Rasistiskt uttalande av polisen

Sedan undrar jag varför inte någon reagerat över dessa ord från Örebropolisens informatör Mats Nylén:

”Flickan har en bakgrund som flykting och kan, enligt Mats Nylén, vara äldre än de elva år som angetts på grund av oklara personliga uppgifter.

Enligt Mats Nylén, pressinformatör vid Örebropolisen, kan flickan upplevas som äldre än 11 år. […]

Mats Nylén hävdar att flickans födelseuppgifter inte behöver stämma, eftersom hon kommit som flykting från Afrika.

– Hon kan lika gärna vara både 12 och 13 och 14 år, och då ser hon ju större ut.

Han anser därför att händelsen fått orimliga proportioner.”

Vad i helskotta är det han säger?

 • Att afrikaner inte vet hur gamla deras barn är?
 • Att afrikaner ljuger?
 • Att flyktingar ljuger?

Jag hittar ingen tolkning som inte är grovt rasistisk, och det är oerhört anmärkningsvärt att ingen bett honom förtydliga vart han vill komma.

Detta är en representant för svenskt rättsväsende!

Jag skäms. Varför gör inte polisen det?!

DN, SvD, SvD

8 tankar om “Rasistiskt uttalande av polisen

 1. Hej – det är väl ganska vanligt att man skriver flyktingbarn som 5 eller så år yngre för att få mer skoltid va? Jag hade en kompis från Iran i min klass som hade helskägg och såg ut som 33 när vi var 17 – han kunde köpa ut från systemet! 🙂 Det är nog inte helt lätt att gissa åldern mellan 10 och 20. Man undrar ju också varför hon inte kunde svenska på tåget, men det gick bra att tala svenska efteråt. Jag har bara frågor, man vet ju inte ..

  Dina slutsatser är nog lite dramatiska – thats all!

  • Jag vet inte om din gymnasiekompis verkligen var sjutton, men rimligtvis har iranier mer skäggväxt än svenskar, oavsettt ålder. Huruvida hon såg äldre ut eller ej är dock inte temat för detta inlägg, utan att polisen ansåg att sannoliktheten att hon och systern ljög var så stor att det var lika bra att förutsätta att de gjorde det.

   Otäckt värre!

   Självklart kunde hon även någorlunda svenska på tåget. Självklart var hon blyg. Försöker du antyda att hon tyckte det var kul att bli avslängd så det var därför hon inte förklarade om systern på toaletten?

 2. Synd! Beskyll inte människor för att vara busar, innan du vet hur det fungerar i olika delar av världen, trots att du kallar dig globetrotter..

  Det är nog ett fåtal afrikanska och asiatiska länder som har samma födelserapportering som Sverige med personnummer och all möjlig registrering. Du vet kanske att läskunnigheten inte är utbredd i alla länder?

  Jag har varit med om, att en man uppger olika födelsetid vid två olika besök på ett FN-sjukhus i Somalia – det kunde tolken berätta. Jag tror inte att patienten ljög utan att han inte hade full koll. Han har ju inte noterat det. Hur tror du att det är för den som föder barn i ett nomadläger. Ingen kan läsa eller skriva. Hur noterar man år, månad, dag och klockslag då? Det kanske inte är så viktigt att veta när ens barn är 7 år, för det finns i alla fall ingen skola att skicka dem till! Om jag minns rätt, fick Somalia ett skriftspråk först 1971.

  I vissa länder och ”enklaver” i MÖ är alla i familjen födda den 1 januari! En enorm lyckträff. I en familj var alla födda den 21 mars – utom en . Och varför den 21 mars? Jo, då började ett nytt år för dem.

  Och – varför visste inte denna flicka – lika lång som sin ”räddare” var systern hade biljetterna?

  • Hon var kortare än ”räddaren”, som i sin tur var någon decimeter kortare än den kvinnliga polisen bredvid (dvs sannolikt under 1:55). Men det hör egentligen inte hit.

   Varför hon inte berättade var biljetterna fanns berodde helt säkert på att hon var rädd, och att svenskan brast. Varför skulle hon annars låta bli att säga det? Barn i vuxens sällskap åker gratis – det hade räckt att peka på systern så hade allt varit klart. Kolla gärna här:
   http://www.expressen.se/nyheter/1.2517762/11-aringen-jag-visste-inte-vad-jag-skulle-gora

   En representant för vårt rättsväsende – det heligaste vi har i kampen mot brott och orättvisor – påstår inte att människor ljuger enbart baserat på vilken världsdel (obs, inte ens land, bara världsdel) de kommer ifrån.

   Det är rasistiskt. Det är sjukt.

 3. Håller inte med, finns inget rasistiskt eller sjukt i varesig polisens uttalande eller konduktörens handlande. Polisen gjorde en korrekt och sanningsenlig bedömning och konduktören följde bara regelverket, svårare än så är det inte.

  • Flickan var ca 155, hade inga bröst eller former, och löst sittande kläder samt gympaskor. Om både längd, utveckling och klädval pekar på 11 kan det ju vara så att hon är 11 och inte 18.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s