Konsumbutikens fikarast

När vi sextiotalister växte upp fanns, grovt uttryckt, skattehöjarvänstern som såg fiender i varje företagare, samt elitistiska direktörs- och finansvalpskramarhögern. Vidare fanns bondecentern och ett folkparti som ingen visste vad de ville. KD var personen Alf Svensson och en bunter livetsordare, och vänstern var arga kommunister i vinröda plyschbyxor.

Sedan kom miljöpartiet och pratade vindkraft och ville att vi i det närmaste skulle återgå till att åka häst och vagn. I övriga frågor hade man i princip inga åsikter.

Svensk politik var helt polariserad. Det fanns faktiskt inget parti för ”vanligt folk”.

Reinfeldt insåg det, och tog några rejäla kliv åt vänster. Det viktigaste vägvalet tror jag var när han slutade prata om sänkta marginalskatter och istället betonade att skattesänkningarna skulle gälla den som tjänar minst, och när fokus lades på medelklassens vardag.

Därmed lyckades han plötsligt omfamna hela det åsidosatta svenska mittfältet, och en ny era i svensk politik inleddes. Helt säkert stretade många högerstofiler och ville dra partiet tillbaka, och en del knorrande hörs än, men det finns inget parti till höger om Allianspartierna som kan fånga upp dessa röster, så de kan tjura bäst de vill. De lägger i alla fall blåa röster i lådorna.

Jag har läst mycket av det som skrivits om Juholt under de senaste dagarna, och på något märkligt sätt lyckas i princip alla analyser missa det uppenbara:

Juholt avgick inte pga media, interna stridigheter eller felsägningar, utan pga det låga väljarstödet. Det sa han själv, rakt ut.

Det urkassa väljarstödet beror uppenbarligen på att väljare inte tycker S representerar deras åsikter. Var är då lösningen? Ja, förbryllande många tycker det är:

 1. att hitta en partiledare som kan ”ena partiet”
 2. att formulera en tydlig vänsterpolitik

Jag är liksom stum av förundran. Det är ju inte de egna som utgör det förlorade väljarstödet, utan alla andra, som inte är medlemmar i partiet, och som inte gillar vad de hör. Och de ligger inte till vänster åsiktsmässigt, de ligger i mitten.

Att hitta en partiledare som sätter fokus internt, och som sedan formulerar en politik för redan frälsta är som att driva en konsumbutik som bara har öppet när personalen vill jobba och som bara säljer de varor personalen vill köpa, där kunderna får stå utanför och trampa medan personalen tar två timmars fikarast.

Juholt pratade visioner, men dessa bubblade upp lite spontant i hans ganska vimsiga huvud och ut till media helt utan att passera hans organisation. Ta bara barnfattigdomen, som Jämtin nämnde som hans stora bidrag till framtidens socialdemokrati. Inte en enda djupanalys, än mindre konkreta förslag, har blivit resultatet av allt skroderande förra sensommaren.

I den handfasta politiken var de svarslösa.

 1. RUT: ”Vi ska ha ett halvt RUT-avdrag”
 2. Libyen: Prästens lilla kråka.
 3. Äldrevården: ”Vinster får inte gå till Skatteparadis.” Nehej, men hur ska det vara istället då? Inget svar.
 4. Saab: ”Regeringen har gjort fel.” Hur skulle de gjort då? ”Vet inte, för Reinfeldt har inte svarat på ett brev jag skrev en gång.”

Det är inte media, inte felsägningarna i sig, inte dessa omtalade knivhugg, inte hyresbidraget utan bristen på konkreta lösningar på dagens problem.

När vi går till val säger vi: ”Jag litar på att du driver Sverige åt det håll jag vill.” Då måste vi veta vad den vi röstar på verkligen tänker göra med vår röst. Den som har fullt upp med internt navelskåderi lär aldrig komma på fråga.

DN, SvD, AB, Exp, SvD

26 tankar om “Konsumbutikens fikarast

 1. Klockrent inlägg.

  Problemet som jag ser det rent generellt i dagens politik är att oppositionen och alliansregeringen förhåller sig till varandra i alldeles för hög utsträckning i stället för att ta fram och driva sin egen linje.

