Varför blev miljöpartisten moderat?

Jag försöker förstå dagens SIFO (SvD, AB, DN). Nyss var det nästan jämnt, nu skiljer över sju procentenheter. Såvida det inte är helfel på mätningarna har onekligen något märkligt hänt.

Saxat ur analysen:

 • ”Allianspartierna har stärkt sin position bland kvinnor. Nu säger hälften av kvinnorna att de tänker rösta borgerligt”
 • ”det är en signifikant nedgång för Miljöpartiet jämfört med den första mätningen i augusti”
 • ”MP:s starka ställning i Stockholm verkar försvagas. Andelen osäkra storstadsväljare har också ökat”

Det betyder rimligtvis att de storstadskvinnor som tidigare valt Maria Wetterstrand nu ändrat sig och blivit alliansröstare. På ett sätt är det tänkbart, eftersom kvinnor normalt ligger till vänster om män, och eftersom storstadsbor normalt ligger till höger om… *host* icke-storstadsbor.

Men det jag inte får in i mitt huvud är vad dessa kvinnor i storstäderna som väljer mellan MP och Moderaterna egentligen tycker. Oavsett valvindar måste man ju ha en ideologisk åsiktsuppsättning som är någorlunda konstant, och MP och allianspartierna är ju så olika – i alla fall som jag ser det.

Så jag blundar och försöker se henne framför mig. Hon, den genomsnittliga, som nu styr om valresultatet.

30 år, bor i Stockholm, jobbar på ett försäkringsbolag (vet inte var jag fick det ifrån), tränar på gym, har ingen bil, åker tunnelbana och buss till jobbet och går powerwalks runt Stockholms parker när det är fint väder. Kattinnehavare. Nej förresten, stryk katten. En sambo eller särbo som är moderat.

Hon tyckte förut att det var en bra idé att rösta på Miljöpartiet, men nu sedan någon vecka tillbaka är hon liksom sambon moderat, eller kanske centerpartist.

Vad fick henne att ändra sig?

SvD, SvD

5 tankar om “Varför blev miljöpartisten moderat?

 1. Det finns mycket luft i MP-s siffror. Hela partiet är som en uppblåst och sprickfärdig ballong. Varför lattetjejerna på Södermalm har ändrat sig? Svar: Dom börjar inse att MP-s alla vidlyftiga löften inte är gratis. När krutröken har lagt sig på valnatten och vi vet slutresultatet, kommer MP att ha hamnat på 4-4,5% av rösterna, vilket är deras naturliga siffror. MP har sina kärnväljare och det är bara dom som MP får behålla.

 2. MPs löften låter bra tills man tänker efter, och det är väl det lattemammorna har gjort nu. MP hänger ju också ihop med sossarna och vänstern, vilket innebär en ökad statlig styrning av vardagslivet – om rödgröna vinner så blir det kvoterad föräldraledighet, tänker kanske mammorna i storstaden. Dessutom blir det högre skatter, och kombinationen leder till att jag dels tvingas lämna ifrån mig mammadagarna till min man, och dels till att familjen förlorar mängder i inkomst. Slutligen försvinner friskolorna som man hade tänkt skicka barnen till…

  Man räknar helt enkelt på alla kostnader som de rödgröna tillsammans kommer mer, samt de inskränkningar i vardagslivet som man skulle tvingas till.

  När de väl har kopplat att MP hänger ihop med sossarna och vänsterOhlyckan, så är inte MP ett alternativ längre. Då tittar man på andra sidan strecket och väljer det mest ”mainstream” alternativet – moderaterna.

 3. Sten & Anna: lustigt att ni båda skriver lattetjejer/mammor – det var faktiskt vad jag också tänkte men inte skrev. Jo, många partier ökar kärnväljare tillfälligt och tappar sedan lika snabbt – typ westerbergseffekten. Att öka väljare långsiktigt är lika svårt som att tappa vikt långsiktigt. Det krävs en rejäl omställning både vad gäller matvanorna, förlåt politiken, och vad gäller samhällsattityder.

  Jag tror också det är någon form av insikt om att det blir dyrt med ett miljöparti. Storstadskvinnan har inte mycket att vinna på en rödgrön valseger, men desto mer att förlora, och de flesta av oss röstar efter vad vi själva tjänar på där vi står idag. Med tjänar menar jag förstås inte bara pengar, utan även som du skrev, Anna, skolor, vård, föräldraledighet och miljö. Det är nog snarast förvånande att hon tidigare var miljöpartist, än att hon nu ändrat sig. Miljöpartiet har inte så mycket att erbjuda en storstadsbo, mer än förbättrad lokaltrafik – i sig bra och viktigt, men inte allenarådande.

  Men frågan är väl vad som fått henne att ändra sig precis just nu, denna veckan. Det kan vara att det varit ganska tyst från just det partiet. Istället är det antingen Mona, eller en kombination av de rödgröna, som synts. Och då glömmer den som inte är kärnväljare snabbt. Kanske. Eller? Vore intressant att höra.

 4. Kan inte uttala mig om kvinnor i storstadsområde, men på erixon.com finns opinionsundersökningar lagrade. Enl sifomätningarna började MPs tillbakagång i juni.
  för att fortsätta nu i augusti.

  Kanske könsneutral toaletter, butler i t-banan, och fler bankomater inte är det som kvinnor i storstad suktar efter. För egen del skulle jag bli förnärmad av sådana meningslösa löften. Maria Abrahamsson föreslog bärare i tunnelbanan i stället..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s