Nån annan förklaring kan inte finnas.

 11. Northport

  jo, att man argumenterar emot tillhör en del av debatten men HT verkar precis som andra som är för öppna gränser inte tåla att man argumenterar emot.

  • Att kalla någon ”skata”, ”fläskfia” och ”stolpskott” är inte att argumentera emot. Inget av exemplen som Helena presenterar i sitt inlägg är någon argumentation, endast en mobb-mentalitet som syftar till att bryta ner någons motstånd SD-style. Helena tar till och med upp de som faktiskt argumenterar i sitt inlägg och skriver att det inte är dessa hon syftar på. Lär dig skillnaden.

 12. Som fd miljöpartist som avskyr det som S har blivit, med denna upplysande text kan jag tänka mig rösta på M i nästa val. ……. OM det är 100 % säkert att man absolut inte släpper in SD. Dags att rensa ut M nassar för att släppa in intellektuella som jag som avskyr underpresterande medelmåttor som Björklund och Leijonborg.

 13. jgc: jag tycker du angriper en halmgubbe. Vem har talat om fri invandring här? Det går faktiskt alldeles utmärkt att inte hata invandrare men samtidigt förstå att vi inte kan ta emot alla. Antalet asylsökande till Sverige är just nu nere på rekordlåga nivåer, som du kanske känner till. Det är inte längre där skon klämmer när det gäller ett samarbete M + SD.

 14. @Christoffer

  Hur får du antalet asylsökande 2016 till att vara på rekordlåga nivåer? Fortsätter takten som under första halvan av 2016 så hamnar vi på strax över 30 000 asylsökande under 2016. Denna nivå har endast överstigits ett fåtal år (1989, 1992, 1993, 2002, 2003, 2007, 2010 samt 2012 och framåt).

  Skall vi matcha t.ex. år 1996 så måste vi ner på under 6 000. Så det är en bra bit kvar innan man kan börja prata om några rekordlåga nivåer. Faktum är att 30 000 fortfarande är högt historiskt sett. Det ligger i paritet med de högsta noteringarna om man räknar bort 1992 samt de senaste åren (2012-).

 15. Men du argumenterar ju inte, utan det är bara dina upplevelser av hat, besatthet, misstro, avsky, övertygad och liknande. Du kan inte tolka andra människor i dina egna känslor. Argumentera i sakfrågor istället för att köra med känsloargument.

 16. Hej, jag är absolut inte m eller sd – hittade inlägget genom ”Inte rasist, men…”

  Även om jag sett exempel på antidemokratisk retorik liknande de du tar upp här så är jag aldrig i grupperna där de frodas. Jag hade därför ingen aning om vad vissa inom partiet måste gå igenom.

  Hör av dig om jag kan göra något för att stötta. Du är bäst.

 17. Och det är just sånahär utlägg som ger SD nya röster. Hur ska vi inte prata om no-go zoner? Har du ens åkt förbi dom? Jag har bott i en av sveriges 3 mest drabbade kommuner i 40år och har barn som går i skolan här. Hurfan kan du i din trygga zon säga vad det ska pratas om och vad inte? Det är just såna som du som gör skillnad på folk o folk (för att dom anser att saker är utom kontroll). Släpp dina barn i skolan i en sk nogozon ett läsår kan du yttra dig sen!

   • Din besatthet av att tala ned på 20%+ av svenska folket talar för att du inte har en aning om hur de ser ut och hur det rasat de senaste 20år sen.

   • Varför ger du inte några motargument i sakfrågor istället för att skriva löjliga kommentarer till svar. På problemet kring förortsproblemen så väljer du att inte svara på detta utan tramsa bort det istället.

    Svagt Helena, försök att inte bara blunda för problemen och bara för att en överväldigande majoritet av svenska folket inte håller med dig så är det tramsigt att skriva att du tillhör ”de mest hatade”.

  • Jag skulle påstå precis tvärtom. Förutom på sin egen hemsida så är det inte många som tycker som hon. Och tur är väl det !

 18. Tack för bra skrivet inlägg :)!

  Som vänster så skiljer vi oss nog i många andra sakfrågor. Men jag tror på att kunna skilja på sakfrågor och politisk tillhörighet. Jag är glad för alla som vill motverka rasistiska strömningar.

 19. Dina kommentarer är ju typiska för vänstersidan så jag förstår att folk tycker att du inte hör hemma i moderaterna. Känns inte som du varit med i nyhetsrapporteringen senaste året. Du tycker alltså det är konstigt :

  Att folk är emot invandring när Reinfeldt och Löfvén har skapat ett totalt kaos.

  Att folk påpekar att de kallas för rasister bara för att de tar upp problemen med invandringen.

