Skamfläckar, kvinnlig rösträtt och partisjälar

Gamla skamfläckar har alla partier.

Vänstern tog bort sitt K, men räknas fortfarande som kommunister bland många.

Sossarna gav oss på 80-talet löntagarfonder, pomperipossaskatt och fulla ersättningsnivåer.

Moderaterna kämpade för hundra år sedan emot allmän och kvinnlig rösträtt.

Spelar det någon roll idag?

Man kan göra det lätt för sig och säga att det är partiprogrammet som räknas – men ett parti har ju en sorts själ, som består av de människor som samlats under samma tak för att de tycker likadant, och som fortsätter tycka fast partiet ändrat sitt budskap utåt. Rimligtvis tar det en generation, dvs 20 år, att verkligen ändra riktning, även om det går gradvis och föralldel börjar med partiprogrammet.

När man röstar på ett parti ger man en grupp människor, inte bara partiledaren, rätt att härja fritt i riksdagen i fyra år. Därför får man göra sin bästa möjliga bedömning av vad de tänker hitta på när de väl kommit dit.

Vänstern, kommunister eller inte, har sagt att de kommer att jobba för att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, vilket i praktiken innebär att alla timlöner för svenska löntagare pang bom höjs med 33%. Sedan händer flera saker. En massa, kanske i princip alla, exportföretag slås ut, och vi får dessutom en sjuhelsikes aldrig förr skådad inflation, där kronan faller som en sten. Därefter får vi massarbetslöshet. Det är självklart för de flesta att ett land som inte lyckas producera något som andra länder vill köpa inte får in några pengar. Sedan blir vi ett land av enbart offentliganställda, och sådana känner vi till: gamla Sovjet, Cuba, Nord-Korea gamla Kina… Ja, så var vi tillbaka vid det där bortplockade K:et…

Är det troligt att de kommer att genomföra detta nästa mandatperiod? Risken är minimal så länge som de håller sig på sin nuvarande procentnivå. Socialdemokrater och miljöpartister kommer inte att gå med på det, och egentligen vet Ohly att det är en korkad idé också – han lyckas bara inte få folket omkring sig att fatta det.  Men det står där, i partiprogrammet.

Tror vi att Socialdemokraterna kommer att återinföra pomperipossaskatten? Näe. De verkar vara på väg att ge upp drömmen om 80-talet – här tar de på sig skulden för 90-talets kris, som  hittills påståtts skapats av Bildt. Det kommer kanske att ta ett tag att få alla med på den skutan, men eftersom de regerat ganska många år sedan 1990 utan att försöka sig på något återinförande känns det rätt tryggt.

Tror vi att moderaterna kommer att försöka inskränka den allmänna rösträtten och återinföra dödsstraff? Ja, var och en får väl göra den bedömningen.

Sverigedemokraterna skapades av skinnskallar, nazister och rasister. Hela grundtanken, dvs partiets själ, bygger på att svenskar ska vara svenska och äta sill och potatis istället för falafel. Alla spår av rasism har nu sedan några år tillbaka plockats bort ur partiprogrammet av Jimmie et al. Men partiet administrerar en site, ungsvensk.se, där extrema åsikter får vädras utan någon större moderation.

Du som känner och bryr dig om någon som inte är född i Sverige – adopterad eller invandrad – och samtidigt överväger lägga din röst på SD eftersom ”de ju inte är rasister längre”: gå in och kolla där. Fundera sedan över om partiets inriktning bara handlar om att vara lite smått begränsande när det gäller asylsökandes bedömningar, eller om det finns en agenda bland deras riksdagskandidater som inte står i partiprogrammet.

Man kan säga att ”de kommer ändå inte att få mer än sisådär fem procent”, så det är lugnt, jag vill bara röra om lite… Men tänk om alla som röstar på dem tänker så.

Läs: Jag är inte Rabiat. Jag äter pizza.

Rättelse: Sedan jag sist var inne på ungsvensk.se – förrförra veckan – har partiet släckt ner siten och omdirigerar nu trafiken till sitt ungdomsförbund.

Länkar: AB, AB, AB, ABSvD

2 tankar om “Skamfläckar, kvinnlig rösträtt och partisjälar

 1. För att spela djävulens advokat:

  ”En massa, kanske i princip alla, exportföretag slås ut, och vi får dessutom en sjuhelsikes aldrig förr skådad inflation, där kronan faller som en sten. Därefter får vi massarbetslöshet.”

  Det här är inte nödvändigtvis sant, förstås. Timlönen går upp 33%, helt klart, men därmed inte säkert att kostnaden för produkterna vi säljer går upp med samma summa. Om min produktion sjunker med 25% med bibehållen lön, så ja – då blir det så. Om min effektivitet de sista två timmarna på dagen (eller första två, lite beroende på hur man är funtad*) ligger nära noll så blir det ingen skillnad alls i output om jag går ner på sex timmar per dag. Och det finns ju andra sidor som är mer eller mindre svåra att uppskatta det nationalekonomiska värdet i; lägre kostnader för dagis är enkelt, kanske lägre kostnader för sjukskrivningar pga stress (marginellt, skulle jag tro), mer… ehm… Jag har svårt att komma på fler realistiska exempel. Och folk kommer fortfarande spela FarmVille på arbetstid, så den besparingen får vi inte in.

  En sak att påpeka, dock, är att om det hade varit i företagens bästa intresse att ha sex-timmars arbetsdag (för att de på nåt sätt fick ut det mesta av sina anställda på det sättet) då hade marknaden tagit hand om det av sig självt vid det här laget. Dessutom är det relativt få människor som med handen på hjärtat kan påstå att de har ett jobb där de får lika mycket gjort på sex timmar som på åtta. Visst, kreativiteten kanske är åt helsike den sista timmen på dagen när man är hungrig och vill hem, men bortsett från typ matematiker och författare (och pokerspelare!) så kan man nog göra en hel del nytta ändå.

  Sen kan jag känna mig lite nyfiken på hur de hade tänkt sig att driva igenom lagen. Vilka undantag de vill ha, osv. Eller hade de tänkt att låta vårdpersonal gå ned på sex timmar och sedan öka personalstyrkan med 25%? Jag kan nästan se framför mig hur de tänker ”Jamen då blir vi ju av med arbetslösheten också! Varför har ingen tänkt på det här förut! HA-HAAAAA!”

  Nu ska jag rensa ogräs.

  /Bror.

  * Om man däremot är som minst effektiv timmarna före och direkt efter lunch, då är vi rökta.

  • Men ja. I min kalkyl ser det ut så här: eftersom du höjer lönerna med 33% blir också inflationen 33%, i runda drag. Men det är en engångsgrej. Synd bara om alla som av någon anledning sparat pengar. Men innan detta händer hinner allt Sverige producerar bli typ 30% dyrare idag, vilket innebär att företagen slås ut. Om däremot kronan hinner falla så rasande snabbt att inga priser hinner med, ja då faller ju tesen. Då har vi *bara* problemet att företagen saknar arbetskraft. Jag tror det är en del av deras mästarplan att fixa jobb åt de arbetslösa, så det är gott och väl, men somliga har jobb som inte helt enkelt delas upp.

   Farmville kanske behöver flyttas till fritiden. Å andra sidan är det ju en fördel för alla dessa cropsfält som blir fertilizade, så man får väl lägga detta på tesens plussida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s