Papperslösa och icke-läskunniga

Jag är kluven, om än positiv, till att låta papperslösa få vård och deras barn skola.

Kluvenheten beror förstås i att det är djupt oetiskt att sanktionera att människor ställer sig utanför lagen. Men som alltid, när en fråga är kontroversiell, handlar det om vilket dåliga alternativ som är sämst.

Att barn vistas i Sverige utan att få gå i skola, att ben bryts utan att gipsas, och kvinnor föder barn utan professionell hjälp är värre.

Det som verkligen stört mig när jag läst artiklar och bloggar om regeringens och miljöpartiets överenskommelse är att folk är så hjärtans snabba med att leverera redan färdiga synpunkter att de inte ens hinner vare sig lyssna eller läsa ordentligt.

Johan Ingerö, som brukar ha bättre koll, deklarerar snabbt att belöningen för den ohederlige är ”fri sjukvård och utbildning”. Men så är det inte sagt. Det är barnen som ska gå i skola – ingen har nämnt KomVux-platser eller universitetsutbildningar. Citat: ”Med utgångspunkt från de förslag som lämnats av utredningen om rätt till skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd ska rätten till skolgång utökas.” Dessutom handlar sjukvårdsdelen om att ”vissa grupper” ska få ”utökad rätt till vård”. Inte allt till alla.

Bloggare och kommentatorer är övertygade om att ”papperslös” betyder ”asylsökande som fått avslag”, och har ingen koll på att det sannolikt döljs en hel del svart arbetskraft i den gruppen.

När fakta finns, varför gissa?

Efter att ha läst vad som faktiskt står, och efter att ha lyssnat på presskonferensen, påstår jag att det inte finns mycket mer än det där med vården att reta upp sig på just nu, eftersom nästan allt annat är ambitioner och utredningar som ska påbörjas – vilket är i sin ordning, för det är ju viktigt att det blir rätt. Ändå rasar sossar, vänster och SD.

Jag har bestämt mig för att jag anser att för varje unge som kommer iväg till skolan på morgonen har alla vunnit.

Jag önskar också att alla de som gömmer sig i Sverige ska kunna komma fram ur skrymslena och kunna börja bygga ett liv med egen försörjning och samhörighet med samhället, oavsett om det blir i Sverige eller något annat land.

SvD, SvD, SvD, SvD

72 tankar om “Papperslösa och icke-läskunniga

 1. Så har det alltid varit i det här landet, vissa får bryta mot lagen medan andra straffas hårt. Det ser ut som om det skulle behövas en revolution för att demokratin ska få fäste även i Sverige! Man anpassar sig i stället för att följa sina egna lagar, demokratin får stå åt sidan. Sverige är på dekis! Idiotjävlar som styr det här landet nu! Fy fan man skäms!!!

  • För det första vet jag inte vilka som får bryta lagen medan andra straffas. För det andra har ingen revolution någonsin lett till demokrati. Det gäller franska, ryska, kinesiska, you name it. Faktum är att jag begriper inte vilken del av demokratin du syftar på när du säger att demokratin behöver ”få fäste”. Det jag begriper minst av allt är varför du anser det vara en katastrof att barn får gå i skolan.

   • Säg det angående revolution till Mellan Östern då det inom kort är flyktingar och invandrare från dessa länder som kommer att behöva den sjukvård som just beskrivits. Säg det till de som kom från Iran efter revolutionen. Sverige står upp för ”demokratiseringar” i andra länder, kostnaden ligger på de gamla och de 30% arbetslösa ungdomarna. Generation X (45-55) slår till igen. Dock kommer ju den generation få ersättning för fosterplaceringar och barnhemsvistelser som inte varit korrekta=)……..En skam att Sveriges demokrati enbart gynnar de stora efterkrigsgenerationerna samt de över 30. Gamla och unga skall vi skita i? Bättre att vara globalt humana en lokalt humana?

   • Jag begriper ärligt talat inte värst mycket av vad du vill säga. Du skriver ”Säg det till de som kom från Iran efter revolutionen”. Säg vad?

    Sedan förstår jag än mindre av kommentaren om inkorrekta fosterhemsplaceringar – vart vill du komma med den?

    Och vilka gamla och unga är det vi ”skiter” i?

 2. Jag önskar att alla som gömmer sig i detta land skall skickas tillbaka. För om dom skulle haft giltiga skäl att stanna skulle dom inte behöva gömma sig… Idioti, och idioter som inte förstår detta. Det är kriminella slumm som gömmer sig i landet, parasiter…

  • Många som gömmer sig har flyttat hit för att jobba, och de vet inte hur man gör för att få uppehållstillstånd. De arbetar hårt, och utnyttjas. De behöver hjälp – främst juridisk. Helt säkert finns en och annan kriminell också, beroende på hur man definierar ordet, men det finns inga belägg för att de är fler än enstaka.

