SDs kinaschackbräde

Jag såg inte riksdagsdebatten, men jag har läst om replikskiftena i svenskan, AB och DN, och trots att man ivrigt rapporterar att nu minsann fick Jimmie Åkesson på pälsen verkar  ändå de etablerade partierna än en gång ha misslyckats med att verkligen möta de ihåliga SD-argument som så många svenskar dessvärre köpt.

Att de fortfarande är så illa pålästa är trist i sig. Det finns så mycket hos SD att vara verkligt kritisk mot, och värst är enligt min mening antiislamismen, som går som en röd tråd genom alla anföranden, och om det har jag tjatat mycket på denna blogg, och en annan fråga jag ältat är:

Varför måste debatt – även på riksdagsnivå – vara så fluffig och bubblig?

Högern är ondskefull och egoistisk, vänstern är verklighetsfrånvänd och kubavänlig och sverigedemokraterna är rasister.

En del ur den sverigedemokratiska repertoaren är dock svår att möta, men inte desto mindre viktig, och det är bilden av Det Ändliga Samhället.

Ni vet, det där samhället är som ett kinaschackbräde. Tänk er att alla hål är jobb. Alla kulor är människor. Vi är fler kulor än hål, alltså är människor arbetslösa. Tar man in ännu fler kulor på spelplanen blir dessa oundvikligen också arbetslösa, eller också tar de ett hål från en svensk kula som i gengäld ”hänvisas till passivitet och utanförskap”, som det numera heter.

På samma sätt finns en viss, oföränderlig summa pengar att dela ut, och blir vi fler människor blir det färre pengar till alla.

Det svåra är att förstå hur dynamisk en befolkning är. Det enda som är ändligt är de fasta naturtillgångarna, som järn och åkermark. Allt annat vitaliseras av att få in nya människor – i lagom mängd.

Det internationella exportföretag där jag jobbar skulle knappast existera utan den stora mängd icke-svenskar som jobbar i Sverige, och den stora mängd svenskar som flyttat till kontor i andra länder. Tillsammans drar vi in pengar från hela världen till Sverige.

Mina och många andras förfäder var valloner och hade med sig kunskap om både järnhantering och urmakeri till Värmland och Bergslagen.

Nya svenskar gör Sverige starkare, men det gäller förstås inte alla nya svenskar, och inte hela tiden. Därav ordet ”lagom”.

Så vad är då en lagom mängd? Ja det vet inte jag, men det gör knappast Jimmie Åkesson heller – hans enda svar är ”stopp stopp stopp inga fler”.

Vi ska ta in flyktingar och deras och andra svenskars makar och minderåriga barn av humanitära skäl, och övriga invandrare för att bland annat utveckla svensk industri, klara vården och omsorgen, skapa nya företag och därmed höja livskvaliteten hos oss alla – så enkelt är det.

De som har makten över utredningsverktygen, dvs politiker, journalister och universitetsanställda forskare, behöver förklara varför vi behöver arbetskraftsinvandring trots arbetslöshet, och hur stor invandring som är ”lagom”.

Sveriges befolkning behöver förstå att kinaschackbrädet växer ju fler vi blir, och att invandring i sig inte är ett hot mot minskad arbetslöshet.

Människor behöver känna att det finns en tanke och en plan. Riksdagsdebatten kanske inte är rätt forum att utveckla detta, men då får man hitta detta forum.

AB, AB, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN

14 tankar om “SDs kinaschackbräde

 1. antiislamismen!?!?!!?!?
  Är det det värsta? Att dom är emot islamism!?!?!?!
  Att dom är för kvinnors rättigheter, det stör dig?!?!?!?
  Wow!

 2. Åkessons argument står dock pinsamt oemotsagda. Nya jobb kommer inte bara för att vi hämtar in nya arbetslösa. Inte om vi med ”jobb” menar ekonomiskt produktiva arbetstillfällen. Och inte om vi med arbetslösa menar människor som inte är införstådda med våra kulturella koder och inte heller har för avsikt att bli det, för att de varken kan eller vill ta sig ur sina egna.

  Åkesson hävdar att hans politik skulle hjälpa betydligt fler flyktingar än de andras politik. Ingen säger emot honom. Och det beror på att han har fel? Troligen inte. Troligen beror det på att han har rätt.

  Pappan

  • Syftena med mitt inlägg är två:
   1. att peka på att politiker, journalister och samhällsdebattörer i övrigt måste bli bättre på att möta kärnan i SDs budskap
   2. att lyfta varför han har fel

   Att diskutera så komplexa frågor som arbetstillfällens generering görs inte i en handvändning. Därför gav jag här enbart några exempel på att han har fel.

   Som sagt: min arbetsplats är full av icke-svenskar som genererar mängder av exportinkomster till Sverige som annars skulle gjort stora hål i Sveriges budget. I JÅs Sverige skulle de inte få vara här, och det skulle hela Sverige förlora massor på, i alla led.

  • Klippet handlar om varför det inte går att lösa världssvälten genom invandring. Inte riktigt med på vad det har med vare sig det du kallar ”invandringsproblemet” eller mitt inlägg att göra.

   Vad jag skrev var att vi ska ta emot flyktingar med skyddsbehov, och skyddsbehov har uppenbarligen inget med fattigdom att göra – du kan ha skyddsbehov oavsett om du är fattig eller rik – vi ska ta emot anhöriga i form av minderåriga barn och äkta makar, och vi ska ta in invandrare som bidrar till att öka svensk produktivitet.

 3. Du säger själv att det bör vara lagom. Kanske 10 ggr mer än Finland och Danmark inte är lagom? Men det är det helt tabu att tycka.

