Konsten att rita ett folkhem

Tänk dig att du ska rita det ultimata huset, och sedan få så många svenskar som möjligt att vilja köpa det. Du har ett halvdussin motståndare, som också ritar för fullt. Ni börjar med att beskriva huset på hög nivå. Det är stort och fint. Och billigt, kostar nästan ingenting. Det har all modern utrustning.

Problemet är att ju mer specifik du blir desto färre vill ha det. Spröjs? Tvättstuga i källaren? Rött? Gult? Öppen spis? Tre sovrum eller fem eller ett?

Det är precis det som händer i svensk politik. Alla partier och båda blocken försöker rita Det Ultimata Huset, men ju tydligare ritningar desto fler köpare tappar de. Å andra sidan kan de inte sälja alls utan ritningar. De måste också sälja in sig själva som trovärdiga hantverkare att kunna leverera detta huset.

Många spekulerar i vad Mona gjort för fel. Jag tror man lägger för stor skuld på henne. De höga siffrorna tidigare berodde på att folk var sura på Alliansen av många skäl, och drömde om De Rödas Folkhem. Men när ritningarna kom försvann många, och det intressanta är att hur ritningarna än hade sett ut hade man tappat väljare.

Så länge man bara ser en mysig röd stuga med vita knutar vid horisonten kan alla projicera sina egna önskemål på det.

Nu valde S+V+Mp att acceptera de genomförda skattesänkningarna för att inte tappa mittenväljare, och det var nog smart, för det är ju mittenväljare man behöver. Vänsterväljarna sitter ju redan i båten. Eller ja. De har redan tecknat sig till huset, för att hålla mig till en metafor.

Men då hände det intressanta: de som ville ha en förbättrad A-kassa och F-kassa tyckte nog att ”ska jag ändå behöva köpa en politik där dessa inte finns med är det bättre att köpa den av Borg och Reinfeldt, som jag vet är OK på husbygge”. Och här är nog inte Mona den som har sämst hantverkarimage utan Ohly. Är du mittenväljare vill du nog inte att han grejar rören till avloppen om du inte verkligen vill ha just den villan.

Men ritningarna för alla partier är fortfarande på fluffnivå, och mycket ska fortfarande placeras ut. Det ska tydligen hända i augusti.

Det enda parti som konsekvent tillåts visa luddiga fotografier av sagoslott som kostar noll pengar är Sverigedemokraterna. In all fairness är det inte självvalt – de pratar ju så gärna om sin politik, men Sveriges journalister låtsas att de inte ens är med i tävlingen.

Men om media inte pressar dem på mer info finns en risk att alla som inte gillar vare sig Alliansens eller de Rödgrönas köksluckor heller köper från SD, för utifall att de skulle vara snyggare – man vet ju aldrig.

Se bara på alla avhopp som kom när JÅ plötsligt tilläts berätta om hur Islam skulle förgöra världen. ”Det hade jag ingen aaaaning om att han tyckte”, sa SD-politiker på riksdagslistor.

Vi behöver få upp allas ritningar på bordet, ju mer detaljerade desto bättre. Fram med luppen!

Länkar: SvD, AB, AB, AB SvD, SvD, SvD, Sydsvenskan, SVT, Expressen

2 tankar om “Konsten att rita ett folkhem

  1. Pingback: Om valet var en sport | Svava Valkyrie's Blog

  2. Pingback: Journalisternas krig | Svava Valkyrie's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s