 3. Är alla hönsen hemma?
  ”Många som gömmer sig har flyttat hit för att jobba, och de vet inte hur man gör för att få uppehållstillstånd.”
  Tror du på det själv, om inte sluta ljuga för ingen normalt funtad människa tror dig….

  • Jag stödjer mig på artiklar och till viss del forskning när jag påstår att många av dem som saknar uppehållstillstånd i Sverige idag kommit hit från Centralamerika och Ryssland/Asien, och lever på att jobba svart till undermålig lön – ofta i händerna på någon som utnyttjar dem.

   Om du med ”normalt funtad människa” menar du själv är det OK.

 4. Om jag begår ett brott och klarar mig undan så blir jag efterlyst. När jag sedan blir gripen blir jag straffad. Varför ska de som kommer hit olagligt och gömmer sig bli belönade för det? Inser du inte vart fan vi är på väg? Tycker du det är att vara lika inför lagen? Tror du att de hårt arbetande svenskarna finner sig i det här i all evighet, denna jävla orättvisa!

  • Vilket brott har de barn begått som du tycker inte ska få gå i skola?

   Och har du själv inte fått gå i skola, eftersom du anser det orättvist med skolgång?

   Som högskattebetalare vill jag påpeka att få syften känns så meningsfulla som barns skolgång när jag betalar skatt. Och det gäller oavsett hudfärg och ursprung.

   • Men känns det inte lite fel att du ska betala skatt för skola och sjukvård för andras barn vars föräldrar inte betalar skatt. Allas lika rätt måste väl följas av allas lika skyldighet?. Om man inte får Asyl eller uppehållstillstånd så har man inte det behovet uppenbarligen. Eller tycker du att migrationsverket bara snackar skit? och inte kan utreda Asylbehovet på det korrekta sättet som du minsann kan utan att träffa berörda människor.

   • Jag betalar redan skola för barn vars föräldrar inte betalar skatt, och har så gjort i hela mitt vuxna liv – både genom skattsedeln och privat. Och nej, det känns inte fel. Jag önskar jag kunde hjälpa ännu fler.

    Om jag ska donera pengar är skola till barn det ändamål som känns mest meningsfullt näst efter hjälp till svältande.

 5. Det som är en katastrof är att media mörklägger brott som begås av invandrare, och gapar om hets mot folkgrupp när någon råkar nämna att det var en invandrare som begick ett brott. Det här kommer att slå tillbaka hårt på det etablerade samhället. Ingen får säga något negativt om invandrare, är det så det ska vara i din ”demokrati”? I en riktig demokrati tar man tag i problemen där de finns och griper de skyldiga, men sverige är ingen riktig demokrati, än!

  • Conny, vi har diskuterat detta många gånger, men för all del, vi kan ta det igen.

   Mitt inlägg idag handlar dock inte alls om brott, utan om barns skolgång och möjlighet för sjuka att få vård.

   Vilka brott begångna av invandrare är det du anser att media har mörkat? För jag påstår att vid nästan alla grövre brott nämns gärningsmannens etnicitet.

   Att ingen får säga något negativt om invandrarer är ren rappakalja – det som finns är regler mot hets mot folkgrupp, och de reglerna är tämligen frikostiga. Det där med att man inte får säga ditt och media mörkar datt har blivit tvåtusentalets största klyscha – SD- och ND-anhängare upprepar detta till förbannelse, men saker blir inte sanna bara för att man säger dem många gånger.

   En upplysning till dig: Jag brukade kommentera på Politiskt Inkorrekt. Inga personangrepp, men jag ifrågasatte fakta och bakgrund till många av deras artiklar. Det gör jag inte längre, för jag har blivit bannad.

   Så du kan skrika dig blå om att ni SD-anhängare står upp för sanningen och är de enda som vågar ta en ärlig debatt. Fundamentalt skitsnack är vad det är.

 6. Det är du högavlönade människa som har sitt på det torra som snackar en jävla massa skit! Du bryr dig inte om ditt eget land för du har råd att flytta närhelst du önskar, det har dock inte våra gamla och sjuka, som måste leva med den här regeringen.

  • Även jag har flera gamla i mitt liv, och de har det hyfsat bra.

   Jag ser ingen större vits med att diskutera vem av oss som bryr sig mest om Sverige, men det är sant att det för mig känns många gånger mer meningsfullt att betala för en indisk, afrikansk eller latinamerikansk unges skolgång än för en fullt arbetsför men icke arbetande skånings DVD och dator. Om du tycker det är brist på fosterlandskärlek är det helt OK.

