Rättssäkerhetsövergrepp på löpande band

Har svensk press (Expressen, Aftonbladet, AB, SvD, SvD)  fått helt fnatt? Vi hänger inte ut brottsmisstänkta i media i Sverige. Även om man har kontrakt om att skriva krönikor.

Räckte det inte med Littorin?

Vi svenskar behöver återerövra begreppet rättssäkerhet.

Bodström, Bettan Ask och medias ansvariga utgivare har i sommar gång på gång visat att de skolkat från den föreläsningen i livets suntförnuftsskola.

4 tankar om “Rättssäkerhetsövergrepp på löpande band

 1. Hej, kan du kanske fördjupa dig i vad den här situationen har med Littorin-affären att göra? Det är ju äpplen och päron. I det här fallet är Assange anhållen i sin frånvaro och då är ju alla krav som ställs på publicering uppfyllda? Eller?

 2. Nej, traditionell svensk journalistisk praxis säger att man publicerar vid dom.

  Publicerar du före dom kan du som ansvarig utgivare fällas för förtal. Det är dock ett dimmigt regelverk som avgör huruvida en publicering verkligen är olaglig, och för offentliga personer är det extra svårt att få igenom en dom om någon tidning tidigare publicerat, eftersom man då kan hänvisa till den publiceringen. Eftersom utländsk press redan skrivit kan det därför vara svårt att få upprättelse i Sverige oavsett dom.

  Om Littorin har jag skrivit mycket – läs t ex här:
  https://svavavalkyrie.wordpress.com/2010/07/13/fortroendekris/

  Min avsikt med detta inlägg är inte att bena i hurivida han är skyldig eller inte, eller ens att fundera kring hur de juridiska möjligheterna till upprättelse ser ut.

  Jag vill istället påpeka att vi glider längre och längre bort från vad som tidigare varit en ganska god, solid samsyn kring rättssäkerhet för individer. För varje rättssäkerhetsövegrepp ökar toleransen. Vi blir helt enkelt avtrubbade.

  Det är dags för svenska folket att sätta ner foten och meddela press och politiker att så här vill vi inte ha det.

 3. inte bara det, utan att man får inte kommentera de viktigaste artiklar på SVD sidan, medan man kan kommentera samma artikel på polska sidan, säger mycket om den svenska demokratin. Vart tog den vägen? hur mycket trovärdiga ärkvinnor som anmäller vådltäckt efter flera dagar? Bor de i avlägsen skogen, utan mobilar? Det är helt klart att de inte har något bevis, om de haft överhuvudtåget. Men vad löjligt att sådana svenska tidnigar tar upp sådant ämnet överhuvudtåget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s