  Jo, jag tycker alliansen också förhåller sig till S alldeles för mycket om än mindre än vad S förhåller sig till alliansen.

  Jag som väljare, självständigt tänkande individ, får bara ett större och större politikerförakt. Paradoxalt leder föraktet till att jag vill ha ännu mera jobbskatteavdrag enbart för att ta bort makten som våra urusla politiker har.

  • Ja, det är sant att allianspartierna alltmer glider ihop.
   Sedan är det iofs så att alliansen, som ofta beskrivs som trötta och handlingsförlamade, faktiskt gör en hel del, men det skrivs inte om det. De går ut i debattartiklar och de berättar i partiledardebatter, men medias fokus är annorstädes.

 2. Håller med dig i din beskrivning, och det enda parti som har konkreta förslag på lösningar är Sverigedemokraterna. De andra partiernas ”lösningar” kan väl med lite ironi sammanfattas med ”stearinljuslösningen”. Konkreta förslag finns inte. Ut och tänd ett ljus så blir allt bra och då får vi pengar över till vård, pensioner och bostäder. Fast det får man ju inte skriva för då är man rasist, även om ordet börjar bli ganska urvattnat nu.
  Anledningen till att Reinfeldt tillåts hålla i tömmarna är att han gett arbetarna några hundralappar mer i mån efter skatt, men när pengarna är slut kommer han att gå till historien som den som nedmonterade välfärden och tryggheten i Sverige.

  2014 blir året då det ”sovande folket” – som Herr Reinfeldt själv uttryckte det – upptäcker att man utan risk att bli hotad och misshandlad kan avslöja att man tänker rösta på ett Sverigevänligt parti.

  Inlägget handlar om Socialdemokraterna, men man kan lika gärna skriva om något annat parti bland de övriga 7, det som skiljer dem åt är några hundringar i mån. Handlingsförlamningen är den samma över hela linjen och moderaterna går knappt att skilja från kommunisterna numer om det inte vore för skatterna. Moderaterna kommer dock att gå samma öde till mötes som Socialdemokraterna. Det är bara en fråga om tid.

  Ha en skön söndag! 🙂

   • Nja Svava, inte handlar det om att stänga gränserna. SD vill att vi inte ska kapitulera för våldet, som de gjort i Malmö och att vi ska ha straff som någorlunda står i proportion till brottet.
    SD vill att vi ska ha invandring, men det är väl inte så svårt att förstå att något är fel när kommunerna måste placera folk på campinganläggningar osv. Varför denna mani? Det verkar som regeringen tror att mänskligheten blir utrotad om de inte kommer till Sverige.

    Vad är din lösning då Svava? Mer stearinljus? 😀

   • Långt ifrån alla SDar tycker vi ska ha invandring – många, jag tror de flesta, vill att bara våra närmaste grannar, typ nordeuropeer och möjligen nordamerikaner, ska få komma hit.

    Jag tycker vi ska ta vår beskärda del av världens asylsökande, varken mer eller mindre, och jag tycker också att arbetskraftsinvandring är bra. Kanske behöver den följas upp mer – har hört rykten om fusk – men i dagens digitaliserade samhälle borde det inte vara några problem att stämma av att den som får uppehållstillstånd också har en lön.

    Dottern har en kompis, född här, men med föräldrar från Eritrea. Fadern var i etiopiska flygvapnet, om jag fattat rätt, men när kriget utbröt kunde han inte stanna i något av länderna och familjen flydde till Sverige. De har blivit kvar. Alla är högutbildade – min dotters kompis läser nu på universitetet – och pappan driver flera företag och reser numera mellan Eritrea och Sverige. Vad jag menar är att flykting inte nödvändigtvis betyder ”minus för Sverige”, utan de kan lika gärna bli stora tillgångar, som den här familjen. För att detta ska hända behöver vi en politik som säkrar att alla människor används.

 3. Ja, varsågod att ha åsikter om deras politik. Var så god att tycka den är osammanhängande och dålig. Var så god att inte lägga din röst på dem. Jag hade tyckt det var helt i sin ordning om det var socialdemokratins politik som media diskuterade. Men tvinga inte fram hans avgång! Det är djupt odemokratiskt.