 7. Håller man inte med dig så är man SD-anhängare. Ungefär på den nivån förs debatten i det odemokratiska lilleputtlandet sverige.

  • SD- och ND-anhängare är mitt samlingsnamn för alla dem som menar att invandrare är roten till Sveriges alla problem och att alla muslimer är onda människor. Har du någon bättre beteckning?

   • Håller till viss del med dig, men det är snarare en generations segregering som bidrar till dessa vindar från höger. Om det inte går att se efter de unga och de äldre så nog fan kommer problemen att läggas på de svagaste. Om alla unga och gamla istället insätt att vi har lagar och regler som är till just för att skydda en generation som totalt förstört vad byggts upp under hundratals år. Snack om fosterland, nu vet jag inte din bakgrund, men jag vet min och har förfäder som dött för detta land för att deras barn skulle ha det bättre, och jag tycker det är dåligt att vi inte kan se om de barn som redan nu har problem i skolan och därmed blir utan arbete utan att belasta systemen med individer som kanske försvinner efter en termin eller ett år etc….

   • Herculexx: Jag vet inte riktigt vad du menar med att en generation förstör vad som byggt upp under hundratals år, för faktum är att i detta rika land får vi det stadigt bättre och bättre – och det gäller ALLA grupper. Visst finns det en del att anmärka på när det gäller både äldrevård och skola, men någon katastrof är det inte.

    Jag tror alla vi som reser mycket och sett verklig misär blir lika förundrade varje gång någon på allvar menar att det svenska systemet är i fritt fall.

    Om vi tar som exempel en svartarbetande ryska, som kommit hit med sin son, som är tio, så är det förstås absolut bäst att hon kommer ut och söker uppehållstillstånd, så att polisen får ta tag i den verksamhet där hon jobbar utan riktig lön.

    Men eftersom hon inte vågar det: Tycker du då att det är bättre att sonen sitter hemma och tittar på väggarna än att han går i skolan?

 8. Alla som befinner sig i Sverige har redan rätt till akutsjukvård. Efter vad jag har förstått så ska man nu få rätt även till uppföljande behandlingar, rehabilitering, kronikervård och tandvård.
  Göran Hägglund säger: ”Man ska inte kunna komma hit bara för att få vård, utan det ska gälla personer som finns här…” Men om man kommer hit begär asyl, får avslag och går under jorden, då är man ju här och då har man rätt till vård.
  Man är bra naiv om man inte tror att detta kan locka till sig människor som inte får vård i sina hemländer.
  Sen tycker jag att det är märkligt att ange som ett av de främsta motiven för att man samarbetar är att utestänga Sverigedemokraterna. Ett beslut ska väl fattas utifrån hur bra det är för landet.
  Sen undrar jag varför man inte låter svenskarna få svara på frågan om de vill avskaffa det svenska välfärdssystemet. Visst kan man ha öppna gränser, men det förutsätter att man har en nattväktarstat. Det är först i det senaste valet som invandringen överhuvudtaget förekom under valkampanjen (om vi nu bortser från Ny demokratis sejour).

  • Det är inte klart än hur vården ska se ut, och även om sjukhus idag inte får avvisa någon som söker akutvård är det mycket som inte fungerar, såvitt jag förstått. Såvitt jag förstått har vi bland de tuffaste reglerna i Europa, men det har jag inte hunnit dubbelkolla än.

   Det där med att ett av de främsta motiven skulle vara att stänga ute Sverigedemokraterna stämmer inte – det nämndes, men rätt långt ner på listan, och då för att motivera varför det var viktigt med långsiktigt samarbete.

   Det finns massor av frågor som buntas ihop inför val – vi får välja vilka som är viktigast, och sedan rösta därefter. Personligen tror jag inte ett smack på direktdemokrati. Min erfarenhet är att SD- och ND-anhängare vida överskattar svenskars negativa inställning till invandrare, och därför oavbrutet tjatar om att det är odemokratiskt att det bor icke-svenskar i Sverige, eftersom de i sin egen lilla egocentriska bubbla tolkar ”demokrati” som ”när jag får min vilja igenom”.

   • Jag postade mitt svar på fel ställe, så här kommder det:
    Men hur ställer du dig till valet mellan en välfärdsstat och en nattväktarstat? Tror du att landet med vad i realiteten innebär så gott som öppna gränser kan bibehålla ett så pass finmaskigt socialt skyddsnät som svensken har vant sig vid?
    Jag har inte ännu helt satt mig in i vad besluten innebär, men en sak är säker det kommer att betyda att människor som inte har erlagt nån skatt och som inte kommer att göra det inom en snar framtid ska leva på skattepengar. Och en sak kan vi nog enas om – de gemensamma medlen är inte oändliga. Läggs pengar på en sak så måste man dra in på nåt annat.
    Då är frågan vad svenskarna vill. Jag är inte alls säker på att Alliansen och Mp har mandat för det här beslutet.

