Sommarstugebröd

WP_20160626_12_36_37_Pro

Sommarstugefrallor

Vill dela med mig av mitt bästa sommarstugerecept, som kan bakas överallt där det finns en ugn, eller till och med en grill.

Enklast är det om man unnar sig en hushållsassistent. Billigast tänkbara modell kostar bara hundralappar.

Ur denna deg kan man få pizzabottnar, baguetter och frallor. Frallor har fördelen att de kan frysas in när man reser hem.

Du behöver enbart mjöl, vatten, salt och jäst.

En plåt frallor

Häll 200 gram vatten i assistentens skål. Lös upp ett litet hörn av ett paket jäst – ungefär en åttondel – i vattnet. Häll över 200 gram vetemjöl, helst Vetemjöl Special. Vänta 5-10 minuter. Sätt sedan igång assistenten. Låt gå tills allt mjöl blandats med jästvattnet. Du har nu en så kallad poolish. Låt den stå i några timmar eller över natten. Den ska vara bubblig när den är klar.

Häll i 200 gram vatten till, och 400 gram mjöl samt en knapp msk salt. Arbeta en god stund – minst tio minuter, gärna femton. Det är nu det är bra med en hushållsassistent, för det är jobbigt att knåda för hand. Degen är klar när du kan ta tag i ett hörn och dra det flera decimeter upp utan att den brister.

Strö ett tunt lager mjöl på en bänk och stjälp upp degen. Dra ut hörnen och vik in några gånger, och låt den vila. Efter en halvtimme vänder du uppochner på den och viker den ett par gånger till. Upprepa efter ytterligare en halvtimme. Efter 1-2 timmar är degen dubbelt så stor som den var när du stjälpte upp den, och nu delar du den, beroende på vad du vill ha den till.

Frallor får man genom att dela i fjärdedelar som blir åttondelar osv. Rulla dem inte som köttbullar, utan gör dem till fallskärmar där du petar in innanmätet och sedan nyper igen i botten. Om en fralla blir onödigt stor kan du skära av botten och peta in den i magen på den minsta, så att de alla har ungefär samma storlek.

Baguetter får man genom att försiktigt, med fingertopparna, platta ut biten till en rektangel, och sedan vika långsidorna mot mitten, sedan ta tag i de nya långsidorna och nypa ihop dem. Dra försiktigt i ändarna om du vill ha dem längre. Lägg dem med sömmen nedåt för jäsning.

Frallor och baguetter gräddas efter en halvtimme-timme i ungefär 250 grader. Frallorna brukar jag pensla med smält smör blandat med mjölk. Baguetterna behöver skäras i med vass kniv för att spricka snyggt. I botten på ugnen slänger jag in lite vatten eller några isbitar, så blir ytan krispig.

Pizzabottnarna kan man baka ut direkt med en kavel. Dra ut alla hörn så långt du kan först – och kavla gärna ut direkt på bakplåtspapper. För att kunna hantera hemmapizzor bör man göra en sås som inte är för blöt. Och ta mycket mindre mängd än vad som känns naturligt – det ska vara ett mycket tunt lager. De är klara att bakas direkt, och behöver inte jäsa en andra gång. Grädda i så varm ugn som möjligt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s