Bildt, polismästaren och tystnaden

Det är nyhetstorka. Journalisterna drog ut på bröllopsskriverierna i flera dagar, men nu finns det snart inte rimligtvis mer att skriva om det.

Dock finns ett par godbitar att gräva i. Åtalet mot fd Länspolismästaren (notera fd) och utredningen om eventuella kopplingar till Sverige kring folkmorden i Sudan. Döm om frustrationen när åklagare och Bildt, uppenbarligen av helt olika skäl, men ändå helt i enlighet med svensk lag, lägger locket på.

Aftonbladet börjar med att konstatera att ”Om människor som utsatts för sexbrott vill vara anonyma så ska förundersökningarna inte bli offentliga i samband med att åtal väcks. Lagen är tydlig på den punkten och åklagare Håkan Roswall begick således inget fel då han beslöt att utredningen kring Lindbergs misstänkta brottslighet ska fortsätta vara hemlig.” Nej just det. Där har vi situationen i ett nötskal. Det är de förmodade brottsoffren som ska skyddas, de har begärt sekretess, minst en är minderårig, och därmed är saken utagerad. Vore det jag eller min dotter som varit utsatt för något liknande hade jag agerat precis likadant.

Men Aftonbladet ger sig inte så lätt. Det är hotad rättssäkerhet hit och misstankar om korruption dit. Självklart är det möjligt att Aftonbladet verkligen främst drivs av en vilja att värna Sverige mot korruption på hög nivå, men det finns också en viss möjlighet att Aftonbladet sörjer möjligheten att mitt i nyhetstorkan sälja astronomiska mängder lösnummer på smaskiga detaljer kring ful gammal polischef som rumlar runt med tonårstjej. Det man dock bestämt kan konstatera är att tjejernas vilja att inget kommer ut inte är värd ett ruttet lingon i sammanhanget.

Expressen gör en liknande manöver, fast i ett helt annat ämne. De kräver att Bildt förklarar sig. Bildt har ingen rätt att uttala sig om vad han har för tankar kring utredningen kring Lundin Petroleums eventuella inblandning i folkmord. Då blir det ministerstyre. Det vet Expressen. Man kan också tycka att Expressen och övrig press alldeles själva kan räkna ut att just Bildt som la ett antal år på att medla fred på Balkan sannolikt inte accepterat en order som säger ”Visst, döda tiotusen, det låter som en bra idé”. Men Expressen vill också sälja lösnummer, och visst vore det bingo om Bildt först gick ut med en kommentar man kunde publicera och man sedan fick chansen att ondgöra sig över att han gått ut med en kommentar, eftersom han ju då lagt sig i förundersökningen. Min gissning om vad som hänt är att Bildt presenterats med en bild av situationen som var synnerligen polerad och som han trott på. En styrelseledamot är ju inte operativ, och måste i viss mån lita till de svar han får. Huruvida han ändå borde förstått att något var fel eller inte är omöjligt att stå utifrån och orda om. Man är inte ansvarsfri för att man inte vet. Men först måste utredningen visa att Lundin Oil överhuvudtaget hade något med något att göra, sedan kan man spekulera i vad Bildt borde ha insett. Men uttala sig kan han inte idag.

Det är trist när journalister ägnar sig åt att skälla på varandra, eller åt att kräva information folk inte kan lämna.

Det är ännu tristare när de gör det i skenet av att vara moralens sista väktarutposter i ett annars helt havererat samhälle.

Tror de inte vi fattar bättre?

Länkar: AB, AB, AB, AB, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD

En tanke på “Bildt, polismästaren och tystnaden

  1. Pingback: Snuskhumrarna & Demokratin | Svava Valkyrie's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s