   • Egentligen har jag inget emot öppnare gränser för människor som försörjer sig själva, men faktum är att det är inte alls vad gårdagens beslut handlade om.

    Och det mitt inlägg handlar om är till stor del att många drar väldigt långtgående slutsatser från ett fortfarande ganska tunt, men ambitiöst material.

    Det handlar om skolgång för skolbarn, och det handlar om viss vård för den som bor i Sverige.

    Men personligen hoppas jag också att man ska kunna leta upp dessa människor som ju måste leva under enorm otrygghet och hjälpa dem till en väg ut, även om detta inte direkt är nämnt.

    Alliansens småpartier + MP + V har alltid velat detta. Ms väljare har egentligen inte röstat för, men å andra sidan handlar det om en budgetpost på någon miljard (1,7 som tak), vilket i sammanhanget är försvinnande lite.

    Vad som aldrig är sagt är att vårt försörjningssystem, med socialbidrag som bottenplatta, ska omfatta dessa människor. Har du förstått det?

   • Så de 1,7 miljarderna ska inte tas från statens budget (våra skatter)?
    Och när taket är nått, är det sen slut med skolgång och sjukvård? Knappast. Det här är ett ekonomiskt åtagande som bara riskerar att svälla.

   • Du sa: ”det kommer att betyda att människor som inte har erlagt nån skatt och som inte kommer att göra det inom en snar framtid ska leva på skattepengar.”

    Jag svarade: ”Vad som aldrig är sagt är att vårt försörjningssystem, med socialbidrag som bottenplatta, ska omfatta dessa människor.”

    Då svarar du: ”Så de 1,7 miljarderna ska inte tas från statens budget (våra skatter)?”

    Vad är det för fråga? Jag begriper ärligt talat inte vart du vill komma. De 1.7 miljarderna är ett tak för de utgifter skola för barn och viss sjukvård kan komma att kosta och har, återigen, inget med våra försörjningssystem att göra. Jag kan verkligen inte formulera mig tydligare än så.

   • Och om artikeln du länkade till: Jag förstår de röster som tycker detta är ”ifrågasättansvärt”. Om du läser precis vad jag skriver framgår det också av blogginlägget – men när jag väljer mellan två dåliga alternativ tycker jag skolgång för barn är viktigare än de negativa effekter det innebär att samhället ser mellan fingrarna.

   • ”Vad är det för fråga? Jag begriper ärligt talat inte vart du vill komma. De 1.7 miljarderna är ett tak…”
    Skämtar du? Enkelt uttryckt: Vi har en gemensam kassa och den är begränsad. Det är inga vattentäta skott mellan utgiftsposterna. Vissa får försörjningsstöd, andra får betald sjukvård – allt tas ur samma kassa. Det är ju inte så att man plötsligt hittat 1,7 miljarder som man skulle ha stoppat i madrassen om man inte haft detta behjärtansvärda ändamål.
    Och som jag påpekade – om tillströmningen blir så stor att 1,7 miljarder inte räcker, tror du då att man säger: ”Tyvärr, du får ingen hjälp. Pengarna är slut.”
    Det här är som med allt annat politikerna ”ger”, har man väl börjat ge kan man inte bara dra åt kranen när som helst.
    Det här är rysk roulett med vår ekonomi.

   • Dessutom är det ju moraliskt tveksamt att man belönar dem som bryter mot lagen och stannar kvar fast de har fått avslag på sin asylansökan. Är det rättvist mot dem som finner sig i utvisningsbeslutet och åker hem? De kanske också har barn som skulle ha haft glädje av att gå i svensk skola.

   • Ja, det är moraliskt tveksamt. Det skriver jag också ovan. Det är dock ännu mer moraliskt tveksamt att avstå från att låta barn gå i skola för att inte alla andra jorden runt får det.

    Jag vet inte mer än de flesta om vilka dessa barn är. Jag tycker bara det känns oerhört hemskt att det sitter barn instängda utan möjlighet att gå i skola här i Sverige, kanske i åratal. Jag hoppas någon tidning tar sig tid att gräva fram några av dessa, och berättar deras historia.

   • Det ses ju upp till mellanöstern exempel som Förenade Arab Emiraten och vilken arbetsinvandring det varit, dock ej gällande behandlingen av vissa grupper men själva konceptet. Det som skall klargöras i detta är att ”lokal” befolkningen fungerar som sponsorer till allt företagande vilket gör att om ett företag startas behövs godkännande från en ”local”. Detta gör att alla med UAE pass, cirka 5% av befolkningen äger allt till viss det dock. Det är arbetsinvandring. Inte att öppna gränser, för att ”se vad som faller ned”. Hade varit kul om du hade skrivit ngt om de problem och lösningar på den segregation som redan nu existerar.

