Låt SD behålla stigmat

escher

M.C. Escher

SD har stagnerat på 16-18 procent. Sedan december 2015 har de tappat några procentenheter – gissningsvis proteströstare som egentligen aldrig identifierade sig med partiet.

När jag diskuterar med politiskt aktiva och andra intresserade ploppar nästan alltid frågan om hur partier framgent bör förhålla sig till SD upp. Många har landat i att det bästa vore att behandla dem som alla andra partier, och ”låta dem ta ansvar” – som i Finland, Norge och Danmark. De har uppfunnit termen ”beröringsskräck” som benämning på oviljan att samarbeta med SD, för att få det att framstå som någon sort irrationellt och lite tramsigt beteende. Jag förstår hur de tänker, men jag håller inte med. Här förklarar jag varför, och jag gör det helt utan moraliska eller sakpolitiska ställningstaganden – vi lägger allt sådant åt sidan och isolerar istället den strategiska frågeställningen ”hur hindra SD från att växa”. Att få SD att krympa tror jag inte går, annat än marginellt, som jag skrivit tidigare. De har de röster de ”ska ha”. Runt femton procent av svenska folket anser av allt att döma att muslimer överlag inte bör få leva i Sverige och/eller att invandring i nästan alla lägen är dåligt, och att Sverige ska bebos av etniska svenskar, och de medborgarna kommer inte att välja något annat parti. Visst ska vi försöka ändra deras uppfattning, men sådant tar tid.

Runt SD finns ett stigma, och det skapades naturligt ur SDs nazistiska rötter. Främlingsfientliga partier i andra länder har inte den bakgrunden, och därför har de kunnat växa in i väljargrupper SD har svårt att nå. Vi som var vuxna på nittiotalet kopplar för alltid ihop namnet med heilande skins som marscherade 30 november. SD har ägnat de senaste tio eller så åren åt att försöka få bort den fläcken, med mycket klorin och ivrigt tvättbrädsgnuggande, men det har bara lyckats delvis.

Nasserötterna kombinerat med företrädare som hela tiden ertappas med att uttrycka sig grovt rasistiskt placerar SD i en stigmatiserad bubbla. Den som kliver in där är för evigt solkad. Detta blir förstås en självuppfyllande cirkel. ”Invandringskritiker” med stabil förankring i samhället vill inte förknippas med nazister och rasister, och avstår från att ställa upp som företrädare för partiet, och då måste partiet även fortsatt representeras av personer som i hög grad är rasister eller av andra skäl olämpliga och så skapas en evig loop.

I min egen bekantskapsbubbla av i huvudsak tjänstemän i Storstockholm finns mig veterligt inte en enda person som öppet går ut med att vara SD-anhängare. Statistiskt sett känner jag säkert åtskilliga som sympatiserar med partiet, men de erkänner det inte annat än till likasinnade, och dit hör uppenbarligen inte jag.

SD har blivit som en sekt.

Detta stigma hindrar förstås inte människor från att rösta på partiet. Men det hindrar partiet från att växa.

Att behandla SD som ”vilket parti som helst”, dvs att normalisera partiet och ge dem samma status som övriga partier, är att ge dem ett fritt pass att byta ut sina rasseföreträdare mot ”normala” personer och sedan håva in kanske tio nya procentenheter väljare. När de gjort det har vi ett M som är kraftigt försvagat eftersom ”migrationskritiska” sympatisörer då glatt kan gå till SD utan att behöva hålla för näsan eller skämmas i sin sociala krets, medan sympatisörer i andra änden går till L eller C, och Alliansen kommer aldrig att kunna ta makten.

Hur ser då alternativet ut? Om Alliansen inte samarbetar med SD, hur ska vi då kunna regera?

Jag menar att Alliansen efter valet 2018 helt enkelt bara ”tar makten” genom att meddela talmannen att de vill bilda regering, utan föregående förhandling. SD kan förstås vägra godkänna den regeringen, och de har sedan möjlighet att rösta bort en alliansregering vid varje höstbudget, och gör de det är det så, och då får Alliansen lämna stafettpinnen till S. Men i så fall får SD stå till svars inför sina exmoderata väljare, och det gagnar dem inte.

Sedan får Alliansen fortsätta regera enligt samma princip som gällt sedan 2010. Man diskuterar i utskotten, men inga formaliserade samarbeten sker.

Det är inte optimalt, men det fungerar.

Det gör inte alternativen.

5 tankar om “Låt SD behålla stigmat

 1. Idag kunde vi läsa i Aftonbladet/Inizio att SD går om Nya Moderaterna och blir Sveriges andra största parti.
  På status.st ligger SD stabilt under 5 månader på 19%.
  Och idag på YouGov 24,7% samt att Moderaterna är beredda på passivt stöd
  från Moderaterna.
  Din analys spricker.

  Mvh
  Magnus Johansson
  Företagare
  SD väljare

 2. ”Jag menar att Alliansen efter valet 2018 helt enkelt bara ”tar makten” genom att meddela talmannen att de vill bilda regering, utan föregående förhandling. ”

  Varför ordnar inte Alliansen ett misstroendevotum mot Löfven idag? Varför röstar inte alliansen på sin egen budget?

  Jag tänker inte säga någonting positivt om det antirasistiska mittenpartiet. Men alliansen är patetiska. Varför ska någon rösta på partier som inte vill regera? vad är det för sorts politiska företrädare? Varför ska någon ha förtroende för såna?

  För övrigt, flytta dina barn till en skola med majoritet muslimier. Nähä, inte det? Hycklare!

  • Misstroendevotum – nej. Det kommer bara att resultera i att de rödgröna gör likadant under nästa mandatperiod. Däremot har jag inga synpunkter på gemensam budget.

   Om barnens närmaste/bästa skola haft en majoritet muslimer hade det inte varit några problem för mig. Däremot vill jag inte att mina barn ska gå i en skola med religiös profil.

   • Varför skulle inte de rödgröna göra samma sak under nästa mandatperiod ändå? De har plikt mot sina väljare att driva sin politik så kraftfullt de någonsin kan? Om alliansen var något att ha alls så skulle de ”bara ta makten” nu. Ingenting kommer förändras 2018 parlamentariskt, förutom att SD kommer vara dubbelt så stort igen.

    När du argumenterar för att de rödgröna och din allians skall samarbeta för att bolla makten mellan sig är det faktiskt rimligt att beskriva er som en sjuklöver. Och effekten blir naturligtvis att ännu fler strömmar till SD. Särskilt som sönderfallet fortsätter. Eller troligtvis eskalerar. Och ännu färre förlorar tron på det system ni representerar. Mitt intresse är egentligen att SD skall få ta del av makten så snart som möjligt så folk ser att de inte har något att komma med. Även om jag naturligtvis tycker det är bra att fler ser igenom det här taskspeleriet.

    Men genom ett märkligt sammanträffande har du satt till att sätta dina barn i en skola med så liten del utomeuropeiska invandrare som du kommer åt, märkligt det där med hur det kan slumpa sig. Hycklare! Andra svenskar ska betala priset för din ”godhet”. Hur står du ut med dig själv? Har du ingen skam alls?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s