Dagen när jag valde fel

När jag i mitten av nittiotalet sökte – och fick – jobb på ett större konsultföretag, fick jag göra ett personlighetstest. Ett delmoment var att välja vilka ord jag tyckte bäst om i ordpar. Jag minns fortfarande ett av valen. Det var orden kritisk <-> okritisk. Jag tänkte med hjärtat. Kritisk låter hårt och ogästvänligt, tänkte jag. Okritisk låter öppnare och gladare. Trevligare, helt enkelt.

Redan när jag kom hem på kvällen hade jag ångrat mig. Bittert.

Jag kände mig liksom fånig, som trots många universitetspoäng bommat att inse att kritiskt tänkande är den näst vackraste av egenskaper. Det är det kritiska tänkandet, granskandet, ifrågasättandet som lyfter oss i håret, och tvingar oss att se världen på nytt om och om igen. Det är också genom att vara lagom kritiska mot oss själva som vi blir större som människor.

Ibland är det små, obetydliga händelser som förändrar vår världsbild och vårt sätt att se på oss själva.

Den dagen då jag gjorde testet, har det visat sig senare, var omvälvande i mitt liv.

Dagen när jag valde fel.

6 tankar om “Dagen när jag valde fel

 1. ”Man lär sig så länge man lever”, sägs det…

  För övrigt en text som slår in skallen på spiken! Att vara okritisk är i min katalog att enbart vara konformist… och på så vis gör man oavsett vilket kollektiv man tillhör en orätt – och mest sig själv!

 2. Jadu, du kanske ska ha det i åtanke i framtiden också med tanke på dina utlägg om religion och att ”ingen vet” vad som fanns innan människan, är kunde vi tydligen bara gissa?

  Och sedan i ett tamt försök att ge dig själv auktoritet i religiösa frågor nämner att du läst Deepak Chopras bok? Samma man som bedriver pyramidspel där man ska sälja bland annat hans juicer.

  Sedan hävdar du att misshandeln av Sverigedemokraterna inte har hänt. Vad lever du i för bubbla? Vad läste du på universitet egentligen?

  Okritisk är precis vad du är. En frukantsvärt okunnig människa.

  • Man kan också säga att du är en patetisk, obildad snorvalp.

   Jag har inget emot att diskutera vadsomhelst med folk som är trevliga och någorlunda pålästa även om de har en annan uppfattning än jag, men du är bara otrevlig, uppblåst och tämligen korkad, så jag föreslår att du låter bli denna blogg i fortsättningen.

   Det finns väl andra du kan tracka, ditt pucko!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s