   • Jo, jag känner väl till UAE – har varit där flera ggr både privat och i jobbet, och det systemet är både humant och brutalt på samma gång . Humant för att det öppnar för många att komma dit, brutalt för att oavsett hur många decennier du bott där kan du aldrig bli medborgare.

    Du skriver att jag ska skriva om problem och lösningar med segregationen, men jag kan inte skriva om allting i alla inlägg. Detta handlar om mina reaktioner på regeringens + MPs presskonferens igår. Om du letar runt i denna blogg kommer du att upptäcka att jag skrivit mycket om invandring och främlingsfientlighet vid tidigare tillfällen.

 9. Miljöpartiet är en katastrof för landet! Deras främsta uppgift är att hindra demokratin. Lyckas de med något jävelstyg så ler de sina idiotiska hånflin mot de svenska väljarna och skattebetalarna. Vid nästa val är de dock ett minne blott. Att sitta dagarna i ända och göra upp planer för att utestänga ett demokratiskt valt parti, i stället för att tänka på landets bästa visar på en inkompetens vi aldrig förr skådat i Sverige.

  • Jag är inte alls miljöpartist själv, men min erfarenhet av dessa människor är att de är högutbildade idealister, med starkt fokus på miljön. Om du anser att de sitter dagarna i ända och gör upp planer för att utestänga ett demokratiskt valt parti får det stå för dig, men minns en sak: Att partier med diametralt motsatt politik motarbetar varandra är helt normalt, och en del av, för att använda ett slitet ord, demokratins spelregler.

 10. Jag håller med dig i det mesta av ditt ställningstagande här Svava. Tycker det är tråkigt att sossarna ska vara tvära till det, men förstår delvis deras argument att det öppnar för ytterligare utnyttjande av papperslösa. Jag tror dock inte på det. Snarare kommer ett ökat företagande leda till mer belysning och debatt, så att vi kan få en mer människovänlig politik, precis som HBT-personers komma ut-kampanjer ledde till att kraftigt öka allmänhetens intresse av lika rättigheter.

  Hoppas du inte tröttar ut dig på att bemöta SDiternas upprepade utnötningsargument.

  • Som numera boende i Polen….kan jag ju bara säga att vi beskrattas av vårt ”solidariska” tänkande. Dock så menar de att ni har ju råd med det. När man då nämner vår arbetslöshet bland unga så fattar de inte hur det är möjligt. Hade varit kul om det är någon som kan komma på någon lösning på de integrations problem som redan existerar, men det kanske inte är så intressant i villa förorten….

   • Arbetslösheten bland unga är till stor del en konsekvens av att vi inte har en låglönesektor där man kan hitta sitt förstajobb. Dock håller ju arbetslösheten på att sjunka rejält nu när vi står i början av en ny högkonjunktur, så det finns ju hopp.

    När du säger ”de integrationsproblem som nu existerar” vet jag som brukar argumentera med främlingsfientliga att det kan betyda vadsomhelst från att vissa badhus har stängt för män vissa tider till att somalier påstås slänga sina pass. Det handlar dock aldrig någonsin om t ex hur vi bäst ska ta tillvara på unga invandrartjejers vilja att studera vidare.

    Jag kan inte skriva om allt i alla inlägg – detta begränsas till att handla om att jag tycker barn ska få gå i skola och att jag tycker folk borde hålla sig till att kommentera vad som faktiskt har sagts och inte sväva iväg.

  • Tack Johan – det var trevligt med en positiv kommentar!

   Det ligger en del i det du säger – vi behöver prata mer om vad som är fundamentan i mänskliga rättigheter. Den där kärnan som är viktigare än allt annat.

 11. Jag åker till Sverige och jobbar svart, men barnen då?. Dom tar jag med mig och sätter i skolan utan kostnad!. Och fri sjukvård får dom också. Sverige måste framstå som ett riktigt idiotland ute i världen. Allas lika värde?. Visst om man drar sitt strå till stacken ja. Sveriges välfärd bygger på att vi innevånare bidrar mer än vad vi kostar. Den iden urholkas mer och mer. Jag tror vi kan vänta oss en sjukvårdsinvandring framöver. Ta ditt sjuka barn till Sverige istället för att betala för sjukvården i hemlandet. Lämna barnet på akuten och åk hem för att hämta barnen efter vårdtiden. Ta Ryanair så kostar det bara nån tusing tur och retur. Spela ”papperslös” så kommer ingen fråga om du är ifrån Irak eller Spanien.