  Vad som hände nu var att Juholts person kom helt i fokus, politiken var i slutet inte ens på bordet. Det demokratiska kapitalet decimeras när media för en egen agenda om Juholts avgång. När de inte längre bara rapporterar om Juholts eventuella grodor och felsteg utan kort och gott kräver hans avgång, då blir jag rädd. När man tvingar en demokratiskt vald partiledare (ja, han blev vald av kongressen) att stiga åt sidan är man inte längre ett problem för det enskilda partiet, man är ett hot mot demokrati.

  När ska vi inse att media är en stark opinionsbildande makt. Makt ska inte missbrukas. Nu har vi en situation där Juholt avsattes mot egen vilja på grund av en omöjlig situation, media hade bestämt sig. En stor del av Sveriges politiska skribenter stod utanför sveavägen 68 och belägrade ett ordinarie VU möte. Detta ordinarie VU möte kom att kallas ”krismöte” då det passade in bättre i rubriksättning. Journalisterna ställde ledande frågor till alla VU medlemmar när de passerade, enligt källor hyrde de till och med in sig i lokaler på andra sidan gatan för att få insyn. På det sättet skildrar man inte historia, man skriver den.

  • Hej Per!
   Ja, jag antar när du skriver i imperativ i första stycket att det inte är Svavas Blogg som är mottagare, och som har ”tvingat fram Juholts avgång”.
   Min utgångspunkt är ju istället att det är bristen på tydligt formulerade lösningar på dagens problem som fällde honom, och inte felsägningarna. Som Liza Marklund sa: ”Jag förstår inte vad han vill och vad han säger”. (fritt citerat ur minnet)
   Ta äldreomsorgen.
   Alliansen identifierade problemen, rätt eller fel, som:
   1. Kommunerna gör dåliga upphandlingar. Lösning: Stöd till kommunerna vid upphandlingar.
   2. Kommunerna följer inte upp outsourceade verksamheter. Lösning: Socialstyrelsen ska följa upp att kommunerna följer upp. (vilket är det styrmedel regeringen har – de kan inte topprida kommunerna)
   3. Vinster försvinner utomlands. Gör en snabbutredning kring hur man stoppar utlandsflykt av företagsvinster via räntor (gäller inte bara vården – man tar ett större grepp).

   V i sin tur gillar inte vinster i vården alls, och vill antingen ta bort all icke-offentlig vård eller också bara tillåta stiftelser.

   S gick ut och protesterade med mustig retorik, men berättade aldrig hur deras lösning såg ut.

   Så blev det generellt. En massa ord, som ”kunskapsbaserad ekonomi”, men inget innehåll. I budgeten investerade man marginellt mer än regeringen på skolor.

 4. Media kan man ha åsikter om, men det är ingenting som vi eller någon annan ska försöka styra. Medias behandling av Juholt är ett intet mot den behandling SD får. Människor kan tänka själva och det är politikens innehåll vi ska vara kritiska mot i första hand, inte vad några pappersblaskor skriver.

  S-politiken har inget innehåll, och M-politiken har ingen lösning på problemen, inte heller de andra jamsamedpartierna. Juholt var naturligtvis inte bra för S men det är inte det som det handlar om. Politik handlar om just politik och har man inget att komma med så spelar det ingen roll vem som står och skäller på de andra. Jag upprepar: Det är bara SD som har konkreta förslag att komma med, och det handlar inte om att stänga gränserna, ingen har påstått något sådant. Det handlar om att behandla folk med respekt och ta hand om dem som kommer, och då måste man anpassa invandringen till samhällets absorptionsförmåga. Dessutom ska man självklart kräva respekt av dem som kommer. Det här skiter man fullständigt i, man tror att det ska ordna sig av sig självt.

  Typiskt Sverige att skita i problemen och i stället skylla på andra. Under mattan med skiten bara så får nån annan ta tag i skiten när inte mattan rymmer mer skit. Förr i tiden var det USA som var roten till allt ont, nu är det Sverigedemokraterna. Usch vilken liten ankdamm man blev född i.

