Ansvar och makt

Att lyssna på och läsa utländsk press gör ingen människa glad. Jag skäms över att vara svensk, när jag ser de ”före detta” nazisterna stå och vråla.

Det finns inte ett utan fyra partier som är vågmästare. SD har inte vunnit valet, de representerar faktiskt bara var tjugonde svensk. När man lyssnar på dem kan man tro att de fått egen majoritet.

Jag blir ledsen när Maria Wetterstrand säger ”Jag blir förbannad. Han försöker lämpa över ansvaret på någon annan”.

Vilket ansvar försöker han lämpa över? Vad menar hon?

Sverige måste regeras, och det är upp till alla de etablerade partierna att avgöra hur det ska ske.

När jag lyssnar på MW känns det som om hon är arg på Reinfeldt för att hon har förlorat och därför tänker vara sur i ett hörn och minsann inte ställa upp.

Den som klart imponerade igår var istället Mona Sahlin. Paradoxalt nog tror jag det blir Socialdemokraterna och inte MP som ser till så att Sverige fortsätter fungera. De må ligga längre ideellt från Alliansen, men har en helt annan ansvarskänsla.

Problemet är att Sverige behöver en opposition, så S måste samtidigt vara oppositionsparti – allt annat skulle trasa sönder hela den svenska, politiska kartan. De missnöjdas röst måste göras hörd, annars växer SD ännu mer.

De rödgröna är arga på Reinfeldt, så mycket har jag förstått. Vad jag inte begriper är varför.

Exp, Exp, Exp, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD

8 tankar om “Ansvar och makt

 1. MW framstår väldigt mycket som en fjortis med PMS just nu. Å ena sidan ska man göra allt som krävs för att hindra SD (säger hon) men å andra sidan kan man inte tänka sig att ens prata med alliansen. Suck. Väx upp.

  Jag tycker att det är synd att MP har låst in sig på det röda dasset istället för att hänga i mitten där de hör hemma – miljöfrågor är intressant för både vänster och höger.

  Man ska dock inte överdramatisera vågmästarrollens betydelse i det här fallet. Vill vänstern fälla regeringen måste de samarbeta med SD, och då blir det INTE ett nytt valresultat till deras fördel, det kan jag lova.

  Ansvaret just nu ligger hos MP, vare sig de vill eller inte. Det är inte Fredrik som har lagt ansvaret där, det är vi, folket. Maria kan sura om hon tycker det är konstruktivt, men någon rödgrön regering blir det ICKE. Den koalitionen spricker nu. Ordentligt. Och jag är förbaskat glad över att vi slipper kommunister i regeringen.

  Hellre rasister som vågmästare än kommunister i regeringen.

   • Jag var inte helt med på den passningen nej, men det kändes som en bubbeldiskussion som inte skulle leda någonvart.

    Men för mig ligger rasister generellt en bra bit efter kommunister, beroende förstås på graden av militans.

   • Med risk för att bli aningen långrandig…

    Tycker nog inte rasister kommer särskilt långt ifrån ”kommunister” om man med de sistnämnda menar företrädare och lakejer som 1945-90 företrädde en rad regimer i de centrala och östra delarna av vår kontinent.

    Jag har gjort värnplikten i ett land (f d jugoslavien) vars dåvarande regim var en s k ”folkdemokrati”, och har så att säga upplevt en del av retorik och praktik ”innanför” – liksom den del av släkten som idag lever kvar ”där nere” (i Slovenien). Känner mig definitivt vaccinerad mot fenomenet vars etikett är ”kommunism”.

    Därför kan jag emellanåt skaka på skallen åt mångas förhållning till våra vänsterpartister. Visst, jag är medveten om partiets historia och vissa suspekta förehavanden ett antal årtionden tillbaka. Men, det vänstern hos oss – från och med Schyman – stått för går inte på något vis att jämföra med dem som kallade sig kommunister eller socialister i ”de där förskräckliga länderna i Öst”. Tvärtom får jag ibland intrycket av att det är partier på den centrala och högra delen av skalan som bitvis lever enligt föråldrade tankegångar i den bemärkelsen.

    Allt gott!

   • Ja, nu känner jag ju för att svara, så jag får väl också bli långrandig 🙂

    Den som i teorin är kommunist, men inte praktiserar kommunismen (det var det jag menade med graden av militans) känns tämligen ofarlig om den inte är i maktställning. Den som är rasist och i sitt liv tillämpar en ”jag är bättre än du för att jag är vit”-mentalitet är betydligt läbbigare.

    När du sedan ger makt till dessa människor får vi Stalin mot Hitler, och även om Stalin hade ihjäl fler människor och därmed kan anses vara värre är nog teserna makt åt folket eller makt åt den vita rasen ungefär lika otäcka, fast på olika sätt.