  Att man blir upprörd av separata badhustider, hedersvåld och alla överfallsvåldtäkter/gruppvåldtäkter som utförs av nyanlända. Tycker du alltså det är konstigt att folk som flyr till vårt land förväntas sköta sig och inte begå knivöverfall, mord eller våldtäkter ? Själv tycker jag att det är det minsta man kan förvänta sig av folk som tycker de behöver skydd i vårt land.

  Attt folk blir oroliga över hur den stora muslimska invandringen påverkar Sverige efter alla terrorattentat och alla de IS-krigare som nu befinner sig i Sverige.

  Att folk blir oroliga över de förorter som ambulans/brandkår inte kan åka till utan polisbeskydd och som möts av stenkastning och hot.

  Att media kritiseras för att inte (framförallt fram till år 2015) vågat publicera artiklar kring övergrepp, kriminalitet, hedersvåld, arbetslöshet bland invandrare och övriga problem som den enorma invandringen har skapat..

  • ”man blir…”, ”folk blir…”, Fakta…nej knappast.

   På tal om nyhetsrapportering och vem som inte hängt med. Det kaos som har uppstått beror inte på Reinfeldt eller Löfven. Har du missat att det pågår ett krig i Mellanöstern som väst har varit med och eldat på? Vi i väst är medansvariga till situationen där nere. Och det är bara rätt att vi får ta hand om frukterna av kriget, dvs flyktingarna. Folk flyr från kriget. Det faktum att många har mobiltelefoner (som av rassar tas som intäkt att de egentligen inte behöver fly) så är det så att en mobil hjälper inte mot bomber.

   Citat Guillou: ”Det går alltså inte att tala SD-are till rätta, det går inte att ”debattera” med människor som utgår från att alla fakta som kommer från medier och samhällets vetenskapliga elit automatiskt är fel.”

   Men media det ska ju SD ta hand om när de får makt…enligt bl.a. Ekeroth

   Återigen…SD kritiserar inte bara invandringen, dom är fientliga mot INVANDRARNA själva. Och det sätt som SD:are uttrycker sig titt som tätt visar med all önskvärd tydlighet att de är rasister.

   Och förklara för mej varför min dotter som har en utlandsfödd mor skulle vara sämre och mindre värd än Björn Söder och Kent Ekeroth. Hon springer i alla fall inte runt och jagar folk med rör och fnissar om att ljuga för polisen. Fy fan. Och det är ingen SD:are som ska komma och säga att hon ska assimileras till någon SD-definierad svensk kultur.

 20. Så jag har blockat ”Ida” på grund av den eskalerande hysteriska tonen. Det blev halvt komiskt när hen, uppenbarligen omedveten om att wordpress.com loggar ip-adresser, loggar in som Inge och för ett resonemang med sig själv om mig.

  ”Precis som du så tycker jag …”

  Liksom. Ska man skratta eller gråta?

 21. Vilken massa dravel av och om en självutnämnd ‘martyr’.
  Och dina dyrkade ledare inklusive Reinfeldt. Usch…

  Jisses, tar du verkligen dig själv på allvar?
  Väntar du dig att någon påläst, eller endast hjälpligt påläst, tar dig på allvar?

  Här fanns inget annat än lösryckt B-författande, liksom i ditt senaste ‘alster’ i Expressen.

   • Funderade ett tag på om jag orkade ta upp en ren faktadiskussion, då jag är ganska påläst om – bland annat – moderaternas bruna bakgrund, ledningen av moderaterna, och din schabloniserade nidbild av ‘många’ väljare.

    Inser att just här – på denna kommentarsida – är fel plats.

    Ska fundera på rätt plats. För sättas på plats behöver du.

   • Alldeles bortsett från det bisarra i att dra slutsatsen att något i Ms historia skulle kunna motsäga det jag skriver vilar det något riktigt äckligt över en karl som går in på en främmande kvinnas blogg och helt oprovocerat deklarerar att hon behöver sättas på plats. Det är den typen av vidrig kvinnofientlighet som så ofta präglar extremhögerns retorik.

   • Om det är något som är vidrigt är när en person inte bara utser sig själv till något sorts ”offer'(??), när personen självvalt pådyvlar allmänheten sina uppfattningar som hon vill påtala som sanningar.

    Ännu vidrigare är när personen vill bedriva en form av hetsjakt på oliksinnade (känner igen det från 3o-talet…) helt godtyckligt.

    När du skriver ditt dravel som PK-blaskor villigt publicerar för att det passar deras styrda agenda, slår mig en sak:

    Du gnäller om påhopp, men när du får samma tillbaka, är du plötsligt ett offer.
    Ett helt oskyldigt offer som antisemiterna och högerextrema valt att ‘bestraffa’.

    Sök hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s