  Frågan är om vi behöver hundratusentals invandrare från Mellanöstern och Nordafrika, nog skulle vi klara exportbehovet (tolkar, säljare) till dessa länder på en bråkdel.

  Samtidigt har vi stora områden över landet där få svenskar vill bo p.g.a. ”kulturkrockar”. Inte ens journalisterna som är SÅÅÅ förtjusta i mångkultur vill bo i den.

  • Jag tycker det är i sammanhanget helt ointressant hur många invandrare Finland har.

   Våra invandrare från Mellanöstern bidrar enormt till Sveriges välstånd. Jag möter dem dagligen som restaurantägare, civilingenjörer, taxichaufförer, hårfrisörer, bilverkstadsägare med mera. Skicka hem dem, och Sverige blir ekonomiskt många gånger fattigare.

   Jag är trött på att höra om svenskar som inte vill bo i invandrartäta områden. Själv bodde jag under flera år mitt i Jakobsberg. Vårt efternamn var det enda svenska i hela trappuppgången. Jag var ALDRIG rädd. Invandrarkillar är de snällaste, artigaste som finns när de hjälper en på bussen med barnvagnen. Bilen stod orepad och ouppbruten natt efter natt på en obevakad parkering. Idag bor vi i hus, och det är mest svenskar runtomkring, med några undantag, men det beror mest på att vi råkade gilla huset, inte på att vi gick och läste på brevlådorna.

 4. Jag håller med dig om att ekonomi inte är ett nollsummespel. Ekonomin kan både växa och krympa, och de brukar iaf de flesta som sympatiserar någonstans höger om vänsterpartiet förstå.

  Men! Detta är förutsatt att de vi bjuder in i Sverige bidrar genom kunskap, ambition, startar företag osv. Motsatsen av detta är att bjuda in analfabeter, folk från dåliga kulturer som romer där stjälande ingår i kulturen och de som vi redan har är till 80% arbetslösa eller somalier som även dem har en arbetslöshet på 80%. De där 20 procenten som jobbar i de där grupperna väger inte upp pengarna i socialbidrag och andra stödinsatser som vi måste betala för de ytterligare 80 procenten.

  Vi kan ta in lite flyktingar av humanitära skäl, men huvudfokus bör definitivt ligga på att hjälpa dem så att deras ursprungsländer blir bra.

  Jag tar gärna in invandrare som verkar som de kommer bidra med mer än vad de kommer ta. Detta är tyvärr inte fallet med otroligt mycket flyktingar.
  En genomsnittlig invandrare tar det 7 år för innan de får sitt första jobb.

  Detta är inte humant varken för oss eller för folk som kommer hit, och det är ett skithemskt sett att spendera skattepengar.

  • Ja, fast det är ju ungefär det jag säger. Flyktingar som har skyddsbehov i den utsträckning våra EU-avtal förespråkar, makar och minderåriga barn till den som bor i Sverige, och i övrigt arbetskraftsinvandring som gör Sverige rikare.

   Att romer stjäl ställer jag inte upp på alls.

   Det tar inte sju år för en genomsnittlig invandrare att få jobb, utan för en flykting, om jag minns rätt, och det beror mycket på de korkade regler som funnits tidigare. Rimligtvis blir det bättre nu.

   Jag vill betona att antalet flyktingar som kom till Sverige även under rekordåret 2009 var ca 25000. Ca 9000 fick uppehållstillstånd. Jag vet inte hur många av dessa som är analfabeter, men att icke läskunniga skulle invadera Sverige på det sätt SD-anhängare brukar beskriva det är extremt överdrivet.

 5. Islamismen i sig är emot demokratiska värderingar som jämställdhet, och straffen inom sharia är inhumana och brutala.

  Att sedan andra religiösa grupper(även ateister) blir andra-klass medborgare inom sharia är också sjukt.

  Att SD är emot Islamism är bara bra,
  iallafall om man gillar mänskliga rättigheter och demokrati.

  • Vi måste lära oss skilja på talibaner och normala muslimer, precis som kristna förväntar sig att omvärlden kan skilja på Livets Ord och andra sekter å ena sidan och den normala utövaren å andra sidan.

   SD är inte bara emot talibaner och andra fundamentalistiska rörelser – SD är emot alla muslimers rätt att praktisera sin religion.

   För det finns ingen ursäkt. Det är en återgång till de religionsförföljelser västvärlden ägnat sig åt från medeltiden till början av nittonhundratalet.

 6. Enligt Nationalencyklopedin blev ungefär 900 valloner kvar i Sverige sedan en del av dem återvänt när deras kontrakt gått ut.

  Att ha vallonblod i ådrorna är nog inte fullt lika vanligt som det görs gällande.

  Kring 1970 hade 400.000 finländare invandrat till Sverige. Hälften av dem återvände.

  Idag är 1.340.000 av invånarna i Sverige invandrade.

  Det är trots allt lite skillnad på proportioner.

  • ja alltså… jag är inte riktigt säker på vartåt den här övningen leder, men föralldel

   1. det var inte bara valloner som kom till Sverige runt 1700. Vallonerna var bara en del av Sveriges invandrare. Sverige hade också exkl Finland en befolkning på strax under miljonen då.

   2. min förfader ligger tio generationer bort. Om alla fått två barn var och inte blandat sig med varandra innebär det med din siffra (som jag inte kollat) 900*1024 släktingar, dvs närmare en miljon

   3. det är förmodligen sant att andelen utrikes födda sällan kommit upp i närmare 15%, men det har alltid invandrat folk till Sverige. Så få barn som vi normalt föder skulle vi annars dött ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s