    Jag känner flera östeuropeer, och alla tycker faktiskt ungefä’r som du. Ett generellt kännetecken – vet inte om det gäller precis alla, men det gäller den handfull jag känner, är en påtaglig galghumor, som de hävdar kommer från att ha överlevt kommunismåren.

    Stämmer det?

    🙂

 2. Jahapps… det här ser ut att kunna utvecklas till en längre svit med lååånga replikskiften… 😉

  Rasismen må vara ”vit mans” uppfinning, men tillämpas den enligt ett bredare tankemönster (mer som en överlägsenhets .- och självtillräcklighetsattityd) är den inte typisk endats för ”kaukasier”. Har några vänner och bekanta med koreanska, japanska, turkiska och israeliska rötter. Alla vittnar om att en hel del av deras ”etniska likar” (släkt eller vänner) hyser åsikter och förhållningssätt (främst gentemot grannfolk men även vita eller svarta) som skulle få en viss herr Hitler att spontandansa av glädje. Rasismen är för mig bara ett redskap för de ultraegoister så på ett eller annnat vis lider av någon form av komplex och hävdelsebehov. Men, där har jag en känsla av att du i viss mån skulle nicka instämmande.

  Jag håller emellertid inte riktigt med dig att Stalins/kommunisternas mördande skulle vara någon nyans värre än Hitlers/nazisternas, för att de tog död på ett större antal. Att mörda i en idés namn är sjukt vilket som och lika förkastligt. För mig är dock nazismens (och alla syskonideologiers) målmedvetet systematiserade och industrialiserade mördande otäckare och värre.

  Här är jag dock något jävig måste jag erkänna – min morfar dog i arbetslägret Flossenbürg 1944. Orsaken var inte att han var sloven (slav) eller ens tillhörde den judiska tron. ”Brottet” var att han av allt att dömma hade sympatiserat med den kommunistledda gerillan (trots att han var bonde och på så vis ”konservativ” och en ideologisk fiende till just kommunismen) – för att de stred mot ockupanterna. Sådant uppskattades inte av nationalisterna, den slovenska högern (och högern över lag runtom Europa under kriget), av vilka många paradoxalt nog satte samarbete med just nazister och fascister (för att stävja den ”röda faran”) i första rummet, istället för att försvara sitt fädernesland. Hade Tyskland vunnit, så hade alla dessa ”hjälpredor” i Europa likförbannat fått spela andra eller tredje fiolen – om de inte till och med skulle ha utrotats för att de egentligen var ”underlägsna”.

  En del av mina släktingar avskyr mitt ”objektiva” tänkande. Både röda och vita bär skulden till det som än idag delar upp slovenerna i två läger. De flesta är ”äkta” katoliker och därmed svurna motståndare till allt rött. Några är vänsterliberaler/socialdemokrater och avskyr ”de vita/förrädarna”. Jag lyssnar hellre på just de sistnämnda, för de har rätt i en sak: så många hade inte sympatiserat med de röda (trots terrorn) om inte samhällsförhållandena ansetts vara så orättvisa som de varit så sent som mellankrigstiden. Och då var ändå nivån på den slovenska standarden och dito samhälle jämförbart med både Centraleuropa och Skandinavien.

  Min önskan är att det uppkommer en rörelse som strävar efter att ”så många som möjligt ska kunna komma med”. Men, där tror jag fortfarande att det är för mycket av fastlåst ”färgtänkande kvar” hos båda politiska läger i bland annat vårt land. SD räknar jag inte – de är en obehaglig ytterlighetsfaktor som alltför mycket representerar en ojämlikheternas tankegångar, sin förnyade fernissa till trots.

  Galghumor? Ja, det är ett kännetecken. Dock är mina erfarenheter att cynismen är ett starkare dito.

  Slutligen får jag be om överseende för längden på kommentaren – första och sista gången! Promise!

  • Jo.

   Jag menade inte egentligen att jag anser att Stalin var vare sig bättre eller sämre än Hitler – även om han hade ihjäl fler. Det är inte vidden av skadan som avgör otäckheten, i det sammanhanget, skulle jag vilja påstå, så jag håller med dig.

   Tack för dina intressanta berättelser – jag vet väldigt lite om Slovenien. Har dock en ungersk vän, vars farfar sattes i fångläger enbart för att de skulle fylla en kvot. Sedan släppte de ut folk i bokstavsordning, och eftersom deras efternamn började på J skulle han egentligen ha kommit ut ett halvår tidigare om de inte skrivit namnet på ryska, vilket gjorde att han hamnade sist i alfabetet…

   Jo, orättvisor och förtryck föder motvågar av nya orättvisor och förtryck, och så kan det hålla på tills någon stannar pendeln. Vi har det trots allt väldigt bra i detta landet.

   Cynism är nog galghumorns moder… Det är trevligt att få sina fördomar bekräftade 😉

   Tack för din tid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s