Vad Alliansen gjorde rätt

FlaggaJag skrev en debattartikel till Expressen. De klippte ner den en smula innan publicering. Jag förstår varför, för uppräkningen av fakta blev lite trist, men när den skars ner blev den faktiskt inkorrekt. Ingen har påpekat felet än, men det stör mig. Så därför delar jag här HELA passagen, såsom den var författad, om vad Alliansen åstadkom under sina två mandatperioder. Det fetstilade kom inte med.


Under Alliansregeringen genomdrevs en stärkt möjlighet till arbetskraftsinvandring. Det är där vår syn skiljer sig enormt från SDs. Att söka sig till ett annat land för att jobba eller studera är bra för både landet och migranterna anser vi, medan SD vill motarbeta den invandringen så att bara “spjutspetskompetens” får komma.

För flyktingar och skyddsbehövande skapade Alliansen Etableringsreformen med starkt fokus på integration, som är en klar förbättring mot hur integrationen bedrevs tidigare. Den som beviljats asyl eller skyddsstatus möts inte längre av Socialtjänsten, utan får en plan med studier och praktik och en väg in i samhället.

Alliansregeringarna drev också igenom RUT, jobbskatteavdrag och sänkt restaurangmoms för att förenkla för utrikes födda, unga och övriga som stod långt från arbetsmarknaden.

Alliansen gjorde upp om migrationspolitiska förändringar med Miljöpartiet under sin andra mandatperiod. Dessa har kritiserats mycket, oftast på grund av okunskap. Det man faktiskt ändrade var att ge papperslösa formell rätt till vård som inte kan anstå och deras barn rätt till skola, vilket tidigare varit upp till kommuner och landsting. Dessutom gjorde man det lättare för en liten grupp somaliska familjer att återförenas genom att godkänna vissa id-handlingar och reglerna för arbetskraftsinvandring förbättrades. Vissa unga gavs också möjlighet att få uppehållstillstånd vid allvarlig sjukdom eller svår utsatthet.

2 tankar om “Vad Alliansen gjorde rätt

  1. Helena Det är ju en oerhört liten skillnad om någon. Frågan är enbart om moderaterna är ett socialistiskt stödparti eller borgligt parti ????

  2. Jag kände att jag ville få med alltihop av två skäl.

    Dels tycker jag det där med integrationspolitiken är viktigt. Det är där vi verkligen skiljer oss från SD. Det var synd att det försvann.

    Dels känner jag att om jag skriver ”Det man faktiskt ändrade” ska det åtföljas av en komplett lista. Annars skulle det ha stått ”i huvudsak” eller något liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s