 5. ”Jag tycker vi ska ta vår beskärda del av världens asylsökande, varken mer eller mindre, och jag tycker också att arbetskraftsinvandring är bra.”
  Ser att jag delar dina åsikter. Arbetskraftsinvandring efter behov, och beskärd del av världens asylsökande. Men framförallt vad gäller det sistnämnda har det spårat ur. Vi tar emot betydligt mer än vår beskärda del. Bidragsinvandring till ett välfärdsland skapar stora problem. Men det inser säkert du också. 😉

  • Ja, men jag tror inte de som kommer hit är intresserade av att leva på bidrag, utan av att skapa sig en framtid genom att försörja sig själva. Säkert finns enstaka undantag, men det där med att horder av människor kommer för att rulla tummarna har jag aldrig accepterat.

   Så vi behöver ett samhälle som ser människor som möjligheter och inte offer.

 6. Hur ska dessa ”möjligheter” få arbete när det finns 100 000tals Svenskar som inte kan få arbete pga att det inte finns jobb till alla? Räcker det med att man ser dem som möjligheter, eller hur tänkte du där? De kanske kan bli brevbärare? 😀
  Det spelar ju ingen roll hur ointresserad man är av bidrag om det inte finns jobb, då blir man bidragsberoende i alla fall.

  Jag tror t.o.m. att pojken Ullenhag börjar se det omöjliga med den här politiken, det har varit ovanligt tyst från honom. Fast han kanske studerar mytologi, och då ska vi väl inte störa honom! :))

 7. Uppemot 80% av alla som arbetskraftinvandrar kan bara ta jobb som inte kräver nån utbildning alls, varför kan inte de som redan finns här och lever på bidrag ta dessa jobb?
  Inom följande yrken råder det arbetskraftsbrist:

  •Byggnadsplåtslagare
  •VVS-ingenjör
  •Civilingenjörer, bygg och anläggning
  •Läkare
  •Byggnadsingenjörer
  •Förskollärare
  •Civilingenjörer, elkraft
  •Civilingenjörer, maskin
  •Operationssjuksköterskor
  •Systemerare/Programmerare
  •Civilingenjörer, elektronik och teleteknik
  •Lastbilsmekaniker
  •Sjuksköterskor, psykiatrisk vård
  •Geriatriksjuksköterskor

  • Det där med 80% köper jag inte. Min arbetsplats är som bekant full av högutbildade icke-svenskar.

   Om det vore så hade de ju inte fått jobb, annat än i undantagsfall.

   Till exempel är en stor andel läkare arbetskraftsinvandrare, även tandläkare, och, som där jag jobbar, ingenjörer, affärsutvecklare och liknande.

 8. Enligt en intervju med Reinfeldt i DN så skall Sverige importera outbildad arbetskraft. Finns nämligen inga andra länder som gör det. Genom detta, och vår stora flykting/anhöriginvandring, skall vi visa att detta är modellen för att hålla främlingsfientliga partier kort. Ett mycket märkligt resonemang, som får mig att fundera på vad som driver honom.
  Eftersom det inte går att lägga in länkar så får jag hänvisa till DN 111209.

 9. Ang. Vad som driver Reinfeldt. Han är psykiskt sjuk och uppvisar psykopatiska drag. Han saknar empatisk förmåga och är en kallt beräknande person som inte kan sätta sig in i människors vardag. För honom existerar bara han och ingen annan. Så här säger han om halalslaktat kött som är ett plågsamt sätt för djuren att dö på: ”Jamen, ät något annat då. Jag har aldrig förstått det där att man inte kan visa lite respekt för olikheter som kan gå sida vid sida.”
  Om motståndare till halalslaktat kött. SVT:s Aktuellt, 2008.
  Någon respekt för det som det handlade om (djuren) visade han inte, han förstod helt enkelt inte.
  Otäckt!

  • Jag är inte alls med på att Reinfeldt skulle vara empatistörd.

   När det gäller halal är det ganska enkelt. Vi har i Sverige regler för vad som brukar kallas ”svennehalal”, där djuren bedövas först. Den proceduren anses lika human som vanlig slakt. Eftersom alla andra metoder är förbjudna är det helt säkert den han syftade på.

   Sedan tycker jag iofs all slakt är barbarisk – vilket är anledningen till att jag är vegetarian sedan snart 20 år, men skulle jag kalla alla köttätare för psykopater blir det inte många ickepsykopater kvar.

   Det är väl typ jag, Hitler och en bunt tonåringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s