  • Såvitt jag förstått, även om jag inte hunnit dubbelkolla detta, ligger vi efter de flesta europeiska länder i denna fråga, och de svämmar inte över av svartarbetande barnfamiljer pga denna reform. Det kan säkert hända att det kommer någon mer sådan pga att ungarna får gå i skola här, men jag tror faktiskt inte det blir någon större anstormning.

   De allra flesta länderna i världen har redan fri skola.

 12. Miljöpartiet består av en samling flummare som inte har sammanhangen klart för sig. Om de är högutbildade så är det allvarligt med tanke på deras fruktansvärda människosyn!

  • Miljöpartiets ledning och miljöpartiets väljare har mycket högre andel universitetsutbildade än andra partier, har jag läst – minns dock inte var. Det där med flum kan jag väl på något plan relatera till, men det där med ”fruktansvärd människosyn” låter helt bisarrt.

 13. Allt som inte stämmer med dina åsikter är bissart. Du verkar ha noll koll på läget och dessutom tycker du det är okej att folk kommer hit och bryter mot lagen. Klart att barn ska få gå i skola men man kan inte ha en lag för en viss grupp och en annan lag för en annan, svensk lag ska gälla för alla i sverige oavsett var man kommer ifrån. Vad är det då som säger att skattesmitare och andra brottslingar inte ska bli straffbefriade och belönade för att de lyckats hålla sig gömda ett tag? Lagar är till för att det ska vara ordning och reda i samhället och dessa lagar ska gälla för alla. Du svarar på alla kommentarer med en översittarmentalitet som tyder på att du tillhör en klass som inte behöver bry sig, utan kan sitta på din piedestal och klanka ner på dem som byggt upp det här landet och bär det på sina axlar. Kom inte och svamla om personangrepp nu för du har ju redan placerat mig i en kategori!

  • Nej, allt som inte stämmer med mina åsikter är inte bisarrt, men att kalla miljöpartiets människosyn för ”fruktansvärd” är det, påstår jag. Att generellt skriva att någon har ”noll koll på läget” är inte särskilt meningsfullt. När du skriver att ”Klart att barn ska få gå i skola” begriper jag än mindre vart du vill komma – då är vi ju överens, eller hur?

   Jag börjar inlägget ovan med att förklara att detta inte är en lätt fråga och att jag är kluven. Jag ser de problem du drar upp med att ha två parallella rättssystem, men jag tycker skolgången ska ha högre prio än kampen mot gästarbetarna.

   Sedan skriver du något om skattesmitare som blir belönade för att de hållit sig gömda ett tag, och då undrar jag om du egentligen har koll på svenskt rättssystem, för nästan alla brott utom de allra grövsta preskriberas, så precis det du beskriver gäller.

   När det gäller det där med översittarmentalitet och piedestal vill jag bara påpeka att flertalet påhopp och personangrepp kommer från dig. Jag blir lika förbannad som alla andra av att bli påhoppad men istället för att svara med samma mynt brukar jag svara med att påpeka varför ”motargumentatören”, i detta fall du, har fel, och bygga det resonemanget på fakta istället för påhopp. Om du tycker det är översitteri kan jag på någon fläck förstå det, men det är inte något jag kommer att sluta med. Vad väntar du dig, egentligen?

   Att jag klankar på dem som byggt upp det här landet är ren lögn. Jag har inte skrivit något nedsättande alls om tidigare generationer – men det har däremot du.

 14. Då behöver vi ju inga lagar utifrån ditt sätt att resonera. Det är ju bara att göra det som i varje situation är enklast, eller tycker du vi ska ha lagar fast vi inte behöver följa dem? Du har gång på gång anmärkt på min person, inte bara i detta inlägg och då kan du ge dig fan på att jag säger precis vad jag tycker också! Du får precis samma skit tillbaks som du kastar på mig!

 15. Vill du föra en riktig diskussion så sluta med din överlägsna attityd! Då kan vi diskutera sakfrågor. Sen ger väl jag fan i vad andra säger till dig för fan!!!!

  • Jag har aldrig anmärkt på din person, bara på ditt beteende.

   Utifrån mitt sätt att resonera behöver vi lagar. Jag har aldrig påstått något annat.

   Du är välkommen att motbevisa mig genom att citera mig.

 16. Ska vi ha ett samhälle som kriminella kan komma till och gömma sig med hjälp av medbrottslingar, utan att riskera någon form av straff? Det innebär att sverige blir det enda västland som tillåter vissa grupper att begå viss brottslighet. Om det gällde bara de som gömmer sig här nu så kunde man göra ett undantag, men strömmen av lycksökare som kommer hit olagligt och fortsätter med brottslighet kommer inte bara att fortsätta, utan den kommer självklart att öka. Jag kan inte se att det är bra för vare sig invandrare eller svenskar. Vad är syftet med denna politik? Att det inte gäller skolgång kan vilken normalbegåvad människa som helst förstå.

