Är budgetlagen odemokratisk?

stenBudgetlagen skapades 1996 efter det kaos Ny Demokrati åstadkommit, för att undvika att det skulle hända igen. Tanken är ju enkel.

Man kan inte rösta ner en budget om man inte har en budget som samlar fler mandat, och budgetramarna skulle tas i ett klubbslag.

Vi hade då gått igenom en finanskris, och syftet var nog egentligen inte att underlätta regerandet så mycket om att förhindra att framtida populistiska partier krävde och fick igenom stora och ofinansierade utgiftsökningar. Syftet var med andra ord att förhindra sådana som SD att få makt.

Var lagen odemokratisk? Jag minns ingen sådan debatt. Men så var också nyhetsflödet på den tiden helt annorlunda. Journalister avgjorde vad som skulle debatteras. Svensson fick knyta en eventuell näve i fickan.

Andemeningen var och är att oppositionen enbart kan sänka en regeringsproposition genom att lägga ett förslag som samlar fler röster.

När det nu finns ett parti som kommit på att de kan utpressa andra partier till att göra som de vill i frågor som inte ens har med budgeten att göra, genom att hota med att rösta ner samtliga framtida budgetpropositioner tills de får som de vill, är det i budgetlagens anda att de stoppas. Budgeten var aldrig tänkt vara ett utpressningsmedel, och sverigedemokraterna spottar på sina väljare och resten av oss när de själva säger att de röstar på en budget de tycker är dålig bara för att sabotera.

Som jag skrev igår:

SD är som den där lille skitungen vi kände när vi var små, som sprang fram och nöp oss eller slog oss, och sedan, när vi skulle ge igen, gråtande rusade till fröken och skrek att vi var ute efter den. Alltmedan den hånflinade mot oss mellan de fejkade krokodiltårarna.

De har skapat den här situationen.

Tycker du Decemberuppgörelsen är odemokratisk? I så fall bör du kanske börja med att kräva att budgetlagen upphävs, och vi återupprättar det Vilda Västern som skapade krisen på 90-talet.

En tanke på “Är budgetlagen odemokratisk?

  1. Kvalificerat skitsnack och trams.
    Ja, den svenska budgetlagen är odemokratisk. Det rimliga är att som i andra länder kräva en majoritet FÖR budgeten. Dagens lag är skapad för att s i en splittrad riksdag ska kunna styra med ett litet mandat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s