Nyamkos flyktinglöner

Utspel i valtider låter alltid som vallöften. Nyamko Sabuni har skrivit en bok, som nog inte ska tolkas som något löfte.

Två saker förvånar mig i artikeln.

 1. I ingressen står det att hon vill ha ”särskilda, snävare regler för föräldraledighet för utlandsfödda”. I artikeln framgår det dock att det inte är för ”utlandsfödda”, utan för ”den som har ett utlandsfött barn”, vilket är en astronomisk skillnad. Jag blev förvånad för jag trodde inte vi hade full föräldraledighet för den som kom hit med en femåring. Jag håller med om att det är absurt och behöver ändras.
 2. Det som dock förvånade mig mer är att hon vill ha en låglönesektor för utlandsfödda med dålig utbildning.

Självklart är det en god tanke att den som är svåranställningsbar hellre ska få ett jobb med låg lön än inget jobb alls. Men hur ska hon författa lagen? Det finns ju även svenskar med undermålig utbildning – t ex de som hoppat av grundskolan. Ska vi ha en regel som säger att den som är utlandsfödd och outbildad ska kunna ha lägre lön än den som är svenskfödd?

I Sverige har vi ingen lägstalön som är lagstiftad. Lägstalöner sätts i avtalsrörelsen, och inte genom politiska beslut. Därför är det än svårare att se genomförbarheten i detta.

Jag ser hundra problem hon måste navigera runt.

Men det är ändå uppfriskande att en som själv varit flykting lyfter fram frågeställningarna. Vart de nu leder.

Länkar: SvD

6 tankar om “Nyamkos flyktinglöner

  • Mja. För det första vill jag poängtera att jag inte sagt att hon har fel, bara att hon har många utmaningar framför sig.

   När det gäller den medelålders somaliska kvinnan gäller det ju att fort lära henne svenska och även att läsa hjälpligt.

   Tänkbara yrken är ju alla sorters städning, men också åldringsvård eller kanske fabriksarbete, även om de inte är så många längre. Ett större bageri kanske? Inga yrken är idag helt okvalificerade, men det finns de som kräver mindre utbildning.

   Nyamkos poäng är väl att så länge du kan välja mellan en svensk och en som inte pratar svenska för samma lön får den som bryter oftast stå tillbaka.

 1. Ja, jag tycker ju att båda dessa förslag känns rätt galna. Dessutom tror jag inte på ett A-lag och ett B-lag och jag kan inte se att det i praktiken skulle gå att genomföra dessa förslag på annat sätt än att skapa just detta. Olika lagar, regler och förhållningssätt utifrån var du är född, känns bara så oriktigt som det går i mina ögon.

  Jag kände inte heller till att man hade lika lång föräldraledighet när man kom och när jag först hörde det, så lät det orimligt. Nu har jag gått och sugit på den karamellen några dagar och försöker ta IRL-exempel på folk jag känner som kommit som invandrare eller flyktingar. Först och främst kan jag inte komma på att en enda av dessa familjer valt bort dagis eller skola för att vara hemma på heltid med barnen.

  Men jag känner till fall där man varit tvungen att vara hemma mer med barnet i perioder då man haft kulturchocker eller av andra skäl mått mycket dåligt.

  Sedan får man ju inte heller glömma att föräldrapenningen är inkomstbaserad. Med andra ord, man får ju ingen föräldraledighet (eller jo, det finns väl en grundpeng på knappt 3000 i månaden, om jag inte minns fel, vilket man ju naturligtvis inte kan leva på) om man inte har något arbete.

  Hur många flyktingar eller invandrare med barn och familj får ett arbete de kan leva på inom de första låt oss säga 2 åren? När barnet går i skolan så kan man inte ta ut längre ledigheter då det är skolplikt och man måste få beviljad ledighet. På så sätt hinner man ju ändå inte nyttja föräldraledigheten på 16 månader innan barnet fyller 8 (det är väl till 8 års ålder man kan ta ut föräldraledighet, om jag minns rätt?) år.

  Sedan undrar jag: finns det de som tar föräldraledigt och låter bli att sätta barnen på dagis och skola? Hur många är det? Är det ett problem eller ett ickeproblem?

  Sedan tycker jag också att det är underligt att om en Svensk familj väljer bort dagis för att man själv vill ta hand om sitt barn, så ses det ofta som att man är beredd att uppoffra sig för att ge barnet mer trygghet och stöd än det kan tänkas få på dagis, medan om en invandrad familj gör samma sak, så ”håller man barnet ifrån att lära sig det nya språket/landet/kulturen”. Säg det barn som, även om det hålls hemma, inte lär sig Svenska när de är bosatta här.

  Ändå tror jag det finns fler skäl i vissa fall att barn som är nyanlända får tillbringa mest tid med föräldrarna som vanligtvis är deras grundtrygghet, när de fått lämna allt annat de känner till, tills de känner sig trygga och nyfikna på det nya hemlandet.

  Det här blev nästan ett helt eget inlägg, men det är hur jag reagerat på Folkpartiets populistiska uttalanden inför valet.

  • Ja, jag är rätt förvirrad – det är svårt att få fram fakta här.

   Jag förutsätter att hon inte tänker lagstifta om lägre löner för flyktingar – däremot håller jag generellt med om att vi är dåliga på att sätta folk i arbete. Jag vet ärligt talat inte hur man löser det – men i i princip alla andra länder utanför Skandinavien finns det jobb – visserligen till låga löner, men ändå – för den som behöver.

   Jo, jag håller med om att du inte får mycket ersättning på garantidagarna – jag har själv tänkt samma tanke, men om jag förstått det rätt är det inte det som är poängen, utan att kvinnor avstår från att läsa svenska och komma in i det svenska samhället. Dessutom kan jag tänka mig att om du tjänar – även om de inte är mycket – pengar på att själv ta hand om din femåring är det säkert naturligt att göra det, fast några timmar om dagen på dagis skulle vara bättre för barnets skolförberedelse. Jag håller helt med om att vi saknar forskning – det finns mycket lite skrivet om dessa problem. Jag undrar varför.

   Kolla gärna mitt inlägg Flyktingpolitikens ifrågasättande – det är många som har extremt starka åsikter som baseras på rena rykten och gissningar, bara för att fakta saknas.

 2. Ja, det verkar som om det handlar om antingen mycket fattiga, som inte blir upplysta om att de har den här rätten, eller också om typ mina kollegor, som kommer hit för att jobba och därför inte är intresserade av att vara mammalediga med sina fyra-femåringar.

  Jag är fortfarande lite förbryllad över att man få full föräldrapenning för stora barn. Jag tycker mig ha läst att den som t ex adopterar en femåring får en betydligt mindre mängd dagar än den som föder själv eller adopterar en nyfödd, med det verka ju vara fel.

  Jag vet överhuvudtaget mycket lite om hur flyktingar har det i Sverige. Invandrare känner jag däremot massor, i form av mina kollegor, som till nästan hälften är icke-svenskar.

  Å andra sidan vet inte alla dessa sverigedemokrater som påstår saker hela tiden mer heller. Har du sett detta?

  http://blogg.svd.se/faktakollen?id=20272

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s