  Vi behöver lagar, säger du. Syftet med lagar är väl att ALLA ska följa dem? Jag får inte ditt resonemang att gå ihop.

  • Var i min text, kommentarer inkluderade, har du läst dig till att jag vill ha ett samhälle dit kriminella kan komma och gömma sig?

   Det jag har skrivit är att jag tycker att barn ska gå i skola. Varken mer eller mindre.

 17. anna: är vi då överens om att ingen, vare sig jag eller regeringen och MP, har påstått att våra försörjningssystem, dvs socialbidrag, sjukpenning, a-kassa mm, ska gå till papperslösa?

  Jag har själv svårt att tro att 10-35,000 människor, som det förefaller handla om, ska ha så hjärtans många skolbarn och så avancerade vårdbehov att det kommer att kosta mer än 1.7 miljarder. Det skulle isf innebära att varje individ skulle kosta femtiotusen om året, i runda slängar. Och då ska vi minnas att åtskilliga av dessa barn tydligen redan går i skolan. Det troliga är att det blir betydligt mindre.

  Men som jag redan anmärkt tidigare: denna blogg handlar till stor del om mitt ställningstagande, och för mig känns det alltid meningsfullt att betala för barns skolgång. Det känns betydligt bättre än mycket annat skattepengarna går till. Sedan får andra göra sin bedömning.

  Själv skiljer jag inte på etniska svenska barn och färgade. Alla borde få gå i skola, oavsett var och hur de lever. Den principen väger för mig tyngre än någon annan.

  • ”Själv skiljer jag inte på etniska svenska barn och färgade.” Vi har nog alla förstått att du är en god människa, men jag har lite svårt att se vad som får dig att tro att jag anser att folks hudfärg ska avgöra deras rätt till skolgång. Det avgörande är om de är flyktingar eller om de har asylskäl, sen må huden ha vilken kulör som helst.

   • Vad bra. Då får vi vara överens om att vi inte är överens om huruvida det är rimligt att barn som bor i Sverige får gå i skola även om deras föräldrar vistas här utan papper. I slutänden blir det en etisk avvägning där var och en måste känna efter vad som är viktigast. För mig blir det de barn som tydligen sitter instängda utan att få gå i skola idag, även om jag inte vet vilka de är.

    Tillägg: såvitt jag förstått är bara en del av de papperslösa asylsökande. Många eller kanske till och med de flesta är svart arbetskraft, ofta nog hitlurade av företag. Det blir fel när du drar alla över en kam och enbart skiljer på ”asylsökande” och ”flyktingar” utan att ta med övriga.

 18. Det är konstigt att så självklara mänskliga rättigheter väcker sådant motstånd. Jag tycker det är fantastiskt att leva i ett land där vi har så mycket trygghet. Bra skolor och sjukvård där alla ska få utbildning och sjukvård. Även de papperslösa barnen har behov av utbildning för att en dag få möjligheter till ett självständigt liv och i förlängningen ha möjlighet att vara en resurs i det samhälle de lever i, oavsett om det är här eller i en annan del av världen. Det är väl en självklarhet att sjukvården ska vara öppen för alla, man har väl inte mindre ont eller är mindre sjuk för att man är papperslös.
  Det är tragiskt att läsa att människor som har denna grundläggande trygghet kan missunna svårt utsatta medmänniskor den hjälpen.

 19. Självklart ska barn gå i skola. Jag har inte påstått något annat. Hahaha…Du ger dig inte med mindre än att du missförstått alla kommentarer, men jag tror att du är snäll innerst inne. 🙂

 20. Jag är väl inte den bäste att formulera mig alla gånger, det ska jag villigt erkänna. Jag vill få ut budskapet i samma stund som jag tänker tanken 🙂

 21. MP och Alliansens samarbete innebär att den ”rasistiska paranoian” över att västvärldens och Sveriges etablissemang domineras av människor som hatar Europas ursprungsbefolkningar, STÄMMER.

 22. ”Abolish the white race” – Noel Ignatiev: http://en.wikipedia.org/wiki/Noel_Ignatiev
  ”Do you hear it? The sound of your empire dying? Your nation, as you knew it, ending, permanently? Because I do, and the sound of its demise is beautiful.” – Tim Wise: http://www.timwise.org/2010/11/an-open-letter-to-the-white-right-on-the-occasion-of-your-recent-successful-temper-tantrum/
  ”Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!” – Tobias Hübinette: http://sv.metapedia.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

  De här människornas åsikter är normgivande i det västerländska och svenska etablissemanget. Bland politiker (oavsett partfärg), bland journalister (oavsett redaktion), bland konstnärer, bland skådespelare, bland svenska kyrkan, bland FN, EU, NATO o.s.v.. Detta går att bevisa.

  Rashat är MP:s och Alliansens främsta drivkraft, vilket går att bevisa. Eller hur vill du att jag ska tolka det hela, när icke-medborgare får medborgerliga rättigheter?

  • Rickard: Imo är ingen ”ras” vare sig överlägsen eller underlägsen. För mig är det självklart att alla ”raser” kommer att sluta existera så småningom. De finns idag bara av den anledning att folk under 30,000 år inte kunnat resa över planeten, vilket gjort att de som bor på vissa platser har vissa särdrag. Nu med Internetdating och människor som reser och flyttar över hela världen kommer snart ingen att tillhöra endast en ”ras” längre.

   Bryr jag mig? Inte alls, faktiskt. För det första kommer det att ta en fyra-fem generationer, och jag kommer att vara död sedan länge när det händer, och för det andra kan det bli rätt skönt när folk slutar döma varandra efter hudfärg och istället ser till individen.

   Det kommer fortfarande att dyka upp enstaka blonda och blåögda barn härochvar, eftersom de recessiva generna inte försvinner, utan fortfarande finns kvar bakom de bruna ögonen och det svarta håret, så konceptet kommer inte att dö ut helt.

   För det tredje finns ingen anledning att reta sig, för detta är betydligt större än invandringspolitiken i Sverige. Det handlar om människors frihet att bli kära i vem de vill, och om det faktum att vi gärna väljer partners som inte liknar oss själva – förmodligen för att det var naturens metod att undvika inavel (min gissning, kan vara fel). Hursomhelst är det som det är, och inget vi kan ändra på, oavsett vi tycker det är bra eller dåligt.

   Jag kan inte på någon fläck köpa att MP och Alliansen drivs av rashat. Den logikkedjan hänger inte ihop för fem öre.

 23. Att du anser det vara positivt att alla folkgrupper på jorden klustras samman till en och samma folkgrupp, och att etniska svenskar inte längre kommer att finnas kvar, är en – oerhört märklig – uppfattning jag redan känner till att du har.

  Men nu handlade inte mina länkar om det, utan det handlade om inflytelserika personer som kallar sig själva för antirasister, som predikar RASHAT och UTROTNING av vita folkgrupper. Och det högst anmärkningsvärda i att de här människorna får tillåtas ge uttryck för sitt HAT, för sin RASISM, utan att antirasister, såsom du själv, säger emot.

  Vad beror detta på?

   • https://www.flashback.org/t1476723

    …?

    Jag vet inte riktigt vad jag ska säga… är de inflytelserika? Två av dem är inte ens svenska, och jag har aldrig hört talas om någon av dem. Du pratade om svenska politiker som hade ”rashat” som sin främsta drivkraft…

    När du säger ”utrotning” av den vita rasen: jag följde aldrig länkarna i länken ovan, men då menar du väl inte att de vill döda alla vita? Utan bara att de ser att vita försvinner, pga blandäktenskap? Det vill jag inte kalla att ”predika utrotning”, vilket ju mer är en Hitlerterm.

    När det gäller rashat får vi hålla isär begreppen. Att peka på alla de övergrepp på andra folkgrupper som vita gjort sig skyldiga till är inte i sig rashat. Det är ju dessutom inte bara vita som varit grisiga. Japaner, morer, inkaindianer och mongoler t ex har alla sin blodiga historia. Säkert också många afrikanska släkten, även om jag inte kan deras historia värst bra.

    Att däremot hävda att vita är genetiskt mer benägna än andra att vara våldsbenägna är imo inte OK, på samma sätt som det inte är OK att hävda att araber har en ”aggressiv” gen.

    Sedan vill jag förtydliga min kommentar ovan: att alla ”raser” försvinner om några hundra år – obs: inte bara vita, utan samtliga – är inte något jag längtar efter, utan bara ett kallt konstaterande. Jag ser en fördel, och det är att rashatet då försvinner, och jag ser också nackdelar, t ex att människor med blandade bakgrunder inte längre känner att de har en historia – ungefär som i USA. ”I’m French-Italian-Irish-Polish-Scandinavian.” Men kärnan är att vi kan inte göra något åt det ändå – världen går åt det hållet, det kommer att hända, oavsett hur mycket den motvillige än skriker och sprattlar. Internetdating och resande har den effekten i mycket högre grad än migration, påstår jag utan att veta säkert.

 24. Pingback: Jimmie Å: The truth is out there | Svava Valkyrie's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s